Sport
NOS

Jarige Zwetsloot: 'Wie weet past er nog een taart onder mijn deur'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jarige Zwetsloot: 'Wie weet past er nog een taart onder mijn deur'

Voor skateboardster Roos Zwetsloot zitten de Olympische Spelen erop. Ze werd maandag vijfde bij haar debuut op de Spelen. Een dag na haar optreden viert Zwetsloot haar 21ste verjaardag in het olympisch dorp in Tokio. Door de coronamaatregelen kan ze het niet uitgebreid vieren, maar in de uitzending van RadiOlympia werd ze in de nacht van maandag op dinsdag even in het zonnetje gezet. Zwetsloot sprak ook openhartig over haar avontuur in Japan.

Video niet beschikbaar

Zwetsloot nam de felicitaties van presentatoren Suse van Kleef en Wouter Bouwman van RadiOlympia met een glimlach in ontvangst. "Het is heel speciaal om hier jarig te zijn. Ik ben meestal op mijn vakantie jarig, maar dit is de meest bijzondere plek waar ik jarig ben geweest. Ik kreeg vanochtend een felicitatiebriefje van Team NL onder de deur geschoven en op de gang kreeg ik felicitaties. Wie weet past er nog een taart onder mijn deur, haha", aldus Zwetsloot.

Bericht skateboardlegende

De skateboardster had maandag uitzicht op een medaille. Na drie goede scores kreeg ze nog vier pogingen om een vierde score neer te zetten, maar de laatste vier pogingen gingen mis. "Nee, ik heb de beelden nog niet teruggekeken. Daar heb ik nog geen behoefte aan gehad. Ik was eigenlijk verbaasd over hoe goed de eerste runs gingen en toen ging ik best relaxed naar the best tricks. Misschien wel te relaxed. Ik had een trick in gedachte die ik wilde landen. Eén daarvan moest toch wel lukken, maar helaas niet. Dat is dan wel pijnlijk."

Zwetsloot hoopte Tokio met een medaille te verlaten, maar is nu ook tevreden met plaats vijf. "Over drie jaar in Parijs sta ik hopelijk wel op het podium. De vele lieve berichten uit Nederland deden mij ook goed en maakte mij trots op wat ik heb bereikt. Ik kreeg ook nog een mooi bericht van Tony Hawk (een bekende Amerikaanse skateboarder). Hij was blijkbaar bij de wedstrijd en had mij gefilmd. Hij feliciteerde mij met mijn vijfde plaats."

Russisch roulette

Voor skateboardsters Zwetsloot en Keet Oldenbeuving, die twaalfde werd, zitten de Spelen erop. Voor hun teamgenoot Candy Jacobs was het avontuur in Tokio al voorbij voordat ze in actie kwam. Ze werd positief getest op corona en moest naar het quarantainehotel. "Dat was een harde klap voor Candy en ook voor ons. We werkten al drie jaar samen toe naar deze Spelen. Op de dagen dat Keet en ik werden getest was het ook echt spannend. Wij zaten namelijk met Candy op een rij in het vliegtuig. Het voelde dus ook een beetje als Russisch roulette. Achteraf is het wel jammer dat we met z'n allen geen bubbel hebben kunnen creëren in het vliegtuig. Blijkbaar had niemand verwacht dat het zo zou escaleren in een vliegtuig met positieve gevallen."

Nieuwe missie

Zwetsloot vliegt woensdag terug naar Nederland. "Ik moet nog wel een coronatest doen, hopelijk valt die ook negatief uit. Dan kunnen we vliegen. We hopen nog wat goodies in te slaan voor de mensen thuis. Volgens mij heb je hier nog wat toffe shirts en je kunt speldjes ruilen met andere landen. Ik ben daar niet heel fanatiek in, maar er zijn mensen die er al 150 hebben, een hele ketting vol."

Ondanks dat de coronamaatregelen een grote invloed hebben op de Spelen kijkt Zwetsloot terug op een heel speciaal olympisch debuut. "Het was mijn eerste keer op de Spelen en hopelijk niet de laatste keer. Het waren Spelen met ups-and-downs, zoals door de situatie met Candy. Ik hoop in Parijs normale Spelen mee te maken. Ik ga daar in de komende jaren voor trainen. In Parijs wil ik mijn laatste trick goed landen en er dan met een medaille vandoor gaan", besluit Zwetsloot.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie