Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

'Niet duidelijk wie winnaars en verliezers zijn in plannen Omtzigt'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niet duidelijk wie winnaars en verliezers zijn in plannen Omtzigt'

Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, zou zomaar eens de grootste kunnen worden bij de verkiezingen op 22 november. Maar hoe goed zijn de plannen van de jonge partij onderbouwd? "Het is mij niet duidelijk wie in deze plannen de winnaars en verliezers zijn", zegt econoom Nic Vrieselaar.

Nic Vrieselaar over winnaars en verliezers in het NSC-programma

Video niet beschikbaar

Nieuw Sociaal Contract wil veel ingrijpende hervormingen doorvoeren, zoals het invoeren van een nieuw belastingstelsel zonder toeslagen. Dat wil de partij doen met ongeveer hetzelfde overheidsbudget als nu, zegt Vrieselaar. "Dat betekent dat je bij sommige groepen echt moet gaan halen om het bij andere groepen te brengen. Maar bij wie je het gaat halen en bij wie je het gaat brengen, dat wordt mij nog niet duidelijk."

Eddy van Hijum, hoofdauteur van het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract en nummer 6 op de lijst, is het niet eens met de kritiek. "We durven wel degelijk aan te geven aan welke knoppen we beginnen te draaien. Wij zeggen: kijk eerst naar de uitgaven, want die zijn zó opgepompt. Zelfs de Algemene Rekenkamer zegt: we weten niet meer waar het geld blijft."

Geen gratis kinderopvang

Wat hem betreft durft zijn partij juist meer dan andere partijen pijnlijke keuzes te maken. "We beloven bijvoorbeeld geen gratis kinderopvang. Er zijn partijen die dat wel hebben gedaan in hun verkiezingsprogramma en daar nu op terugkomen. Dus we hebben wel degelijk geprobeerd om vanuit de ongunstige uitgangssituatie waar de overheidsfinanciën zich in bevinden eerlijke keuzes voor te leggen en te zeggen: daar gaan we mee aan de gang."

Beluister hieronder de hele uitzending met Nic Vrieselaar en Eddy van Hijum.

Geld Of Je Leven rekent door: wat kosten de plannen van Nieuw Sociaal Contract? (9 november 2023) - Geld of je leven

Ster advertentie
Ster advertentie