Stand.nl

Stand.nl: 'Wat moet voorrang krijgen, de energietransitie of behoud van de natuur?'

KRO-NCRV
foto: Anpfoto: Anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Wat moet voorrang krijgen, de energietransitie of behoud van de natuur?'

Natuurbehoud staat hoog op de agenda. Maar het behalen van klimaatdoelen ook. En soms botsen die twee. Zo komt er in de provincie Gelderland bijvoorbeeld voorlopig geen toestemming voor nieuwe windmolenparken in een straal van acht kilometer rond de Veluwe, om te voorkomen dat de wespendief, een kwetsbare vogelsoort, zich te pletter vliegt tegen de wieken. Want als de wespendief van de Veluwe verdwijnt, heeft dat weer gevolgen voor de biodiversiteit.

En op grotere schaal: afgelopen zomer presenteerde Frans Timmermans namens de Europese Commissie verdergaande voorstellen die de natuur in Europa beter moeten behouden en herstellen. Maar we moeten ook aan de opwarming van de aarde werken en ook daar ligt de lat hoog dus er zullen keuzes gemaakt moeten worden in bepaalde gebieden.

Daarom vandaag geen stelling maar een vraag: Wat moet voorrang krijgen, de energietransitie of het behoud van de natuur?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

De uitslag van deze stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie