Sport
NOS

Erben Erbij: 'Tranen bij handboogschutters hoogtepunt van dag één'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Tranen bij handboogschutters hoogtepunt van dag één'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de events waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Op dag 1 zag 'vliegende keep' Wennemars hoe handboogschutters Steve Wijler en Gabriela Schloesser als mixed team een zilveren medaille wonnen en hij ging op bezoek bij het beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwers.

Video niet beschikbaar

Wennemars begon de eerste dag van de Olympische Spelen in het stadion waar handboogschutters Wijler en Schloesser de eerste Nederlandse medaille veroverden. In de finale verloor het duo van het Zuid-Koreaanse mixed team. "Het was een hele mooie dag en zo'n sterke wedstrijd van Wijler en Schloesser. Ik heb vanaf het eerste moment met hen mee geleefd. Dit format bij het handboogschieten met mixed teams kende ik nog niet, maar het was supersnel en heel leuk", aldus Wennemars.

De oud-schaatser ging in de Japanse avond ook nog op bezoek bij beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen, die de eerste wedstrijd in de groepsfase wonnen van hun Amerikaanse tegenstanders. "Als de lampen dan 's avonds op het beachvolleybalveld staan en er klinkt muziek, dan hangt er een leuke, intieme sfeer. Brouwer en Meeuwsen speelden ook erg goed."

Wennemars merkt dat de sfeer in Japan nog behoorlijk gespannen is door de coronagevallen. "Het was vrijdag echt stressvol. Iedereen was toch geschrokken van die coronagevallen. Dan denk je: waarom moeten we hier zijn? Maar nu is de sport weer meer leidend. En de sport was mooi en spannend vandaag. Alleen als dan de medailles uitgedeeld worden mis je de ontlading. Er volgt een sobere ceremonie in het stadion, terwijl je als medaillewinnaar jouw succes wil vieren."

Video niet beschikbaar

Het hoogtepunt van de dag was volgens Wennemars een moment na de finale van het handboogschieten bij de mixed teams. "Deze Spelen zijn anders dan andere Spelen waar ik ben geweest. Het is kleiner, intiemer. Wat ik dan wel mooi vond was het moment dat Wijler zijn twee teamgenoten Sjef van den Berg en Gijs Broeksma zag na het winnen van de zilveren medaille. Dan zie je drie mannen emotioneel worden en huilen. De tranen bij de handboogschutters waren voor mij het mooiste moment van deze eerste dag."

Ster advertentie
Ster advertentie