Sport

'Hamilton is de beste coureur van deze tijd'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hamilton is de beste coureur van deze tijd'

Hoewel in de Nederlandse media voornamelijk gesproken wordt over de verrassende tweede plaats van Max Verstappen in Sotsji, is de meest bijzondere prestatie op deze Grand Prix geleverd door zijn rivaal Lewis Hamilton. De Brit haalde dit weekend zijn honderdste overwinning binnen en is daarmee de eerste coureur die dit ooit wist te behalen. "Hamilton is de beste coureur van deze tijd", zegt Formule-1 kenner Joe van Burik in B.V.S.C.

Lewis Hamilton: honderd overwinningen in vijf kenmerkende momenten

Wat maakt Lewis Hamilton zo succesvol? Dat legt Joe van Burik in vijf typerende momenten uit in B.V.S.C.

Grand Prix van Canada, 2007

In 2007 debuteerde Hamilton in de Formule 1, waar al hij al snel hoge ogen gooide. Hij deed vanaf zijn eerste seizoen al mee voor de titel, ondanks dat hij binnenkwam als McLaren-teamgenoot van Fernando Alonso, die één van de favorieten was. Na zes Grand Prix's lukte het hem om als eerste over de finish te komen, wat voor zijn landgenoten voor veel extase zorgde. "Hij was weer de nieuwe hoop voor autosportland Groot-Brittannië," aldus Van Burik. "Dat hij zo snel al zo domineerde was gewoon een teken aan de wand."

Grand Prix van Groot-Brittannië, Silverstone 2008

Een ander typerend moment uit Hamiltons carrière vond plaats in zijn thuisland, op het circuit van Silverstone. "Het was een kletsnatte race, waar iedereen die ook maar een kleine fout maakte eraf vloog", zegt Van Burik. Hamilton had echter weinig last van de zware regenval; hij won met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee. Hij bewees hier tevens voor het eerst dat hij echt goed is in de regen, wat volgens Van Burik een teken is van een enorm talentvolle coureur: "Als je op zo'n waterballet oppermachtig kan zijn en iedereen met gemak naar huis rijdt, laat je wel zien dat je echt een van de allerbesten bent." Hamilton werd dan ook in dit seizoen, zijn tweede, wereldkampioen.

Grand Prix van Abu Dhabi, 2016

Niet enkel overwinningen zijn kenmerkend voor de coureurs succesvolle carrière, zo blijkt uit de race in Abu Dhabi van 2016. Nico Rosberg werd in dit seizoen wereldkampioen, maar de Grand Prix werd gewonnen door Hamilton, die hier duidelijk liet zien dat hij ook een sluwe kant heeft. Rosberg had aan een tweede plek genoeg om wereldkampioen te worden en Lewis Hamilton reed voorop. "Hij deed er toen alles aan om Rosberg te dwarsbomen, hij probeerde nota bene zelfs Max Verstappen nog ruimte te geven om in te halen", aldus Van Burik. Inmiddels heeft Lewis Hamilton de reputatie dat hij heel ver gaat voor de overwinning, wat bij zijn tegenstanders nog wel eens in het verkeerde keelgat kan schieten. Van Burik: "Deze race was wel de eerste keer dat hij liet zien dat hij echt tot het randje gaat."

Grand Prix van Turkije, 2020

Tijdens de Grand Prix van Turkije van vorig jaar kon Hamilton het wereldkampioen binnenslepen. Het was een situatie waarin Hamilton vaak heeft bewezen op zijn sterkst te zijn: een kletsnatte race met zware regenbuien. Hoewel de omstandigheden dus naar zijn hand leken te staan, moest hij door een gridstraf achteraan starten. De mogelijkheid om de race te winnen leek dus vrijwel onmogelijk, maar de coureur bewees het tegendeel. Hij reed vanaf de laatste plaats helemaal door het veld naar voren en kwam als eerste over de finish. Voor Joe van Burik is dit een moment waar hij laat zien dat hij nog altijd een hele grote coureur is: "Juist dat weekend moest hij kampioen worden, en dat deed hij op wonderbaarlijke wijze. Als het echt moet, dan staat hij er gewoon."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grand Prix van Sotsji, 2021

Het laatste, en misschien wel meest kenmerkende moment, vond afgelopen weekend plaats op het circuit van Sotsji. Hamilton startte vanaf de vierde plaats en leek het overgrote deel van de race niet de overwinning te behalen. Het beregende wegdek zorgde ervoor dat zijn voorligger, McLaren's Lando Norris, een verkeerde bandengok doet en zijn eerste plaats weggeeft. Het werd de honderdste overwinning voor Hamilton, een mijlpaal die nog niet eerder behaald is.

Of dit Hamilton dan ook tot de beste coureur aller tijden maakt, vindt Van Burik lastig om te zeggen. "Ik denk dat het echt fifty-fifty wordt tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton om het wereldkampioenschap. Het zijn twee coureurs die vol voor hun eigen succes gaan en hier alles voor zullen laten. Maar dat maakt het ook wel heel mooi, we gaan nog veel spannende momenten krijgen."

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie