Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Alexander Hendriks (BBB) over het woningtekort: 'Waar honderd koeien in kunnen, kunnen ook wel vijf mensen wonen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alexander Hendriks (BBB) over het woningtekort: 'Waar honderd koeien in kunnen, kunnen ook wel vijf mensen wonen'

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november bespreekt De Nieuws BV zeven grote thema's met zeven grote partijen. In de derde aflevering van de serie KiesWijzer met De Nieuws BV bespreken we de wooncrisis met Alexander Hendriks, kandidaat-Kamerlid voor de BoerBurgerBeweging (BBB).

Video niet beschikbaar

De grootste plannen van demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge ten spijt, liep het woningtekort dit jaar toch weer op. Het tekort van 315.000 woningen in 2022 steeg naar 390.000 in 2023. Hoe wil de BBB dit gaan oplossen? Alexander Hendriks, de nummer 13 op de kieslijst van de partij, gaat vooral voor creatieve oplossingen.

Hendriks (27) treedt deze verkiezingscampagne meer op de voorgrond, maar is achter de schermen al langer een van de drijvende krachten van BBB. Dat begon destijds met een 'simpel Twitterbericht', zegt Hendriks: "Tegenwoordig staat het helemaal vol met bedreigingen, maar toen kon je Caroline van der Plas nog een berichtje sturen."

Geen beloftes

Om de woningnood het hoofd te bieden, wil BBB 'fors meer' gaan bouwen. Maar over hoeveel woningen dan 'genoeg' is, doen ze geen beloftes. Hendriks: "Je moet gewoon gaan beginnen met bouwen. En als je in dat proces ziet: we komen er nog 100.000 tekort, dan bouw je er weer 100.000 bij." Om het tekort verder te verkleinen, zet BBB in op 'creatieve oplossingen'. Hendriks: "Als je dan met die creatieve oplossingen en bouwen niet ver genoeg komt, dan moet je weer bouwen. Maar ik vind het niet netjes om nu te zeggen: we bouwen 400.000 woningen, en we zien wel hoe het gebeurt."

Voor het bouwen van die woningen, is zelfs landbouwgrond geen taboe. Maar, zegt Hendriks: "Landbouwgrond heeft voor ons wel hele hoge waarde, ook in de voedselproductie. Het is dus geen taboe, maar wel de laatste optie in de rij." En waar er gebouwd wordt, ziet BBB het liefst dat er mensen met 'lokale binding' in de huizen terecht komen. "Iedereen denkt: 'Als die Amsterdammers er komen wonen, dan hoeft het van mij niet. Maar buurman Piet, die is inmiddels dertig, die woont ook nog thuis. Die moet tóch ergens wonen, dus daar ga ik niet over klagen.' Dus je moet ook die gemeenschappen meenemen."

Creatieve oplossingen

Een ander plan van BBB is het legaliseren van permanent wonen in vakantiehuizen. Daar heeft het kabinet eerder 'niet hard genoeg' naar gekeken, benadrukt Hendriks: "Het kabinet ziet dan ook andere overwegingen: 'Als je die vakantiewoningen legaliseert, wat doet dat dan met zo'n dorp...', en wij zeggen gewoon: wij gaan dat legaliseren. Punt. Wij hebben die afweging al gemaakt, dat hoeven we niet meer te onderzoeken." Andere oplossingen die Hendriks noemt, zijn het ombouwen van stallen en de terugkeer van bejaardentehuizen om de doorstroom te realiseren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arbeidsmigratie

Waar creativiteit niet genoeg is, moet gebouwd worden. En door de tekorten in de bouwsector, zijn daar arbeidsmigranten voor nodig. Hoe rijmt BBB dat met hun wens om arbeidsmigratie juist in te perken? Hendriks wil voor de bouw een uitzondering maken: "Dat is toch een enorme noodzaak. Maar wat belangrijk is, is dat we inzetten op circulaire migratie. Dus dat we zeggen: u kunt hier werken, maximaal vijf jaar, en daarna gaat u weer terug."

Arbeidsmigranten in de bouw moeten veelal op het erf van boeren gehuisvest worden, zegt Hendriks, in prefab-woningen en in omgebouwde stallen. En dat hoeft niet onprettig te zijn, aldus Hendriks: "Als je dat goed isoleert, en daar goede voorzieningen inbouwt... Het ligt eraan hoe groot de schuur is, maar waar honderd koeien in kunnen, daar kunnen ook zeker wel vijf mensen in."

Hendriks maakt zich geen zorgen over de verwachting dat er in 2030 een tekort van niet 400.000, maar één miljoen woningen zijn. "We staan aan de vooravond van een kabinet wat de doorzetting van die prognoses met migratie erbij niet zo ziet zitten, dus ik weet niet of die prognoses ook stand gaan houden." Of dat kabinet ook met de PVV is, laat Alexander Hendriks in het midden: "In ieder geval inclusief BBB."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie