Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Bente Becker (VVD) over emancipatie: 'Ik geloof in gelijke kansen, niet in sturen op gelijke uitkomsten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bente Becker (VVD) over emancipatie: 'Ik geloof in gelijke kansen, niet in sturen op gelijke uitkomsten'

In aanloop naar de verkiezingen bespreekt De Nieuws BV zeven thema's met zeven partijen. De partijen praten niet over hun stokpaardjes, maar over ondergeschoven thema's. VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker trapt de serie af met het thema emancipatie.

Het woord emancipatie ontbreekt in het VVD-verkiezingsprogramma. Het verbaasde Becker ook, maar volgens het Kamerlid betekent dat niet dat de partij het niet belangrijk vindt. "Het zit hem volgens mij niet in de woorden, maar vooral in de maatregelen die je neemt om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht achtergrond, afkomst of geslacht, gelijke kansen krijgt in dit land. Wij nemen veel maatregelen in ons programma die daaraan bijdragen."

Maatregelen

De partij van Becker wil de loonkloof dichten en gelijke kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt. "Wij willen dat de kinderopvang op termijn bijna gratis wordt en dat meer werken meer gaat lonen, daar trekken we ook een bonus voor uit."

Vrouwenquotum

VVD-partijleider Yeşilgöz lijkt in de campagne geen punt te maken van het feit dat ze een vrouw van kleur is, die als vluchteling naar Nederland kwam. Becker: "Yeşilgöz zegt zelf nooit in haar leven de vrouw-zijn kaart getrokken te hebben omdat ze ergens niet zou moeten komen omdat ze vrouw is, maar omdat ze bepaalde kwaliteiten heeft. Ik herken dat zelf ook wel, ik wil ook niet op een plek terechtkomen omdat er een vrouwenquotum is, maar omdat mensen waarde hechten aan mijn kwaliteiten of wat ik vind."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Gelijke kansen, geen gelijke uitkomsten'

Becker gelooft daarom ook niet in een vrouwenquotum: "Ik geloof in gelijke kansen, en niet in sturen op gelijke uitkomsten. Waarmee ik niet zeg dat het niet belangrijk is om aandacht te besteden aan meer vrouwen in bepaalde bedrijven." Maar met de invoering van een vrouwenquotum doe je vrouwen volgens Becker te kort: "Het wordt daardoor betuttelend."

Volgens Becker moeten randvoorwaarden aangepast worden, zo kunnen volgens het Kamerlid gelijke kansen gecreëerd worden. "Iedereen moet gelijke toegang krijgen tot sollicitatieprocedures en we moeten arbeidsmarktdiscriminatie hard aanpakken."

Aanpak institutioneel racisme

Op andere thema's die vrouwen betreft, kiest de VVD voor een harde lijn. Zoals het sis-verbod, verbod op vrouwenbesnijdenis, zelfbeschikkingsrecht en het inzetten van meer zedenrechercheurs. Maar wat doet de partij aan institutioneel racisme?

Becker: "Waar mensen in een hokje worden gestopt, alleen op basis van etniciteit of afkomst en niet op basis van gedrag, vindt de VVD niet kunnen. Het gaat om wat je doet en niet waar je vandaan komt."

Het Kamerlid wil van de Toeslagenaffaire leren en maatregelen nemen om dit soort rampen te voorkomen. Bijvoorbeeld door toezicht te houden op de werking van algoritmes en arbeidsmarktdiscriminatie aan te pakken en bestraffen. Daarin speelt volgens het Kamerlid ook onderwijs een belangrijke rol: "Hoe zorg je ervoor dat je vanaf dag één kinderen bewust maakt dat het niet gaat om je afkomst, dat het niet gaat of je man of vrouw bent, maar dat je allemaal als mens gelijk bent?"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie