Sport
NOS

Een fantastische vierde plek voor triatleet Klamer en een jarige Zwetsloot: dit was de nacht van RadiOlympia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een fantastische vierde plek voor triatleet Klamer en een jarige Zwetsloot: dit was de nacht van RadiOlympia

Gisteren werd ze vijfde op het skate-onderdeel street, en vandaag is ook een heugelijke dag voor Roos Zwetsloot: ze is jarig, dus dat moet gevierd worden. In de nacht van RadiOlympia werden de vlaggetjes opgehangen en de dag van gisteren besproken. En er werd nog meer gevierd in de nacht van NPO Radio 1: een bijzondere vierde plek voor triatleet Rachel Klamer was ook zeker reden voor een feestje.

Jarige Roos Zwetsloot vanuit Tokio

Meestal is Zwetsloot jarig in de zomervakantie en viert ze dus een feestje op andere plekken dan thuis, en dat is dit jaar wel extra speciaal. "Het is de bijzonderste plek waar ik tot nu toe mijn verjaardag heb gevierd."

Gister kwam de skateboardster in actie op het onderdeel street. Ze haalde de finale, begon daarin sterk, maar na een aantal foutsprongen eindigde ze als vijfde. "Ik heb het nog niet teruggekeken maar dat ga ik wel doen. Ik ben wel heel benieuwd ook om te kijken waar het precies fout ging met de laatste sprongen", zegt Zwetsloot. "Als je al drie scores hebt en je hebt vier pogingen eigenlijk om er nog een bij te krijgen, dan is het wel extra lastig dat dat niet is gelukt. Ik had wat tricks in gedachten die ik wilde landen, en ik dacht, als ik daar vier pogingen voor nodig heb, dan moet er vast wel eentje van lukken. Maar, ik ging ervoor en helaas wilde het niet lukken."

Na wat wikken en wegen voorzagen Zwetsloot en haar coach dat ze op de vierde plek zou belanden als ze geen risico's zou nemen. "Toen was het de afweging, ben je dan tevreden met de vierde plaats? Dat was zeker niet het geval." Dus ze is ervoor gegaan en neemt genoegen met een vijfde plek: "Je ziet dat iedereen op het podium risico's nam. Dan heb je meer kans dat het niet lukt en de kans op vallen is groter daardoor, maar het maakt het wel tof." Eerst was Zwetsloot teleurgesteld, maar na lieve berichten en contact met haar trotse ouders kijkt ze tevreden terug: "Het doet me goed en over drie jaar is er weer een nieuwe kans, en ga ik wel voor het podium."

Fantastische vierde plek voor triatleet Klamer

Om kwart voor zeven 's ochtends, sprongen de triatleten het water in. En dat moet ook wel, zo vroeg op de dag. Verslaggever Edwin Peek: "Dat heeft toch echt met de hitte te maken. Op dat moment was het 24 graden dus dat is prima te doen. En het gaat vandaag 32 graden worden met een luchtvochtigheid van vier of vijfentachtig procent, dat wil je niet verder de ochtend in. Dus dat is een goed besluit geweest."

Rachel Klamer werd op die vroege race vierde. Een bijzondere prestatie, aldus Peek, "ze heeft privé heel veel meegemaakt de laatste anderhalf jaar en als de Spelen vorig jaar waren geweest, was het nog maar de vraag of ze mee had gedaan. Ze heeft geen ideale voorbereiding gehad. Maar ze deed het fantastisch, vooral bij het lopen. Daarbij liep ze van plek tien naar plek vier, dat is fantastisch." De top drie bestaat stuk voor stuk uit wereldkampioenen en met de afstand die Klamer tijdens het lopen nog moest overbruggen, heeft ze een fantastische prestatie geleverd: een geweldige vierde plaats, aldus Peek.

Het Japanse schoolsysteem

Dustin Heerkens, oftewel, Onze man in Tokio, neemt de Japanse kranten door. Hij ziet de toon veranderen: nu het gastland op kop loopt in de medaillespiegel, worden de media enthousiaster.

Heerkens vertelt elke nacht ook wat over Japanse cultuur. Vannacht op het programma: het Japanse schoolsysteem. Wat opzet betreft is het schoolsysteem niet zo anders dan in Nederland. "Het grote verschil misschien met Nederland is dat het schooljaar van april tot en met april loopt", vertelt Heerkens. In Japan gaan kinderen tussen de 6 en 12 naar de lagere school, en gaan daarna tot hun vijftiende naar Junior High. Tot die leeftijd is elke Japanner verplicht om naar school te gaan. "En ondanks dat je niet meer verplicht ben om daarna naar school te gaan, studeert 99 procent van de Japanners verder op Senior High", zegt Heerkens.

Van vroege leeftijd tot in het werkend leven proberen Japanners over het algemeen het beste in zichzelf naar boven te halen en zich continu te ontwikkelen. 'Kaizen' noemen ze dat, vertelt Heerkens. "Wat Japanners doen, dat doen ze goed."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie