Sport
NOS

Erben Erbij: 15 uur op pad met Maurits Hendriks en kippenvel bij gouden teamsprint

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 15 uur op pad met Maurits Hendriks en kippenvel bij gouden teamsprint

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars beleefde dag 11 van de Spelen in het spoor van Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. Ze liepen in de ochtend over de olympische golfbaan en later op de dag zagen ze hoe Nederland bij de teamsprint op de baan overtuigend goud veroverde.

Video niet beschikbaar

Het was een lange dag voor Wennemars, vertelt hij bij RadiOlympia, in gesprek met presentatoren Tom van 't Hek en Ghislaine Plag. Om kwart voor zeven moest de Vliegende Keep zich melden bij het hotel van Hendriks. Ze reden daarna samen naar de olympische golfbaan, waar golfster Anne van Dam trainde. Wennemars wilde graag weten wat het werk van Hendriks inhoudt tijdens de Spelen.

Teamwork

Wennemars vond na een uurtje in het spoor van de technisch directeur dat hij wel een "relaxed bestaan" heeft. "Zolang er niet teveel brandjes zijn, is het heel ontspannen en wordt het werk gedaan door die prachtige ploeg sporters en hun begeleiding", aldus Hendriks. "Ik doe het ook niet in mijn eentje. Er is een hele ploeg mensen die hard aan het werk is, zoals met honderden PCR-testen voor TeamNL. Er is een team bezig met de mensen die in quarantaine zitten. Dat ik het even rustig heb, komt ook doordat andere mensen goed werk verrichten."

De organisatie rond de Spelen verliep hectisch voor Hendriks, geeft hij aan. "Je hebt altijd twee kanten. Je hebt de jaren voorbereiding van de sporters om hier in topvorm naartoe te komen. Dat is werk van de sportbonden en daar helpen wij bij. Wij financieren de bonden. Het tweede deel van the job is dat het tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen hier allemaal klopt. De situatie hier was wel super uitdagend."

Hand van Hendriks

Na een toeristische route vanaf de golfbaan naar de wielerbaan zaten Hendriks en Wennemars met het zweet in de handen bij de finale van de teamsprint, die door Nederland werd gewonnen van Groot-Brittannië. "Of de technisch directeur tevreden is? Hallo zeg. Kippenvel echt. Zo mooi dit. En ze rijden weer sneller, hè. Dan zie je wat voor enorme druk er op die Engelsen staat. Dat rijden ze niet meer dicht", reageert Hendriks na de winst van goud.

Wennemars heeft een "echt een mooie dag" gehad met Hendriks, geeft hij aan. "Ik ben heel blij dat je mee kon gaan. Het was ook een mooie dag", antwoordt de technisch directeur van NOC*NSF.

Nee, het is geen baan die Wennemars ambieert voor Parijs 2024, geeft hij aan als Van 't Hek daar lachend naar vraagt. "Op deze dag kan ik zijn werk prima overnemen. Maar Maurits heeft het allemaal goed georganiseerd. Dit zijn ook de de Spelen van Maurits Hendriks met het covid-verhaal en hoe hij deze Spelen heeft voorbereid. We hebben wel coronagevallen gehad bij TeamNL, maar ik denk dat er weinig landen beter georganiseerd zijn dan de Nederlandse ploeg. Daardoor heeft hij het nu ook rustiger. Ik ben vijftien uur bij hem geweest en hij was de hele dag rustig. Ik dacht vooraf dat Maurits zich meer met coaches van de sporten zou bemoeien. Hij is wel iemand die na de finish bij de teamsprint gelijk met een analyse komt. Maurits kijkt anders naar sport dan gewone mensen. Die genieten meer."

Video niet beschikbaar

Medaillespiegel

Op de medaillespiegel staat Nederland na het goud van de baanwielrenners op een negende plaats. "We staan tussen Frankrijk en Zuid-Korea. We hebben zes keer goud, zeven keer zilver en zeven keer brons. Prachtig! We gaan ook nog hele mooie medailles erbij krijgen. Bij de baanwielrenners voelde ik ook een opluchting: zo van, nu zijn we los. De spanning is eraf. Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen komen ook nog vaker in actie, Hassan zien we nog. De handbalsters zouden ook nog weleens uit hun slof kunnen schieten", besluit Wennemars, die woensdag op pad gaat naar het paardrijden en het atletiekstadion.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie