Binnenland
NOS

'Zorgsector geen prominent thema in de verkiezingscampagnes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorgsector geen prominent thema in de verkiezingscampagnes'

Hans van Goudoever, voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdam UMC, was te gast in NOS Met het Oog op Morgen om het verkiezingsthema 'zorg' te bespreken.

"In de ziekenhuizen is het personeelstekort een ontzettend groot probleem. Je ziet dat privéklinieken wel makkelijk mensen vinden, omdat je daar geen dienst hoeft te doen. Je werkt alleen overdag en niet in het weekend", zegt Van Goudoever.

"Terwijl de ziekenhuizen te weinig mensen hebben om 7 keer 24 uur zorg te leveren."

'Geen makkelijke keuzes'

"Het gaat er niet prominent genoeg over in de verkiezingscampagnes en daar heb ik wel een verklaring voor. Het vraagt vaak keuzes van politieke partijen die niet makkelijk zijn en ook niet per se meer zieltjes winnen", stelt Van Goudoever.

"Dan gaat het opnieuw over het concentreren van de zorg, waardoor er niet meer op elke hoek van de straat spoedeisende hulp is of dat je verder moet reizen om bepaalde behandelingen te laten doen."

'Onwerkbare regels'

"We hebben met elkaar heel veel regeltjes bedacht die we allemaal moeten volgen, maar dat maakt het onwerkbaar. Er zijn best veel dingen die we kunnen doen om de administratieve lasten te verminderen", aldus Van Goudoever.

"Daarnaast hebben we innovatie en digitalisering nodig om mensen thuis te kunnen helpen. Daarmee kunnen we patiënten thuis in de gaten houden, in plaats van opnemen in het ziekenhuis. We kunnen bijhouden hoeveel ze bewegen en water drinken. Dat soort dingen zijn echt het toekomstbeeld."

oog zorg

Ster advertentie
Ster advertentie