Sport

In het spoor van skateboardster Zwetsloot: 'Dit smaakt naar meer'

NOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In het spoor van skateboardster Zwetsloot: 'Dit smaakt naar meer'

Een medaille zat er niet in voor Roos Zwetsloot bij het skateboarden, maar ze kijkt na haar vijfde plek toch met een trots gevoel terug op haar debuut op de Olympische Spelen. Ook bondscoach Sjoerd Vlemmings was positief over het optreden van de Nederlandse skateboardsters. Verslaggever Floris van Hoorn van RadiOlympia ging in gesprek met Zwetsloot en Vlemmings.

Zwetsloot verdedigde samen met Keet Oldenbeuving, die vrijdag met Churandy Martina de Nederlandse vlag droeg bij de openingsceremonie van de Spelen, de Nederlandse eer bij het skateboarden. Oldenbeuving werd twaalfde, Zwetsloot vijfde. "De start ging goed, maar the best tricks helaas iets minder. Ik weet niet waardoor dat kwam", zei Zwetsloot in gesprek met Floris van Hoorn.

'Geniale prestatie'

Ze moest in de finale risico's nemen om nog kans te maken op een medaille. "Ik ging voor een trick die wel de nodige risico met zich mee brengt. Je moet er dan echt in duiken en timing is heel belangrijk. Als dat dan twee keer niet lukt, komen er toch wat zenuwen. Je kunt er dan ook voor kiezen om op safe te spelen, maar om nog het podium te halen moest ik met die trick afsluiten."

Bondscoach Vlemmings was onder de indruk van het optreden van Zwetsloot. "We kwamen in een positie om op het podium te schieten. We moeten niet vergeten dat Roos een kruisbandblessure heeft gehad. Dat ze hier staat is al een prestatie op zich. Dat ze ook nog de finale haalt, is geniaal. Ze heeft ook echt de capaciteiten om op het podium te komen", aldus Vlemmings.

Op de kaart gezet

Zwetsloot genoot van haar olympisch avontuur. "Het is even balen, maar ik kan ook heel positief zijn over mijn vijfde plaats. Het zijn mijn eerste Spelen en het is heel gaaf om mee te maken. Dit smaakt naar meer. Hopelijk sta ik er over drie jaar weer in Parijs. Waar ik het meest van genoten heb? Eigenlijk de hele experience, ook met de andere atleten in het dorp, tot zover mogelijk door corona. Ook op dit parcours skaten is heel vet. Ik vind het jammer dat we hier nu niet meer mogen skaten."

Het moet volgens Vlemmings blijken welke invloed de entree van skateboarden op de Spelen heeft. "Ik weet niet of Nederland vandaag het skateboarden heeft ontdekt. Misschien dat mensen nog denken: waar kijken we nu eigenlijk naar? Wij vinden het in ieder geval super leuk om te doen. We zijn nu op de kaart gezet voor een breder publiek", besluit de bondscoach van de skateboardsters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie