Sport
VPRO

'Vrouwenvoetbal is een stuk inclusiever dan mannenvoetbal'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwenvoetbal is een stuk inclusiever dan mannenvoetbal'

Rocky Hehakaija is de eerste vrouwelijke straatprofvoetballer die digitaal werd vereeuwigd in de bekende FIFA gamereeks. In Nooit Meer Slapen vertelt ze hoe zij de snelle evolutie van het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren van dichtbij heeft mogen meemaken. "Ik had nooit verwacht dat ik in de zomer van 2019 een uitverkocht stadion in Lyon zou zitten en dat ik Nederland en Amerika in de WK finale zou zien staan."

Meest conservatieve sport

Naast haar actieve voetballeven op straat, trainde Rocky in haar jeugd ook een aantal keer per week mee met de jongens van de lokale voetbalclub. En hoewel het wel geaccepteerd was dat zij met hen meedeed, werd het haar toen toch al regelmatig duidelijk gemaakt dat ze als vrouwelijke voetballer niet dezelfde kansen kreeg als haar mannelijke tegenhangers. "Ik zat toen bij de C2, en we hadden wel een trainer die zei 'we willen geen meiden in de C1, want die houden dan een andere positie van een jongen bezet.'"

Door de jaren heen heeft Rocky veel seksisme ervaren. Zo had een vader langs het veld haar eens gevraagd om haar broek omlaag te doen omdat de hattrick die ze scoorde onmogelijk door een vrouw kon zijn gemaakt. "Het is de meest conservatieve sport die er bestaat. Het is ook heel heteronormatief. En je merkt dat de meest conservatieve mensen het heel moeilijk vinden dat er aan de deur wordt geklopt."

Uitverkocht stadion

Desondanks weet het vrouwenvoetbal momenteel een steeds prominentere plek in de samenleving op te eisen, en volgens Rocky gaat het daar ook heel anders aan toe dan bij de mannen. "Als je kijkt naar de cultuur binnen het vrouwenvoetbal is een stuk prettiger en inclusiever dan die van de mannen."

Die evolutie is de afgelopen jaren in een stroomversnelling is geraakt. Rocky maakte het van dichtbij mee. "Ik had nooit verwacht dat ik in de zomer van 2019 een uitverkocht stadion in Lyon zou zitten en dat ik Nederland en Amerika in de WK finale zou zien staan. Dat is zo’n emotioneel moment, ook voor heel veel vrouwen met mij die ook deze tijd kennen en daarvoor nog hebben gespeeld."

Rocky gelooft dat het vrouwenvoetbal in Nederland daarmee in een momentum is gekomen dat de sport de komende tijd steeds verder kan brengen. "Op het moment dat de faciliteiten beter worden, dat er meer investeringen komen, en dat er meer media-aandacht is, dan zie je dat ook de kwaliteit van het voetbal, die evolutie van het spel, veel sneller gaat."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie