Politiek
KRO-NCRV

Timmermans in het nadeel? 'Nederland wil geen kale premier'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Timmermans in het nadeel? 'Nederland wil geen kale premier'

De campagne moet nog goed en wel beginnen, maar Arno Kantelberg doet bij Spraakmakers al een voorspelling over de nieuwe premier. En dat is in het nadeel van lijstrekker Frans Timmermans. "Een Nederlandse premier moet goed haar hebben."

Video niet beschikbaar

Volgens Volkskrant-columnist Kantelberg heeft Nederland de afgelopen vijftig jaar geen kale premier gehad. "Rutte, Balkenende en Wim Kok: allemaal hadden ze goed haar."

Van de huidige lijstrekkers heeft vrijwel iedereen een goede haardos, behalve PvdA/GL-leider Frans Timmermans. "Wij willen geen kale premier", zegt Kantelberg. Bekend is dat in de Verenigde Staten sinds de uitvinding van de televisie al ruim 70 jaar geen kale president meer aan de macht is geweest. "Ik weet niet precies waarom", zegt Kantelberg. "Ik vertel alleen de feiten."

Henri Bontenbal

Vandaag wordt Henri Bontenbal gepresenteerd als nieuwe lijstrekker voor het CDA. En hoewel ook hij een goede haardos heeft, zal dát alleen niet genoeg zijn om de noodlijdende partij uit het slob te trekken. "Hij staat voor een enorme klus", zegt journalist en voormalig Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje.

Normen en waarden

Het CDA heeft volgens hem de afgelopen twaalf jaar géén goed verhaal gehad. "Het verhaal dat ze hadden, over normen, waarden en rentmeesterschap afleggen, is in deze tijd een interessant thema om je mee te profileren." Ook volgens Kantelberg valt er op dat thema veel te behalen voor de partij. "Ik snap niet dat de partij het niet al jaren op gemeenschapszin gooit."

Deze strategie kan succes opleveren voor het CDA, maar dan moet het verhaal wel 'geloofwaardig' zijn, zegt Oranje. "Anders krijg je de vraag waar de partij de afgelopen tijd was." Maar terug naar die oorsprong, normen en waarden en daar een geloofwaardig verhaal omheen bouwen is volgens beiden heren de enige strategie voor succes voor het CDA.

Blanco canvas

En dan heeft de relatief onbekende Bontenbal in een polariserende campagne, misschien zelfs nog een beetje voordeel. "Hij is een blanco canvas", zegt Kantelberg. "Dat was precies de reden dat Jan-Peter Balkenende premier werd. Hij had als enige een blanco canvas."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie