Tweede Kamerverkiezingen 2023
AVROTROS

Stemstress? Luister naar 'Het Wetenschappelijk Bureau van dr Kelder en Co'

foto: dr Kelder en Cofoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Stemstress? Luister naar 'Het Wetenschappelijk Bureau van dr Kelder en Co'

In de aanloop naar de verkiezingen vliegen verleidingstechnieken en mooie woorden van politici ons om de oren. Opdat we in de storm van polemiek en demagogie de realiteit niet uit het oog verliezen, gaat Jort Kelder in gesprek met gestudeerde types over de grote politieke thema's van nu: zorg, migratie en de woningmarkt. En dat leidt zo nu en dan tot milde verbazing.

'Fijn en betaalbaar wonen', 'huren bevriezen', 'eigen risico afschaffen', 'beter asielbeleid om de migratiegolf het hoofd te bieden' – vaak klinken de plannen sympathiek, maar veel voorstellen slaan nergens op, is de conclusie die je trekt als je luistert naar de gesprekken in de serie Het Wetenschappelijk Bureau van dr Kelder en Co van De Jortcast. Twee professoren en een doctor prikken zinloze plannen door en leggen uit hoe het wél moet. Verplichte kost voor eenieder die zich straks naar een stemhokje begeeft.

De zorg

In de eerste aflevering van dit drieluik poogt dr Kelder de zorg te genezen van kwalen als stijgende zorgkosten, vergrijzing en personeelstekorten. Te gast is prof. dr. Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU.

1: Het Wetenschappelijk Bureau: dr Kelder moet naar de dokter - De Jortcast

Migratie en asiel

Het vorige kabinet viel erop, en ook deze verkiezingen is het een belangrijk thema. Prof. dr. Hein de Haas is internationaal toonaangevend migratie-onderzoeker en constateert dat politici links én rechts het thema inzetten voor electoraal gewin, zonder zich al te veel aan te trekken van de realiteit. In gesprek met dr Kelder geeft hij het emotionele debat een feitelijke lading en rekent af met hardnekkige migratie-mythes. Onlangs verscheen zijn boek Hoe migratie echt werkt, een onthullend boek dat je kijk op de wereld in het algemeen en migratie in het bijzonder waarschijnlijk aan het wankelen kan brengen.

2: Het Wetenschappelijk Bureau: dr Kelder zoekt geluk - De Jortcast

Woningnood

Hoe kan het dat we zó'n tekort aan woningen hebben (ongeveer 400.000) en behalve bouwen, wat kunnen we doen aan onze woningnood? Demissioniar minister Hugo de Jonge, spits uw oren, want dr. Matthijs Korevaar, universitair docent en verbonden aan de Erasmus School of Business, kent de gevolgen van al die o zo goedbedoelde politieke voorstellen. In gesprek over hypotheekrenteaftrek, huurverlaging en kooprecht – en we beloven, dat is spannender dan het klinkt.

3: Het Wetenschappelijk Bureau: dr Kelder gunt iedereen een villa - De Jortcast

Tweede Kamerverkiezingen 2023

NPO Radio 1 besteedt uitgebreid aandacht aan de strijd om de zetels. Naast de debatten van NOS en EenVandaag bespreken Xander van der Wulp en Joost Vullings de stembusstrijd in hun dagelijkse podcast en organiseert het radioprogramma Dit is de Dag het DIDD Verkiezingscafé waarin politici vragen uit het publiek beantwoorden.

Alles over de verkiezingen bij NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie