Sport
NOS

Erben Erbij: Geen skateboardmedaille voor Zwetsloot: 'Och meisje toch, wat zonde...'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Geen skateboardmedaille voor Zwetsloot: 'Och meisje toch, wat zonde...'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de events waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Vliegende keep Wennemars bezocht op dag 3 een nieuw event op de Spelen: skateboarden. Roos Zwetsloot hoopte voor Nederland een medaille te veroveren, maar werd vijfde. De pas dertienjarige Japanse Momiji Nishiya veroverde goud.

Video niet beschikbaar

Voor het eerst in zijn leven was Wennemars aanwezig bij een skateboardevent. De NOS-commentator hoopte getuige te zijn van de eerste Nederlandse medaille in deze nieuwe olympische sport. Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving kwamen maandagochtend in actie voor Team NL. Zwetsloot, zevende op de wereldranking, plaatste zich als vierde voor de finale. Oldenbeuving miste de eindstrijd om de medailles. Zij werd twaalfde.

Zwetsloot begon sterk aan de finale en stond na twee runs zelfs aan de leiding. Wennemars meldde zich voor de ontknoping in de uitzending van RadiOlympia. "Roos staat nu vijfde, maar ze kan nog eerste worden. Ze heeft drie goede en drie foute runs gehad. Uiteindelijk tellen de vier beste. Ze kan dus nog voor goud gaan", vertelde Wennemars vol enthousiasme.

Tienerpodium

In de studio bij presentatoren Robbert Meeder en Jurgen van den Berg zat voormalig Europees en Nederlands kampioen skateboarden Rob Maatman. Hij gaf aan dat Zwetsloot in haar laatste run all-in moest gaan voor een medaille. Wennemars zat ondertussen op het puntje van zijn stoel. "Roos staat er ontspannen bij. Meisje, ga voor goud. Nog even rustig wat rekken, de haren goed. Ze maakt zich klaar voor haar sprong. Ze komt, ze springt, ze springt. Nee, helaas... Och meisje toch, wat zonde. Wat jammer. Vier foute sprongen achter elkaar. De eerste paar runs waren fantastisch. Heel erg jammer."

Zwetsloot eindigde door haar puntloze laatste run als vijfde. "Ze ging voor de nose grind", gaf Maatman aan in de studio. De medailles werden uiteindelijk verdeeld onder drie tieners. Momiji Nishiya (13) uit Japan won dus goud, de Braziliaanse Rayssa Leal (13) pakte het zilver en het brons ging naar Funa Nakayama (16) uit Japan.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie