Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

'De voedselsector is de kurk waar Nederland op drijft'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De voedselsector is de kurk waar Nederland op drijft'

Nederland moet alles op alles zetten om voedselproductie te behouden, vindt Alfons Remery, kandidaat-Kamerlid van de BoerBurgerBeweging (BBB). "De voedselsector is de kurk waar Nederland op drijft," zegt hij in Geld of je leven rekent door.

Video niet beschikbaar

Remery schreef mee aan het verkiezingsprogramma van BBB en hij is lid van het Wetenschappelijk Bureau van die partij. Hij noemt de voedselsector een belangrijke spil in de Nederlandse economie. "Nederland heeft de beste gronden voor voedselproductie. Met de beste knowhow."

Hij denkt dat het nodig is om de voedselproductie in Nederland te houden, ook al heeft het impact op het klimaat. "Als je het naar het buitenland verplaatst, moet je daar bijvoorbeeld bossen kappen."

Hoofdeconoom van ING, Marieke Blom, relativeert het belang van de voedselsector. "In vergelijking met andere landen is de totale omvang van de landbouw en voedselsector redelijk gemiddeld in Europa. België en Duitsland zijn kleiner, maar Frankrijk, Italië en Spanje zijn duidelijk groter."

Het is een basisgoed, erkent Blom. Maar hoe groter de economie groeit, hoe kleiner het aandeel van die voedselsector wordt. "Als er meer welvaart komt, wordt voedsel in verhouding minder belangrijk. Het is daarom niet direct een enorme groeisector op de langere termijn."

Kritisch

Blom is sowieso kritisch op het programma van de BBB. De partij liet haar programma niet doorrekenen door het CPB, waardoor het moeilijk te zeggen is of het allemaal wel betaalbaar is. Een eigen doorrekening door de partij zelf is ook niet toereikend, vindt Blom.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De BBB stond centraal in de derde aflevering van Geld of je leven rekent door. Hieronder is het hele gesprek te beluisteren. In eerdere afleveringen waren de ChristenUnie en Nieuw Sociaal Contract te gast.

Geld of je Leven rekent door over de plannen van de BBB met de voedselsector - Geld of je leven

Ster advertentie
Ster advertentie