Economie
EO

ChristenUnie wil belastingstelsel volledig op de schop: 'Moet simpeler en rechtvaardiger'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie wil belastingstelsel volledig op de schop: 'Moet simpeler en rechtvaardiger'

De ChristenUnie wil het belastingstelsel compleet hervormen. Geen toeslagen meer, maar een basiskorting voor iedereen. "Het huidige stelsel is te ingewikkeld en onvoorspelbaar geworden", zegt CU-Kamerlid Pieter Grinwis in Geld of je Leven rekent door.

Het belastingstelsel moet eenvoudiger worden, stelt Grinwis. Dat kan met een 'verzilverbare basiskorting'. Dat is een vaste korting voor iedereen, die alle toeslagen vervangt. Volgens het Kamerlid en de nummer twee bij de komende verkiezingen worden daarmee perverse prikkels vervangen en worden de belastingen rechtvaardiger.

Een nadeel van het nieuwe stelsel is dat de basiskorting niet inkomensafhankelijk is, geeft Grinwis toe, want ook mensen met een hoog inkomen profiteren mee. "Ik had het liever inkomensafhankelijk gemaakt, zodat hogere inkomens minder profiteren. Maar dat is niet uitvoerbaar."

Volgens econoom Paul Schenderling, die de financiële plannen van CU onder de loep heeft genomen, is een verandering van het systeem inderdaad noodzakelijk. "Maar realistisch gezien zal het wel jaren duren voordat je deze complete herziening hebt doorgevoerd."

Het gesprek met Grinwis en Schenderling ging naast het belastingstelsel ook nog over andere onderwerpen. Het hele gesprek is hieronder te beluisteren.

Geld Of Je Leven rekent door: wat kosten de plannen van de ChristenUnie? (8 november 2023) - Geld of je leven

Wat is het realiteitsgehalte van de plannen uit de verkiezingsprogramma’s? Wie profiteert van de plannen en wie levert in? Wat betekenen de plannen voor de overheidsfinanciën? Dat zijn vragen die in Geld of je Leven rekent doorter sprake komen.

Tot de verkiezingen worden in acht afleveringen de verkiezingsprogramma’s van acht partijen op financieel vlak doorgelicht. Dat gebeurt iedere uitzending met een financieel woordvoerder van een politieke partij en met een econoom (Marieke Blom, Paul Schenderling, Ester Barendregt of Nic Vrieselaar).

Ster advertentie
Ster advertentie