Sport
NOS

Waterpoloster Daniëlle de Bruijn behaalde goud in 2008: 'Ik had de dag van mijn leven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterpoloster Daniëlle de Bruijn behaalde goud in 2008: 'Ik had de dag van mijn leven'

Daniëlle de Bruijn schreef in 2008 geschiedenis door met de waterpolovrouwen goud te winnen op de Olympische Spelen van Beijing. Ze speelde de dag van haar leven en werd twee keer Olympisch topscorer en nam direct na het behalen van de gouden medaille en het spelen van 286 interlands afscheid op een manier waar een ieder enkel van kan dromen.

Video niet beschikbaar

Het was bondscoach Robin van Galen die er in 2005 voor zorgde dat De Bruijn na een voortijdig pensioen weer terugkeerde tot de top. Dat bleek niet zonder succes. Ze speelde een belangrijk aandeel in het behalen van de gouden medaille. In de finale tegen de Verenigde Staten maakte ze de winnende en scoorde zeven van de negen goals.

De gunfactor

Op het moment dat Van Galen aan De Bruijn vroeg om terug te keren, had ze een vaste baan en een huis met een hypotheek. Dat vroeg om behoorlijk wat aanpassingsvermogen, want waterpolo op topsportniveau vraagt ook om zes uur training per dag. Als ze beloofde na de Spelen terug te keren, was haar baas bereid om haar drie jaar vrij te geven voor de Spelen. En zo geschiedde.

Wat daarnaast volgens De Bruijn van groot belang is: "De intrinsieke motivatie is het belangrijkste wat je als topsporter moet hebben, want van het geld moet je het niet hebben. In mijn tijd verdiende een achttienjarige die nog thuis woont net zoveel als iemand van eind twintig met hypotheek. Dat is tegenwoordig wel beter."

'Er is nooit een goed moment om te stoppen'

De Bruijn stopt uiteindelijk op haar hoogtepunt. Niet geheel vrijwillig, want ze moest onder het mes voor een kruisband operatie. "Het is nooit het juiste moment om te stoppen, maar na mijn kruisband operatie merkte ik wel dat ik niet meer de ambitie had om in de Eredivisie te spelen."

Dat De Bruijn niet volledig afstand kan doen van waterpolo is wel duidelijk. Na de geboorte van haar twee kinderen speelt ze nog altijd op hoog niveau, in de landelijke klasse bij ZVVS in Vlaardingen.

Voor het eerst sinds 2008 weer van de partij

Voor het eerst sinds 2008 plaatsten de waterpolosters zich begin dit jaar voor de Olympische Spelen in Tokyo. "Eindelijk staan de meiden er weer", zegt De Bruijn. "Ze zeggen altijd dat het behalen van de Spelen moeilijker is dan het behalen van een medaille, dus we gaan het zien."

Wie er dit jaar goud behaalt volgens De Bruijn? "Amerika is de onbetwiste kampioen." Maandag 26 juli om 11.20 uur spelen de vrouwen hun eerste wedstrijd tegen Australië. "Dan staat Nederland gelijk een pittige strijd te wachten."

Ster advertentie
Ster advertentie