Sport
KRO-NCRV

Barbara Barend: 'Blijkbaar is de turnwereld zo verrot, dat je iets extreems moet doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara Barend: 'Blijkbaar is de turnwereld zo verrot, dat je iets extreems moet doen'

Na verhalen van mishandeling in de turnsport, besloot de turnbond het topsportprogramma stop te zetten en zijn de bondstrainers op non-actief gesteld. "Blijkbaar is de turnwereld zo verrot, dat je misschien wel iets extreems moet doen om het er helemaal uit te krijgen", zegt Barbara Barend in Spraakmakers.

In 2011 vertelde 'de gouden turnploeg' bestaande uit Renske Endel, Verona van de Leur, Gabriëlla Wammes en Suzanne Harmes over mishandelingen door hun coaches Frank Louter en Gerrit Beltman. Die laatste gaf onlangs toe in een interview met het Noordhollands Dagblad. Barend: "Het was dus nodig dat een dader toegeeft voordat ze geloofd worden."

Barbara Barend over de turnwereld

Video niet beschikbaar

'Het is nooit goed'

Op de verklaring van Beltman volgde de afgelopen periode meer verhalen van oud-turnsters, met onder andere beschuldigingen aan het adres van Bondstrainer Vincent Wevers. In afwachting van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag besloot de turnbond het topsportprogramma tijdelijk stop te zetten. Zes oud-turnsters roepen nu in een open brief op dat besluit terug te draaien.

"Wat je ook besluit als turnbond, het is nooit goed", zegt Barend. Ze is het ermee eens dat de huidige generatie niet de dupe mag worden. "Maar ze moeten dan tijdelijk met andere coaches trainen. Er moet onderzoek komen."

"Ik denk dat het bij de turnbond nu zover is. Al moet het ten koste gaan van de turnsport en gouden medailles, we moeten een klimaat creëren waarmee we niet compleet psychische wrakken krijgen." Barend noemt de beslissing 'rigoureus' en 'moedig'.

Verandering

Vanuit de turnwereld komt het geluid dat er verandering gaande is en dat al veel is veranderd. Dat klopt, erkend Barend, maar de oude trainingsmethoden die onder aanvoering van Gerrit Beltman zijn geïntroduceerd, worden nog steeds op een aantal plaatsen gebruikt.

"Er zijn nog steeds excessen." Voor de meiden die slachtoffer waren is het lastig te zien dat degenen die hen mishandelden, nog steeds trainer zijn. "Dat gebeurt vandaag de dag nog."

Dat is de reden dat de turnbond nu iedereen wil horen, vermoedt Barend. "Misschien is het in het verleden gebeurd, maar het minste wat er dan moet gebeuren is dat er erkenning komt voor de slachtoffers."

Niet alleen Nederland

De misstanden zijn niet voorbehouden aan Nederland, ook in de VS en België komen verhalen naar buiten. "Blijkbaar hebben we heel lang gedacht: om goed te zijn in turnen, moet je het op deze manier doen. Ik denk dat sommigen nog wel hebben gedacht dat ze het juiste deden."

Dat is wat Beltman ook zei, toen hij de mishandelingen toegaf. Daar gelooft Barend echter niet in. "Die zei zelfs dat kinderen niet meer thuis mochten wonen. Als een moeder overleed: 'dode ouders zijn de beste ouders'. Als je dat je mond uit kan krijgen naar een kind, dan geloof ik niet dat je denkt dat je het beste doet."

Het Mediaforum met Barbara Barend en Jan Kees Emmer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie