Ruime zege voor Kroatië op Canada: 'Ervaren middenveld geeft doorslag'

2. Ruime zege voor Kroatië op Canada: 'Ervaren middenveld geeft doorslag'

Kroatië heeft drie punten kunnen bijschrijven op het WK voetbal. De ploeg van bondscoach Zlatko Dalić won met 4-1 van Canada.

Canada kende een droomstart. Na een minuut spelen scoorde Alphonso Davies de eerste goal in de WK-historie voor zijn land met een goede, harde kopstoot. Kroatië moest er duidelijk even in komen, maar na een kwartier waren het vooral de Europeanen die de aanval kozen. Andrej Kramaric tikte de bal in de 36e minuut achter de Canadese doelman Milan Borjan.

Analist Hedwiges Maduro zag in NOS Langs de Lijn de 2-1 voorsprong van de Kroaten van ver aankomen. "De ervaring op het middenveld gaat de doorslag geven", verwachtte hij. "De krachten bij Canada beginnen weg te vloeien." Vlak voor de rust maakte Marko Livaja inderdaad de 2-1.

Borjan voorkwam na tien minuten in de tweede helft een grotere voorsprong van Kroatië. De doelman van de Kroaten was ook belangrijk, Dominik Livakovic tikte de inzet van Jonathan David over de lat. In de zeventigste minuut maakte Kramaric zijn tweede goal. De aanvaller kapte naar binnen en vond vervolgens de lange hoek. In de extra tijd kwam er nog een doelpunt bij. Invaller Lovro Majer, speler van FC Stade Rennais in Frankrijk, maakte een uitgespeelde aanval succesvol af.

In poule F staan Kroatië en Marokko nu allebei op vier punten. Op doelsaldo grijpt Kroatië de koppositie. België heeft drie punten. Canada is uitgeschakeld. De laatste wedstrijden zijn donderdagmiddag om 16.00 uur: Kroatië-België en Canada-Marokko.