Spraakmakers
KRO-NCRV

Steeds meer verkeersovertreders naar CBR, maar cursus niet zaligmakend

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer verkeersovertreders naar CBR, maar cursus niet zaligmakend

Het afgelopen jaar is het aantal verkeersovertreders dat voor nader onderzoek naar het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) moest, met 10 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Toch zijn deze cursussen die sturen op verbetering van het rijgedrag niet zaligmakend, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold. "Wij dweilen, maar ik zit liever aan de kraan", zegt hij bij Spraakmakers.

Alcoholslot

Om de gevolgen van rijden onder invloed terug te dringen, gelooft Pechtold intussen meer in een alcoholslot dan de eigen CBR-cursussen. Want volgens hem zijn er - ondanks de aandacht voor verkeersslachtoffers en campagnes- nog te veel mensen die denken dat ze kunnen deelnemen aan het verkeer na alchohol- en drugsgebruik.

Verkeersdoden

Terwijl er door goede samenwerking met de politie steeds meer mensen naar het CBR worden doorgestuurd voor roekeloos rijden of rijden onder invloed (of een combinatie), neemt het aantal verkeersdoden in Nederland ook al jaren toe. "Ik schrik van die getallen en dat we dat min of meer normaal vinden. Als er een treinongeluk gebeurt waar iemand omkomt dan komt de minister langs en de koning, maar ondertussen gebeurt dit iedere dag op de weg."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rij-vergunning

Volgens Pechtold is het verbeteren van de verkeersveiligheid niet alleen een kwestie van handhaving. "Hoe verantwoordelijk voel je je als verkeersdeelnemer nog?" vraagt hij zich af.

"Wij als CBR zijn verantwoordelijk voor het halen van het rijbewijs, maar ook voor het behouden van je rijbewijs." Hij vindt het Nederlandse woord 'rijbewijs' dan ook niet meer geschikt. "In het Engels heet het een licence, oftewel 'vergunning'. En een vergunning, dat moet je onderhouden. Als je er niet verantwoordelijk mee omgaat, dan kan het ook weer worden ingetrokken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie