Sport
NOS

Erben Erbij: 'Het zijn op dit moment de Spelen van net niet, net niet'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Het zijn op dit moment de Spelen van net niet, net niet'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de events waar Nederlandse olympiërs in actie komen. De valpartij van Mathieu van der Poel, de botsing van BMX'er Niek Kimman met een official en eerder de bizarre miscommunicatie bij de wielrensters... Nee, het zijn nog niet bepaald de Spelen van Team NL, merkt Wennemars. Hij hoopt op betere tijden voor Nederland in Tokio.

Video niet beschikbaar

Vliegende keep Wennemars begon de derde dag van de Spelen bij het skateboarden, waar Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving voor Nederland in actie kwamen. "Ik wist eigenlijk niet wat ik ervan moest verwachten. Ik dacht eerst: moet dat nou wel, skateboarden op de Spelen. Maar ik was direct verliefd. Ik heb nog geen enkele venue gezien waar het zo druk was. Er waren honderden journalisten. En wat mij opviel was dat geen enkele journalist de spelregels kende. Ik dacht: zijn skateboarders nou zo raar of zijn wij nou zo oud? Nou, wij zijn zo oud."

Spijt

Skateboarden is heel anders dan traditionele olympische sporten, merkt Wennemars. "Wij zijn oud en wij zijn gewend om af te zien, pijn te lijden. Wij willen tegenslagen overwinnen. De tegenstander moet kapot gemaakt worden. Je moet ten koste van alles winnen. Bij skateboarden vieren de olympische waarden weer hoogtij. Ze willen wel excelleren en mooie dingen laten zien, maar met respect voor elkaar. Ze moedigen elkaar ook aan", vertelt de oud-schaatser.

"De wedstrijd was gaaf, super spannend. Wij hadden een kanshebber voor goud met Roos Zwetsloot. Ze is nog een keer bij mij thuis geweest. Ik moest haar twee jaar geleden, ze was nog een klein meisje, advies geven over de Olympische Spelen. Ik heb haar toen veel te hard aangepakt, daar heb ik spijt van. Maar vandaag stond ze gewoon op de Spelen", aldus Wennemars, die zag dat Zwetsloot vijfde werd.

Boze Sjef

Wennemars ging ook op bezoek bij de handboogschutters. Het mannenteam met Sjef van den Berg, Steve Wijler en Gijs Broeksma verloor de strijd om brons van Japan en werd vierde. Wennemars sprak na afloop met een zeer teleurgestelde Van den Berg. "Sport is keihard en dat is ook een van de redenen waarom ik eruit stap na de Spelen. Misschien kan ik er niet goed mee omgaan", aldus Van den Berg, die nog in actie komt op het individuele nummer. Hij hoopt Tokio nog met een medaille te kunnen verlaten. "Het is niet zo dat mijn leven mislukt is als het daar niet lukt, maar mijn leven is meer gelukt als het daar wel lukt", vertelt Van den Berg.

Wennemars gaat duimen voor Van den Berg, die met zijn laatste pijl Nederland brons had kunnen bezorgen. "Sjef was nog een beetje boos op mij. Ik heb in het interview twee keer benadrukt dat hem dat niet lukte. Ik ben al twee dagen op die baan en gun hem het beste. Hij is een emotionele en gevoelige jongen. Het gaat heel moeilijk worden voor hem op het individuele nummer. Maar zolang ik aan boogschieten denk, denk ik aan Sjef van den Berg. Hij is voor mij het boogschieten in Nederland."

Video niet beschikbaar

Het moment van de dag noemt Wennemars het optreden van Zwetsloot. Maar Team NL stelt vooralsnog teleur, vindt de NOS-commentator. "Houd je vast Tom, we staan 24ste in het medailleklassement. We hebben nog maar drie medailles. We hebben vandaag weer medailles verloren, zoals met Mathieu van der Poel. Het zijn op dit moment de Spelen van net niet, net niet. Ik wil morgen een medaille zien, maar dat wordt heel moeilijk. Ik ga naar de triatlon bij de vrouwen en het mountainbiken bij de vrouwen. Ik ben benieuwd of zij het beter gaan doen dan de mannen", besluit Wennemars.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie