appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Elfie Tromp is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Nooit Meer Slapen - Linda Polman, Ed Wubbe en NMS Live Sessies - uitzending van 22-02-2019

vrijdag 22 februari 2019, 00:00 uur

Download

Linda Polman is schrijver en journalist. Ze woonde en werkte vele jaren als correspondent in West-Afrika. In 2008 schreef ze 'De crisiskaravaan', een boek over de duistere achterkant van humanitaire hulpoperaties in oorlogsgebieden. In haar nieuwe boek ‘Niemand wil ze hebben’ beschrijft Polman de manieren waarop Europese landen de afgelopen honderd jaar de komst van gelukszoekers en vluchtelingen proberen tegen te gaan. Pieter van der Wielen spreekt met Linda Polman. Daarna hoor je Ed Wubbe in 'De Favorieten'. Hij is choreograaf bij het Scapino Ballet Rotterdam. Daarna hoor je de NMS Live Sessies van Yorick van Norden.

Nooit Meer Slapen - Wim Vanlessen, Anton Dautzenberg en Radio Cinema - uitzending van 21-02-2019

donderdag 21 februari 2019, 00:00 uur

Download

De Vlaamse balletdanser Wim Vanlessen werd opgeleid aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen. Op 17-jarige leeftijd won Vanlessen de zilveren medaille op het Concours International de Danse in Houlgate en de 'Prix Professionel' op de Prix de Lausanne. Na glansrijke carriere van 25 jaar danst nu zijn laatste voorstelling: ‘Boléro’. Pieter van der Wielen spreekt met Wim Vanlessen. Het tweede uur is schrijver Anton Dautzenberg te gast bij ‘De Favorieten’. Hij schreef het boek ‘Niet het krassen van de kraai’. Beeldpoëzie over de tinnitus en de geluiden in zijn hoofd. Ook hoor je een nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Nooit Meer Slapen - Peter Brusse, Lynn Berger en Achter de schermen - uitzending van 20-02-2019

woensdag 20 februari 2019, 00:00 uur

Download

Peter Brusse is schrijver en journalist. Hij raakte bij het grote publiek bekend als correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw schreef verschillende boeken over Engeland. Op de vooravond van de Brexit maakt hij de balans op in het boek ‘Ach, Engeland’. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Brusse. Het tweede uur is Lynn Berger onze gast in ‘De Favorieten’. Ze werkt voor de Correspondent en komt met een boek over het krijgen van een tweede kind: ‘De tweede’. Daarna hoor je Achter de schermen met Marjolijn van Heemstra.

Nooit Meer Slapen - Theo Nijland, Ruud van Empel - uitzending van 19-02-2019

dinsdag 19 februari 2019, 00:00 uur

Download

Theo Nijland is componist, zanger, theatermaker, scenarist en acteur. Nadat hij tien jaar actief was in cabaret- en muziekgroep The Shooting Party besloot hij in 2000 als solozanger op te treden. In zijn nieuwe voorstelling ‘En de rest is onzin’ scheidt hij de zin van de onzin. Hij zingt vanuit een totaal ongenuanceerd eigen gelijk, maar wel scherp en grappig. Pieter van der Wielen spreekt met Theo Nijland. Het tweede uur is fotograaf en beeldend kunstenaar Ruud van Empel onze gast bij De Favorieten. Ook hoor je de podcast Ongesigneerd, aflevering 21 over het urinoir.

Nooit Meer Slapen - Claude Vanheye en podcast Leesdees - uitzending van 16-02-2019

zaterdag 16 februari 2019, 00:30 uur

Download

Fotograaf Claude Vanheye legde voorheen vooral grote rock- en popsterren met zijn camera vast. Van Jimi Hendrix tot Michael Jackson. In 1988 kwam hij in aanraking met de wereld van dancemusic. Vanaf dat moment werkte Vanheye aan een opmerkelijke serie portretten van wereldbekende dj’s, die onder de verzamelnaam ‘DVOTION’ wereldwijd geëxposeerd zal worden. Liesbeth Staats spreekt met Claude Vanheye. Het tweede uur is de podcast Leesdees te horen. Hierin wordt werk van de schrijver Mihail Sebastian besproken.

Nooit Meer Slapen - Eric Corton, Willemijn Dicke - uitzending van 15-02-2019

vrijdag 15 februari 2019, 00:00 uur

Download

De carrière van Eric Corton begon op de Toneelschool in Maastricht. Maar ontpopte zichzelf als veelgevraagd radio- en tv-presentator. Na ruim 15 jaar te hebben gepresenteerd richt hij zich nu meer op het acteren. Zo speelde hij de solotheatervoorstelling ‘MA’, en nu in de salsa-theaterproductie ‘Celia!’. Hierin speelt hij de Cubaanse revolutionair en politicus Fidel Castro. Pieter van der Wielen spreekt met Eric Corton. Het tweede uur is schrijfster Willemijn Dicke onze gast bij ‘De Favorieten’. Daarna hoor je het muzikale duo Donna Blue in onze Live Sessie.

Nooit Meer Slapen - Bart van Loo, Helmert Woudenberg - uitzending van 14-02-2019

donderdag 14 februari 2019, 00:00 uur

Download

Bart Van Loo raakte hij bekend bij het grote publiek met zijn minicolleges op televisie, maar Van Loo is bovenal schrijver. Van zijn hand verschenen eerder ‘Frankrijktrilogie’, ‘Chanson’, en de bestseller ‘Napoleon’. In zijn nieuwe boek ‘De Bourgondiërs’ vertelt hij de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Pieter van der Wielen spreekt met Bart Van Loo. Het tweede uur is acteur en theatermaker Helmert Woudenberg te gast in de rubiek ‘De Favorieten’. Daarna hoor je een nieuwe aflevering van onze podcast Radio Cinema.

Nooit Meer Slapen - Erwin Olaf, Teus Nobel en Achter de schermen - uitzending van 13-02-2019

woensdag 13 februari 2019, 00:00 uur

Download

Erwin Olaf begon zijn carrière als fotograaf in de jaren ‘80 met foto’s waarin extremen in uiterlijk en identiteit de boventoon voerden. In zijn latere werk toont hij de kwetsbaarheid en de eenzaamheid van de mens. In het Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag zijn tentoonstellingen van zijn werk. Pieter van der Wielen spreekt met Erin Olaf. Het tweede uur is Trompettist Teus Nobel te gast in de rubiek ‘De Favorieten’. En hoor je ‘Achter de Schermen’: een reporatage over de nieuwe voorstelling van Nasrdin Dchar.

Nooit Meer Slapen - Mira Feticu, Vincent Bijlo - uitzending van 12-02-2019

dinsdag 12 februari 2019, 00:00 uur

Download

Het eerste uur is Mira Feticu te gast. Zij debuteerde in 1993 als dichteres, maar legde zich daarna toe op het schrijven van proza. Ze debuteerde met de verhalenbundel 'Lief kind van mij' en schreef later de boeken ‘De ziekte van Kortjakje' en 'Tascha’. Nu volgt ‘Al mijn vaders’, een roman over de Roemeense Myra waarbij de gevolgen van verwaarlozing steeds zichtbaarder worden. Pieter van der Wielen spreekt met Mira Feticu. Het tweede uur is Vincent Bijlo te gast in ‘De Favorieten’ en spreekt hij over de kunst en cultuur die hem heeft gevormd. Daarna hoor je de podcast Ongesigneerd over De Brievenbus.

Nooit Meer Slapen - Alex Brenninkmeijer, 'Uit Koloniale Kelders' - uitzending van 09-02-2019

zaterdag 9 februari 2019, 00:30 uur

Download

Alex Brenninkmeijer was van 2005 tot 2014 de Nationale Ombudsman van Nederland en is tot op heden de lid van de Europese Rekenkamer. Hij studeerde rechten, werkte op hogescholen en universiteiten en komt nu met het boek ‘Moreel leiderschap’. Wat is goed leiderschap en hoe hangt dat samen met eerlijkheid, oprechtheid en redelijkheid? Liesbeth Staats spreekt met Alex Brenninkmeijer. In het tweede uur hoor je de radiodocumentaire 'Uit Koloniale Kelders'.

Nooit Meer Slapen - Kenny B., John Appel - uitzending van 08-02-2019

vrijdag 8 februari 2019, 00:00 uur

Download

Kenneth Bron, beter bekend als Kenny B. is reggaezanger. Hij zong altijd in het Engels en Surinaams, tot hij in 2015, op zijn 53ste, in het Nederlands ging zingen. Zijn single ‘Parijs’ voerde dat jaar wekenlang de hitlijsten aan. Aan zijn nieuwe album ‘Hoe dan ook ’ging de single ‘Ik ben hier’ vooraf, een samenwerking met de van Martinique afkomstige zangeres Perle Lama. Pieter van der Wielen spreekt met Kenny B. In het tweede uur is documentairemaker John Appel te gast in De Favorieten en hoor je de Live Sessie van Sofie Winterson.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 07-02-2019

donderdag 7 februari 2019, 00:00 uur

Download

Schrijver Tommy Wieringa brak in 2005 door met de roman 'Joe Speedboot'. Daarna publiceerde hij nog meer bekroonde boeken, waaronder ‘Alles over Tristan’, ‘Dit zijn de namen’, ‘Caesarion’ en ‘Heilige Rita’. In zijn nieuwe verhalenbundel ‘Dit is mijn moeder’ schetst Wieringa een portret van zijn moeder, die in 2015 overleed. Pieter van der Wielen spreekt met Tommy Wieringa. In het tweede uur is schrijver Samuel Vermeulen te gast in De Favorieten en hoor je de Radio Cinema podcast.

Nooit Meer Slapen - Arnon Grunberg, Jerry Hormone - uitzending van 06-02-2019

woensdag 6 februari 2019, 00:00 uur

Download

Arnon Grunberg publiceert wekelijks columns in kranten en tijdschriften en levert vrijwel elk jaar een nieuwe roman af. Hij schreef bekroonde bestsellers als ‘Fantoompijn’, ‘Tirza’ en ‘Goede mannen’. Nu volgt het essay ‘Vriend & vijand’, waarin hij stelt dat we zo aan de welvaart verslingerd zijn geraakt dat we ons alleen nog bekommeren om gemak, gezondheid en eigen geluk. Pieter van der Wielen spreekt met Arnon Grunberg. In het tweede uur is zanger Jerry Hormone te gast in de rubriek de Favorieten en gaan we Achter de Schermen bij ontwerper Bas Kosters.

Nooit Meer Slapen - Tom de Ket, Yerry Rellum - uitzending van 05-02-2019

dinsdag 5 februari 2019, 00:00 uur

Download

Tom de Ket is acteur en cabaretier. Samen met George van Houts vormde hij 14 jaar het cabaretduo Van Houts en De Ket. Daarna, in 2011, richtten zij het theatergezelschap De Verleiders op. Hun nieuwe voorstelling ‘#niksteverbergen’ gaat over datahandelaren, privacy en geheimen, en ving met een optreden bij DWDD veel media aandacht. Atze de Vrieze spreekt met Tom de Ket. In het tweede uur is zanger Yerry Rellum te gast in onze nieuwe rubriek De Favorieten en hoor je de podcast Ongesigneerd over de treincoupe.

Nooit Meer Slapen - Wanda Reisel, Podiumbeesten, afl. 3 - uitzending van 02-02-2019

zaterdag 2 februari 2019, 00:30 uur

Download

Wanda Reisel schrijft veelal over de tekortkomingen van de mens die zich zo graag illusies maakt. Bekende romans zijn o.a. 'Baby Storm' (1996), 'Een man een man' (2000) , 'Witte liefde' (2004) en ‘Plattegrond van een jeugd’ (2011). Nu volgt ‘Adam’, een filmische roman die het karakter volgt van iemand die vindt dat de wet niet voor hém geldt en daarmee weg denkt te komen. Pieter van der Wielen spreekt met Wanda Reisel. In het tweede uur hoor je de derde aflevering van de podcast 'Podiumbeesten'.

Nooit Meer Slapen - Esther Polak, Dagmar Slagmolen - uitzending van 01-02-2019

vrijdag 1 februari 2019, 00:00 uur

Download

Esther Polak is beeldend kunstenaar op het gebied van nieuwe media. Centrale thema’s in haar werk zijn mobiliteit en landschap. Met Ivar van Bekkum vormt ze het kunstenaarsduo PolakVanBekkum. In de Oude Kerk in Amsterdam wordt hun korte film ‘De rit’ getoond, die gebaseerd is op een dodelijk ongeluk, een reeks oorlogstrauma’s en verzoening. Pieter van der Wielen spreekt met Esther Polak. In het tweede uur is Theatermaker Dagmar Slagmolen onze Open Kaart gast en hoor je een reportage over het belang van klassieke betogen.

Nooit Meer Slapen - Hans den Hartog Jager, Saskia de Brauw - uitzending van 31-01-2019

donderdag 31 januari 2019, 00:00 uur

Download

Hans den Hartog Jager is kunstcriticus, schrijver en tentoonstellingsmaker. Als criticus schrijft hij voor NRC Handelsblad en hij publiceerde monografische publicaties, essays over de rol van kunst en de roman ‘Zelf God worden’ (2003). In de nieuwe tentoonstelling ‘Vrijheid’ brengt hij de belangrijkste kunstwerken bij elkaar die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Pieter van der Wielen spreekt met Hans den Hartog Jager. In het tweede uur is kunstenaar en model Saskia de Brauw onze Open Kaart gast en hoor je een reportage over kostuumontwerper Ellen Lens.

Nooit Meer Slapen - Sylvia Poorta, Floris Visser - uitzending van 30-01-2019

woensdag 30 januari 2019, 00:00 uur

Download

Actrice Sylvia Poorta was vele jaren verbonden aan het RO Theater, speelde in films als ‘Coma’ (1994) en Zus & Zo (2002), en had de rol van koningin Wilhelmina in de musical ‘Soldaat van Oranje’. Momenteel is ze te zien als Caesonia in de toneelklassieker ‘Caligula’ van Theater Utrecht, naar tekst van de Franse schrijver Albert Camus en geregisseerd door Thibaud Delpeut. Pieter van der Wielen spreekt met Sylvia Poorta. In het tweede uur is operaregisseur Floris Visser onze Open Kaart gast en hoor je een reportage over Etgar Keret.

Nooit Meer Slapen - Merel Hubatka, Abke Haring - uitzending van 29-01-2019

dinsdag 29 januari 2019, 00:00 uur

Download

Merel Hubatka studeerde antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, schreef columns voor Viva, is zangeres van JazzTrack en organiseert festivals. Nu debuteert ze als schrijver met ‘Norman’, een roman die gebaseerd is op het levensverhaal van haar vader die vanaf 1959 als bestuursambtenaar de Papoea's in Nieuw-Guinea heeft begeleid in hun proces naar onafhankelijkheid. Pieter van der Wielen spreekt met Merel Hubatka. In het tweede uur is theatermaker Abke Haring onze Open Kaart gast en hoor je de reportage 'Veilingmeester'.

Nooit Meer Slapen - Guido van Driel, Podiumbeesten afl. 2 - uitzending van 26-01-2019

zaterdag 26 januari 2019, 00:30 uur

Download

Guido van Driel is afgestudeerd historicus en als tekenaar en filmmaker autodidact. In 1994 verscheen zijn eerste stripboek ‘Vis aan de wand’. Met zijn eerste speelfilm ‘De wederopstanding van een klootzak’ zette hij zichzelf op de kaart. Zijn nieuwe film ‘Bloody Mary’ gaat in première op het International Film Festival Rotterdam. Atze de Vrieze spreekt met Guido van Driel. In het tweede uur hoor je de tweede aflevering van de podcast ‘Podiumbeesten’.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1