Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Lisa Westerveld (GL-PvdA) over de partijvisie voor betaalbare zorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lisa Westerveld (GL-PvdA) over de partijvisie voor betaalbare zorg

De verkiezingen komen eraan en daarom hoor je in De Nieuws BV de serie 'Kies Wijzer', waarin zeven grote partijen over zeven grote thema's praten. Vandaag is dat thema: toekomst en zorg. Want als het zo doorgaat, zijn we straks een derde van ons salaris kwijt aan de zorg. Hoe is GroenLinks-PvdA (GL-PvdA) van plan de zorg aan te pakken? Daarover praten Natasja Gibbs en politiek redacteur Anna Pleijsier in De Nieuws BV met Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GL-PvdA).

Wim Groot, hoogleraar zorgeconomie zegt dat als we het zorgbeleid laten zoals het is, er komende kabinetsperiode al zo'n 12 miljard euro aan kosten bijkomt. Volgens de hoogleraar komt daar nog eens 12 à 13 miljard euro bij als we doorvoeren wat partijen willen op de zorg. Waar liggen de prioriteiten omtrent zorg op het wensenlijstje van GL-PvdA? "We moeten de marktwerking aanpakken en veel meer doen aan preventie, en aan bestaanszekerheid", zegt Westerveld. Volgens de politica ligt het probleem bij inkomensverschillen. "Mensen die lagere inkomens hebben, hebben vaak langer zorg nodig", en zouden volgens haar ook vijf tot zeven jaar minder leven. "Je gezondheid hangt dus eigenlijk af van je portemonnee."

Om deze plannen te verwezenlijken moet er natuurlijk geld zijn. De partij is dit van plan te realiseren door mensen met grote vermogens meer te laten betalen. "Eén procent van de mensen in Nederland heeft 26 procent van het vermogen in handen", volgens de politica. Ook wil de partij de grote vervuilers aanpakken. "Daar zitten flink wat verschillen tussen partijen. En daarin maken wij de keuze 'de sterkste schouders op de zwaarste lasten'." Het Centraal Planbureau heeft dat plan van de partij doorgerekend en het bestempeld als uitvoerbaar.

Marktwerking

GL-PvdA wil toewerken naar een publiek zorgfonds. Wouter Bos, bestuursvoorzitter van een zorgverzekeraar, gelooft dat marktwerking de zorg juist goedkoper maakt. Westerveld is het daar stellig mee oneens, want volgens haar moet de focus meer liggen op preventie. "Wat je nou ziet is dat heel veel zorgverleners worden bekostigd op handelingen. Als je meer handelingen doet, dan krijg je geld", zegt ze. Westerveld is van mening dat de focus op preventie juist die handelingen voorkomt.

De politica trekt een vergelijking vanuit de jeugdzorg. "De jeugdzorg is in 2015 naar de gemeenten gegaan. De gemeenten moeten daardoor allerlei contracten afsluiten met onafhankelijke partijen: de jeugdzorgaanbieders." Dit zorgt naar mening van Westerveld voor het centraal staan van concurrentie. "En concurrentie zorgt juist niet voor samenwerking. Je ziet daar dat de kosten enorm zijn geworden."

Ook is Westerveld tegen buitenlandse investeerders in de Nederlandse jeugdzorg en kinderopvang. "Het is vrij bizar dat onze sectoren waar we mensen en veel geld nodig hebben worden opgekocht door soms buitenlandse organisaties die geld uitkeren aan aandeelhouders."

Collectief financieren

GL-PvdA wil het eigen risico stapsgewijs afschaffen. "We gaan het collectief financieren. Het is een verschuiving van het individu naar het collectief", licht Westerveld toe. De partij wil dat doen om mensen die vaak ziek zijn door medische problemen te beschermen. Zij zijn vaak jaarlijks hun volledige eigen risico kwijt. "Mensen zoals ik, hoogopgeleid, die kunnen sporten en bewegen en gaan en staan waar ze willen, zijn bijna nooit zorgkosten kwijt."

Gezondheid is geen keuze, zegt de politica. "Het is vaak een kwestie van in welk gezin je bent geboren en of je de mogelijkheid hebt om gezond te leven. We zijn een samenleving en moeten het samen doen."

Westerveld is bang dat het thema 'zorg' een ondergeschoven kindje blijft bij de formatie van het kabinet. "Daarom ben ik ook blij dat ik hier zit, dat het hier wel een keer over zorg gaat. Morgen heb ik een jeugdzorgdebat en dat zijn dan de ongeveer de enige twee keren dat ik het over zorg heb gehad", zegt ze.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie