Sport
BNNVARA

'Mentaliteit is doorslaggevend in het profvoetbal'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mentaliteit is doorslaggevend in het profvoetbal'

Hoe word ik profvoetballer? Dat is de vraag die heel veel kinderen dagelijks bezighoudt. In het boek Hoe je profvoetballer wordt proberen Ivo Spanjersberg en Jeroen Otten samen met experts antwoord te geven op deze vraag. In BVSC geeft Spanjersberg alvast een aantal tips om te slagen in de top.

Met behulp van 76 experts uit de voetbalwereld probeerde Spanjersberg achter de geheimen van profvoetballers te komen. "De groep experts bestaat uit voetballers, jeugdspelers, trainers en sportpsychologen. De aanbevelingen en tips van deze mensen heb ik gebundeld in het boek. Op sommige vlakken hebben ze zeker dezelfde ideeën, maar duidelijk is dat er niet één specifieke route is die leidt naar het profvoetbal."

Talent en Mentaliteit

Om het te schoppen tot de voetbaltop moet je volgens Spanjersberg over een aantal eigenschappen beschikken. "Je moet natuurlijk een bepaalde aanleg hebben om met een bal om te kunnen gaan, maar het hebben van de juiste mentaliteit is ook een talent. Natuurlijk kan je je voetbalkwaliteiten ontwikkelen, maar uit het boek blijkt dat juist de mentaliteit uiteindelijk doorslaggevend is."

Arjan de Zeeuw speelde in zijn carrière voor clubs als Wigan Athletic, Barnsley en Portsmouth en geeft in het boek zijn advies. "In de jeugdelftallen waren veel medespelers veel beter. Ik zat vaak op de bank, maar je moet altijd een bepaald geloof blijven houden om het profvoetbal te bereiken."

De Zeeuw trainde in Engeland veel op zijn tweebenigheid, vertelt Spanjersberg. "Hij vond zichzelf te zwak op links, waardoor hij op druiligere middagen ging oefenen om zijn zwakkere been sterker te maken. Hij maakte hiermee zijn linkerbeen zo sterk dat hij vaak als linksback werd ingezet."

Ontwikkel een specialiteit

Volgens Spanjersberg is het belangrijk om als jeugdspeler een specialisme te ontwikkelen. "Je moet ergens op trainen en daar extreem goed in worden. Train jezelf bijvoorbeeld om over de bal heen te kunnen kijken. Doe tijdens een training een blinddoek om en probeer naar de overkant van het veld te dribbelen. Als dat lukt heb je daar heel veel profijt van tijdens wedstrijden."

Quote

Doe tijdens een training een blinddoek om en probeer naar de overkant van het veld te dribbelen.

Ivo Spanjersberg

Een belangrijke raad voor jeugdspelers is om te kiezen voor het plezier, vertelt Spanjersberg. "Veel voetballers geven in het boek het advies om niet te vroeg naar een BVO te gaan. Oud-voetballer Cedric van der Gun speelde bijvoorbeeld tot zijn zestiende met zijn vrienden bij de amateurs, voordat hij naar de profs vertrok."

Spanjersberg: "Profclubs willen zo vroeg mogelijk talenten aan zich binden, maar het is ook goed om lekker met je vriendjes te voetballen. Mijn advies is dan wel om bij de beste club uit de buurt spelen, bij een trainer waar je veel van leert. Als je heel veel talent hebt, kom je er uiteindelijk toch wel."

Ivo Spanjersberg met tips over 'hoe word je een profvoetballer'

Meer van B.V.S.C?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie