appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag t/m donderdag vanaf middernacht een uur lang Nooit Meer Slapen. Hij ontvangt dan een gast uit de wereld van kunst, cultuur of de actualiteit. Op vrijdagavond is Lotje IJzermans de presentator van Nooit Meer Slapen.

Podcast afleveringen

Toine Heijmans (1 maart 2021)

dinsdag 2 maart 2021, 00:00 uur

Toine Heijmans is schrijver, journalist en columnist. Zijn debuutroman 'Op Zee' (2011), over een spannende zeiltocht, werd in meerdere talen uitgegeven en verfilmd. Tien jaar later is er een nieuw boek: 'Zuurstofschuld'.Hierin neemt hij de lezer weer op reis, nu naar oude, soms bijna vergeten alpinistenverhalen uit de Alpen en de Himalaya. Pieter van der Wielen spreekt Toine Heijmans.

Miriam Guttmann (26 februari 2021)

zaterdag 27 februari 2021, 00:00 uur

Miriam Guttmann (1994) is filmmaker en fotograaf. Zij studeerde in 2018 af aan de Nederlandse Filmacademie met haar documentaire 'Het zaad van Karbaat', waarmee ze internationale prijzen won. In haar werk verkent Guttmann kwetsbare onderwerpen zoals taboes omtrent seksualiteit en sterfelijkheid. Van haar afstudeerfilm heeft ze een driedelige documentaireserie gemaakt, 'Het zaad van Karbaat', die vanaf a.s. maandag op NPO 2 is te zien. De serie vertelt het verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat, die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Lotje IJzermans spreekt met Miriam Guttmann.

Pieter Fleury (25 februari 2021)

vrijdag 26 februari 2021, 00:00 uur

Pieter Fleury is documentairemaker. In 1983 maakte hij met Beyond Tokyo een documentaire over de metro van Tokio. Daarna volgde onder meer Shanghai, The People's City (1985); over het leven in de Chinese miljoenenstad. In 2004 maakte hij een film over Noord-Korea. Met Ramses (2002), een documentaire over het leven van Ramses Shaffy, ontving hij een Gouden Kalf. Morgen wordt zijn documentaire De waarheid op NPO 2 uitgezonden. Met de vuurwerkramp in Enschede als voorbeeld onderzoekt Fleury bij betrokkenen of de angst voor schuld hun verantwoordelijkheidsgevoel overtreft. Pieter van der Wielen spreekt met Pieter Fleury.

Lot Vekemans (24 februari 2021)

donderdag 25 februari 2021, 00:00 uur

Lot Vekemans is (toneel)schrijver. Sinds 1995 schrijft ze toneelteksten. Ze is de meest opgevoerde Nederlandse toneelschrijver in het buitenland. Zo maakt haar bekroonde stuk Gif sinds 2009 een internationale tour. Andere bekende voostellingen van haar zijn o.a. Truckstop (2001) en Zus van (2006). In 2012 debuteerde ze met de roman Een bruidsjurk uit Warschau. Haar tweede roman De verdwenene gaat het over Simon die naar Canada is geëmigreerd, weg van zijn tweelingbroer met wie hij altijd ruzie had. Nu, bijna vijfentwintig jaar later, komt er voor het eerst een neef hem opzoeken. Pieter van der Wielen spreekt met Lot Vekemans.

Gio Lippens (23 februari 2021)

woensdag 24 februari 2021, 00:00 uur

Gio Lippens is sportverslaggever. Hij begon als atletiekverslaggever voor het Algemeen Dagblad tijdens de Olympische Spelen van Seoul 1988. Een jaar later ging werken als commentator van NOS-sportprogramma’s. In die hoedanigheid was hij op alle Zomerspelen actief. Sinds 1993 doet hij ook verslag van de belangrijkste wielerwedstrijden. Met Een engel op een rotsblok (2009) publiceerde hij een bundel wielercolumns, drie jaar later volgde de roman Halverwege de Heuvel. Deze week verschijnt Surplace, waarin hij met uiteenlopende hoofdrolspelers praat over de veerkracht en de zwaktes van de wielersport. Pieter van der Wielen spreekt met Gio Lippens.

Adriaan van Dis (22 februari 2021)

dinsdag 23 februari 2021, 00:00 uur

Adriaan van Dis is schrijver en presentator. In 1983 debuteerde hij met de novelle Nathan Sid. Sindsdien bracht hij tientallen romans, novelles en verhalen uit. Hij won onder meer de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Ik kom terug(2014) en de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Ook verwierf hij bekendheid met het maken van reisprogramma’s en het boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis. Deze week verschijnt zijn nieuwe roman KliFi, een allegorische vertelling over vriendschap, liefde en de kracht van verhalen in een veranderend Nederland. Pieter van der Wielen spreekt met Adriaan van Dis.

Roderik Six (19 februari 2021)

zaterdag 20 februari 2021, 00:00 uur

Roderik Six is een Vlaamse schrijver en journalist. Hij schrijft onder meer als literair journalist voor weekblad Knack en als columnist voor HP/DeTijd. Hij won de Belgische debuutprijs de Bronzen Uil voor zijn roman Vloed (2012). Daarna volgde de duistere literaire romans Val (2014) en Volt (2019). Van Vloed en Val zijn de filmrechten inmiddels verkocht. Nu is er het boek Monster, een roman over een abrupt levenseinde na een banaal ongeluk. Langs de weg van de rouw snijdt Six de universele thema’s aan van liefde en de onvermijdelijke dood. Lotje IJzermans spreekt met Roderik Six.

Peter Terrin (18 februari 2021)

vrijdag 19 februari 2021, 00:00 uur

Peter Terrin is een Vlaamse schrijver van theater, verhalen en romans. Hij debuteerde in 1998 met de verhalenbundel De code. Daarna verschenen vier romans, waaronder De bewaker (2009). In 2012 zorgde Post Mortem voor de definitieve doorbraak bij het grote publiek. Met deze roman over de illusie van fictie sleepte Terrin eveneens de AKO Literatuurprijs in de wacht. Na Monte Carlo (2014), Yucca (2016) en Patricia (2018) is er een nieuwe roman: Al het blauw. Het boek gaat onder meer over vriendschap en liefde, en over de breekbare zoektocht naar een eigen identiteit. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Terrin.

Frank Westerman (17 februari 2021)

donderdag 18 februari 2021, 00:00 uur

Frank Westerman is journalist en schrijver. In de jaren negentig was hij voor de Volkskrant correspondent in Belgrado, voor NRC Handelsblad was hij dat vanuit Moskou. Als schrijver werd hij bekend met boeken als De graanrepubliek(1999), El Negro en ik (2004) en Wij, de mens (2018). In het literaire non-fictieboek De kosmische komedie, dat deze week verschijnt, schildert Westerman onze voorstelling van de hemel en hel sinds Galileo de aarde definitief uit het middelpunt van het universum haalde. Het is een vertelling over reikhalzen naar een betere wereld - desnoods buiten de dampkring. Pieter van der Wielen spreekt met Frank Westerman.

Eibert Draisma (16 februari 2021)

woensdag 17 februari 2021, 01:12 uur

Eibert Draisma is uitvinder en ontwerper. Hij is geboren in de jungle in Zambia en studeerde in 1991 af aan de Design Academy in Eindhoven. Uitvinden en innoveren staan bij hem centraal. Hij geniet internationale faam door zijn pratende koffiezetapparaten, dansende lampen en slaapmutsen tegen het knikkebollen. Nu is er zijn tentoonstelling Back to the jungle! in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Daar creëerde Draisma een jungle in de vorm van een Wunderkammer. Er zijn geluidsbeesten, lichtbeesten, planten en andere objecten die in deze jungle vertoeven. Pieter van der Wielen spreekt met Eibert Draisma.

Tomas Ross (15 februari 2021)

dinsdag 16 februari 2021, 00:00 uur

Tomas Ross is auteur en scenarist. In 1979 schreef hij zijn eerste boek, 'Loch Ness – mythe of werkelijkheid'. Een jaar later volgde onder het pseudoniem Tomas Ross zijn eerste thriller, 'De honden van het verraad'. Sindsdien schreef hij tientallen romans, onder meer over het Englandspiel, de Greet Hofmans-affaire, de val van Srebrenica, de dood van Mathilde Willink en de moord op Pim Fortuyn. Met 'Indisch Requiem' schreef hij een thriller over de clandestiene pogingen om Nederlands-Indië te behouden. Het boek is een zelfstandig deel dat aansluit op de serie die eerder verscheen als 'De Indië-trilogie'. Pieter van der Wielen spreekt met Tomas Ross.

Lale Gül (12 februari 2021)

zaterdag 13 februari 2021, 00:00 uur

Lale Gül (1997) is student Nederlands en schrijver. Ze groeide op in Amsterdam-West waar ze tot haar zeventiende in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş ging. In haar autobiografische debuutroman 'Ik ga leven' betwist ze alles wat ze daar heeft geleerd. De hoofdpersoon in het boek is Büsra, een meisje dat in een streng islamitisch gezin opgroeit. Daardoor gaat ze dingen stiekem doen. Maar ze bevraagt vooral van alles. Door voortdurend vragen te stellen onderzoekt ze de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waarin ze opgroeit. Lotje IJzermans spreekt met Lale Gül.

Rineke Dijkstra (11 februari 2021)

vrijdag 12 februari 2021, 00:00 uur

Rineke Dijkstra is fotograaf. Al vanaf het begin van haar carrière legt ze zich toe op de portretfotografie. Haar naam werd in één klap gevestigd met Strandportretten, de wereldberoemde serie van jonge adolescenten die ze in 1992 begon. Daarna volgden o.a. series foto’s van Israëlische soldaten en van de opgroeiende Almerisa, die op zesjarige leeftijd als vluchteling uit Bosnië naar Nederland kwam. Naast haar fotografische werk maakt Dijkstra ook filmische installaties. Volgende week krijgt ze de Johannes Vermeer Prijs 2020 uitgereikt, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Pieter van der Wielen spreekt met Rineke Dijkstra.

Thomas Olde Heuvelt (10 februari 2021)

donderdag 11 februari 2021, 00:00 uur

Thomas Olde Heuvelt is thrillerauteur. Op achttienjarige debuteerde hij in 2002 met de horrorroman De onvoorziene. In 2015 won hij als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award, de internationale prijsuitreiking voor de beste sciencefiction- of fantasy-verhalen. In 2016 brak hij wereldwijd door met HEX, een thriller over een dorpje dat in zijn greep wordt gehouden door een vloek. Hierna schreef hij Echo, waarin een bergbeklimmer na een ongeluk door een berg bezeten raakt. Nu is er de thriller Orakel, waarin een gestrand zeilschip een voorbode van iets onheilspellends blijkt te zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Olde Heuvelt.

Soenil Bahadoer (9 februari 2021)

woensdag 10 februari 2021, 00:00 uur

Soenil Bahadoer is chef-kok. Hij werd geboren in Suriname waar hij met de Surinaams-Hindoestaanse cultuur opgroeide. Op achtjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Nederland. Na de kookschool ging hij in de leer bij de Rotterdamse sterrenchef Cees Helder. Daarna ging hij werken bij De Lindehof in Nuenen, waar hij sinds 1995 eigenaar van is. Inmiddels heeft het restaurant twee Michelinsterren. Vorig jaar bundelde hij recepten en verhalen in het kookboek Spicy Chef. Door de coronacrisis moest zijn restaurant sluiten. Daarom trekt hij momenteel met een foodtruck door het land. Pieter van der Wielen spreekt met Soenil Bahadoer.

Sofie Lakmaker (8 februari 2021)

dinsdag 9 februari 2021, 00:00 uur

Sofie Lakmaker (1994) is columnist en schrijver. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben rondde ze in 2018 haar opleiding filosofie af. Ze schrijft inmiddels columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Eerder publiceerde ze het korte verhaal De geschiedenis van mijn seksualiteit; over een twintiger die terugblikt op haar (bijzonder ongelukkige) liefdesleven. Dit verhaal is uitgewerkt tot een roman die deze week onder dezelfde titel verschijnt. Het boek bevat een persoonlijke vertelling over seksuele en romantische ervaringen en ontwikkelingen. Atze de Vrieze spreekt met Sofie Lakmaker.

Annet Malherbe (5 februari 2021)

zaterdag 6 februari 2021, 00:00 uur

Annet Malherbe is actrice. In het theater speelde ze bij als gezelschappen Orkater en De Mexicaanse Hond. Ze speelde in films als Abeltje (1998), Minoes (2001) en in bijna alle films van haar echtgenoot Alex van Warmerdam, waaronder Abel (1986), Grimm (2003) en Schneider vs. Bax (2015). Op televisie werd Malherbe vooral bekend door haar rol als Willemijn in Gooische Vrouwen. Naast acteren maakt ze af een toe een uitstapje naar de muziek als zangeres. In de eerste aflevering van Podium Pop Up, vanaf morgen wekelijks te zien op NPO2, geeft zij met musici van Club Classique een optreden op een bijzondere locatie. Lotje IJzermans spreekt met Annet Malherbe.

Kees van de Veen (4 februari 2021)

vrijdag 5 februari 2021, 00:00 uur

Fotograaf Kees van de Veen is de winnaar van De Zilveren Camera 2020, de prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie. Van de Veen maakte een indringende fotoserie over de 73-jarige Piet Franssen die met corona werd opgenomen op de Intensive Care van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Franssen overleefde het niet, en Van de Veen bracht zijn laatste momenten in beeld. Hiermee gaf hij één van de vele coronadoden een gezicht. Kees van de Veen blijft als fotograaf ver weg van glitter en glamour. Hij is geïnteresseerd in échte mensen en het normale leven. Zijn standplaats is Groningen. Eerder al maakte hij bekroonde fotoseries over voetbalclub B.V. Veendam en het festival Hongerige Wolf. Vanavond is Kees van de Veen te gast in Nooit Meer slapen.

Jeroen Olyslaegers (3 februari 2021)

donderdag 4 februari 2021, 00:00 uur

Jeroen Olyslaegers is een Vlaamse schrijver van columns, theaterteksten en proza. Met de romans Wij (2009) en Winst (2012) brak hij door in de Nederlandse letteren. Met de roman Wil (2016) voltooide hij zijn trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap. Zijn nieuwe roman Wildevrouw is gesitueerd in het Antwerpen van de 16e eeuw; een kolkende stad op een keerpunt in de geschiedenis. Met Wildevrouw schreef hij een sociologisch portret van zijn geliefde stad. Pieter van der Wielen spreekt met Jeroen Olyslaegers.

Tim Leyendekker (2 februari 2021)

woensdag 3 februari 2021, 00:00 uur

Tim Leyendekker is filmmaker en fotograaf. Hij maakt videokunst en projecties waarmee hij de grenzen van cinema als verhalend medium onderzoekt. Eerder maakte hij onder meer de korte films Opening Night (2009), The Healers (2010), en Blinder (2015). Op de 50ste editie van het International Film Festival Rotterdam gaat zijn nieuwe film Feast in wereldpremière. Het verhaal is losjes gebaseerd op een bizarre rechtszaak uit 2007, waarin de verdachten werden beschuldigd op Groningse seksfeesten de slachtoffers met hiv-positief bloed te hebben geïnjecteerd. Pieter van der Wielen spreekt met Tim Leyendekker.

Stephan Sanders (01 februari 2021)

dinsdag 2 februari 2021, 00:00 uur

Stephan Sanders is schrijver, columnist, essayist en presentator. Na zijn studies politicologie en filosofie debuteerde hij in 1989 met 'Gemengde ervaring', een filosofisch verslag van de Rushdie-affaire. Sanders schrijft columns en essays voor o.a. de Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad, met name over filosofie, multi-etnische en -religieuze verhoudingen. Zijn essays zijn verzameld in boeken als 'Buitenwacht' (1995) en 'Binnenstebuiten' (2005). De afgelopen maanden verdiepte hij zich in de steeds scherper wordende tegenstelling tussen ‘wit’ en ‘zwart’ in debat en politiek. Pieter van der Wielen spreekt met Stephan Sanders.

Raymond Thiry (29 januari 2021)

zaterdag 30 januari 2021, 00:00 uur

Raymond Thiry is acteur. De eerste twintig jaar stond hij vooral in het theater. Van 1996 tot 2006 was hij lid van Alex d’Electrique, een gezelschap dat furore maakte met fysiek en absurd totaaltheater. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn rol in het jeugdprogramma  Roos en haar mannen. Na zijn eerste hoofdrol in de speelfilm  Langer licht  (2006) volgden rollen in bijna 60 films en tv-series, waaronder  Penoza, Missie Aarde,  Undercover en  Doodstil. Binnenkort is hij te zien in  Quo Vadis, Aid?,  de eerste Bosnische film die de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 reconstrueert. Lotje IJzermans spreekt met Raymond Thiry.

Jessica Durlacher (28 januari 2021)

vrijdag 29 januari 2021, 00:16 uur

Jessica Durlacher is schrijver. Voordat ze in 1997 met de roman Het geweten debuteerde, was ze criticus en columnist. Zowel haar debuut als haar tweede boek De dochter (2000) werden gezien als tweede-generatieromans. Haar laatstverschenen roman De held (2010) werd in 2016 verfilmd, Durlacher schreef het scenario. Samen met haar man Leon de Winter maakte zij in 2013 een toneelstuk over de onderduik van Anne Frank. Met De stem keert Durlacher terug als romanschrijver. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de grote gebeurtenissen die dit millennium inluidden. Pieter van der Wielen spreekt met Jessica Durlacher.

Danny Ghosen (27 januari 2021)

donderdag 28 januari 2021, 00:00 uur

Danny Ghosen is journalist en programmamaker. Hij is geboren en opgegroeid in het door een burgeroorlog verscheurde Libanon. Op zijn vijftiende kwam hij aan in Nederland. Na een lange zoektocht koos hij voor de journalistiek. Hij maakte al snel naam bij PowNed en de EO. De jaren maakte hij programma’s voor de NTR, zoals Danny in Arabistan (2016) en Danny op straat (2020). Vanaf donderdag is hij wekelijks te zien op NPO2. Voor de VPRO maakt hij de serie Danny’s wereld, waarin hij op zoek gaat naar waar het wringt in onze maatschappij. Pieter van der Wielen spreekt met Danny Ghosen.

Eduard Cousin (26 januari 2021)

woensdag 27 januari 2021, 00:00 uur

Eduard Cousin is journalist. Sinds 2003 woont en werkt hij in Caïro. Hij schrijft voor Egyptische en Nederlandstalige media, waaronder Elsevier, NRC Handelsblad en De Correspondent. Het is inmiddels tien jaar geleden dat de ogen van de wereld op Egypte waren gericht, toen de massale protesten van de Arabische Lente ook daar losbraken. De media-aandacht is inmiddels flink afgenomen, maar de gevolgen van de revolutie zijn in het dagelijks leven onverminderd voelbaar. In het boek Nu de wereld niet meer kijkt beschrijft Cousin hoe de Egyptenaren naar het recente verleden en de toekomst kijken. Pieter van der Wielen spreekt met Eduard Cousin.

Allard Kalff (25 januari 2021)

dinsdag 26 januari 2021, 00:00 uur

Allard Kalff is autosportcommentator. In zijn jeugd was hij al vaak op het circuit van Zandvoort te vinden. In 1982 begon hij een professionele carrière als autocoureur. Hij reed in verschillende formule-klassen. Vanaf de jaren negentig is hij Formule 1­analist. Tussen 1990 en 2012 deed hij dat bij Eurosport en RTL. Het was een tijd dat de pers onbeperkt toegang had tot de pits. Kalff heeft de Formule 1 dan ook als geen ander van binnenuit beleefd. In het boek Kalff heeft schrijver en autosportliefhebber Koen Vergeer de belevenissen van de voormalige autocoureur opgetekend. Pieter van der Wielen spreekt met Allard Kalff.

Ruth Vandewalle (22 januari 2021)

zaterdag 23 januari 2021, 00:00 uur

Ruth Vandewalle is een Vlaamse arabist. In 2009 verhuisde ze vanuit België naar Egypte waar ze in Caïro als documentairemaker en fixer voor buitenlandse media werkt. Het is inmiddels tien jaar geleden dat de Arabische Lente in Egypte voor grote veranderingen leek te zorgen. Maar het optimisme was van korte duur. Egypte kreeg met generaal Abdel Fattah el-Sisi een regime dat veel strenger was dan dat van Mubarak. De nieuwe documentaire '#thisisegypt2' laat zien hoe jongeren, de Facebookgeneratie die de revolutie in gang zette, zich een weg banen in een militaire dictatuur. Lotje IJzermans spreekt met Ruth Vandewalle.

Harmen Meinsma (21 januari 2021)

vrijdag 22 januari 2021, 00:00 uur

Harmen Meinsma is fotograaf. De eerste twintig jaar groeide hij op bij zijn oma in een klein dorp in Friesland. Tijdens zijn tienerjaren voelde hij zich vaak een buitenbeentje en vormde fotografie al vroeg een uitvlucht voor hem. In 2017 studeerde hij af aan de Willem de Kooning Academie. De buitenbeentjes hebben nu een prominente rol in zijn werk. Het zijn mensen die niet aan een bepaald ideaal voldoen. Werk van Meinsma is te zien op Youthquake, een multimediale groepstentoonstelling in Kunsthal Rotterdam over het tijdloos verlangen naar eeuwige jeugd. Pieter van der Wielen spreekt met Harmen Meinsma.

Rob de Wijk (20 januari 2021)

donderdag 21 januari 2021, 00:00 uur

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Na een journalistieke periode, werkte hij van 1989 tot 1998 op het Ministerie van Defensie. Vervolgens was hij enige jaren verbonden aan het Instituut Clingendael en richtte hij in 2007 het Den Haag Centrum voor Strategische Studies op. De afgelopen jaren publiceerde hij talloze artikelen en boeken over geopolitiek en internationale veiligheid. Ook is hij columnist voor Trouw. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek De slag om Europa. Hoe China en Rusland ons continent uit elkaar spelen. Atze de Vrieze spreekt met Rob de Wijk.

Annelies Verbeke (19 januari 2021)

woensdag 20 januari 2021, 00:00 uur

Annelies Verbeke is een Vlaamse (toneel)schrijver. Ze debuteerde in 2003 met haar alom geprezen roman Slaap!, waarin de hoofdpersoon met slapeloosheid worstelt. In 2006 verscheen haar tweede roman Reus. De verhalenbundel Groener gras kwam een jaar later uit, daarna volgden onder meer de romans Vissen redden (2007) en Dertig dagen (2015). Ook schreef ze verschillende theaterteksten en had ze zes jaar een tweewekelijkse column in NRC Handelsblad. Nu verschijnt Treinen en kamers, een verhalenbundel met korte verhalen geïnspireerd door literaire klassiekers. Pieter van der Wielen spreekt met Annelies Verbeke.

Marco Bakker (18 januari 2021)

dinsdag 19 januari 2021, 00:00 uur

Marco Bakker (1938) is operazanger. In 1965 debuteerde hij tijdens het Holland Festival met de hoofdrol in de opera De droom. Tijdens zijn lange muzikale loopbaan heeft Bakker een breed operarepertoire opgebouwd bij operahuizen in binnen-en buitenland. Zijn carrière kreeg in 1997 een dramatische wending na een fataal ongeluk, waarbij een 38-jarige vrouw om het leven kwam. Het was het dieptepunt in zijn leven. Als gevolg van imagoschade belandde hij nagenoeg aan de grond. Journalist Harrie Nijen Twilhaar heeft nu een biografie geschreven over het leven van de bariton. Pieter van der Wielen spreekt met Marco Bakker.

Janice Deul (15 januari 2021)

zaterdag 16 januari 2021, 00:00 uur

Janice Deul is een Surinaams-Nederlandse journaliste, curator en fashion activiste. Ze maakt zich sterk voor meer diversiteit in de mode, (lifestyle)media en de creatieve & culturele sector. Dat doet ze middels lezingen, workshops, opiniestukken, mediaoptredens en via haar inspiratieplatform Diversity Rules. Komende zondag is ze een van de sprekers in de VPRO Tegenlicht uitzending Perfect Me. In de mode en reclame is er nu een trend naar meer verscheidenheid en kleur. Maar is dat wel het hele verhaal? Volgens Deul blijft het vaak bij window dressing en symboolpolitiek. Lotje IJzermans spreekt met Janice Deul.

Wiebe-Pier Cnossen (14 januari 2021)

vrijdag 15 januari 2021, 00:00 uur

Wiebe-Pier Cnossen is bariton. Hij zong eerder solo bij o.a. De Nederlandse Opera, De Nationale Reisopera, het Residentie Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Nationaal Toneel, Holland Opera en op verschillende festivals in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Vanaf volgende week gaat hij met The Mad King op tournee, een opera van OPERA2DAY en het New European Ensemble over de wonderlijke fantasieën van ‘de geïsoleerde man’. Cnossen is een van de baritons die de muziek van Georg Friedrich Händel, de hofcomponist van George III, als ‘de maniakale man’ ten gehore brengt. Pieter van der Wielen spreekt met Wiebe-Pier Cnossen.

Els Visser (13 januari 2021)

donderdag 14 januari 2021, 00:00 uur

Els Visser is professioneel triatleet. Ze promoveerde in de geneeskunde, reisde veel en overleefde in 2014 een schipbreuk in Indonesië. Daarna werd ze topatleet. Zo traint ze op dit moment voor de The Ironman World Championship op Hawaï. In het boek Geen zee te hoog beschrijft Visser hoe het was om de schipbreuk te overleven. Die ervaring veranderde alles voor haar. Zowel lichamelijk als geestelijk. Want de ramp deed haar beseffen wat het belang van mentale weerbaarheid is. De kracht die ze daar op zee in zichzelf ontdekte, zet ze nu in om haar grenzen in het dagelijkse leven te verleggen. Pieter van der Wielen spreekt met Els Visser.

Diek Pothoven (12 januari 2021)

woensdag 13 januari 2021, 00:00 uur

Diek Pothoven is modeontwerper. In 2015 studeerde hij af aan de ArtEZ Academy of Art & Design in Arnhem. Na jaren al in stilte te hebben samengewerkt met zijn oud-studiegenoot Luuk Kuijf, lanceerden zij begin 2017 hun eerste gezamenlijke collectie van het modelabel Martan. Naast zijn eigen modecollecties, shows en films ontwerpt en regisseert hij campagnes, evenementen en shows voor anderen. Zo is hij aangesteld als Head of Styling van het komende Eurovisie Songfestival. En bepaalt hij hoe de artiesten en dansers er tijdens het evenement uitzien. Pieter van der Wielen spreek met Diek Pothoven.

Bart Koetsier (11 januari 2021)

dinsdag 12 januari 2021, 00:00 uur

Bart Koetsier is portret- en documentair fotograaf. Wonend en werkend in Parijs, sinds 2014, werkt hij in opdracht van onder andere Le Monde, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en de Morgen. Eerder maakte Koetsier naam met zijn verhaal 'Taillights Fade', een zeer persoonlijk document over het leven van de nacht in de straten van Europa. Voor het nieuwe boek 'Met Parijse pen' volgde hij de literaire route van schrijvers door de Franse hoofdstad. Literatuurcriticus Margot Dijkgraaf schreef bij deze foto’s over grote Nederlandse en Franse schrijvers en hun personages in Parijs. Pieter van der Wielen spreekt met Bart Koetsier.

Henk van Straten (8 januari 2021)

zaterdag 9 januari 2021, 00:00 uur

Henk van Straten is schrijver, journalist en columnist. Hij schreef artikelen en columns voor o.a. Volkskrant Magazine, De Correspondent en Vrij Nederland. In 2007 debuteerde hij als schrijver. Na boeken als 'Ik ben de regen'(2008) en 'Smet' (2009) verschenen o.a. de vuistdikke roman 'Bidden en vallen' (2015) en zijn autobiografische tweeluik 'Wij zeggen hier niet halfbroer' (2017) en 'Berichten uit het tussenhuisje' (2018). In zijn nieuwe roman 'Ernest Hemingway is gecanceld' probeert een naamloze hoofdpersoon het heft weer in eigen handen te nemen. Het verhaal gaat over thema’s als masculiniteit, onmacht en culturele veranderingen. Lotje IJzermans spreekt met Henk van Straten.

Natacha Harlequin (07 januari 2021)

vrijdag 8 januari 2021, 00:00 uur

Natacha Harlequin is strafrechtadvocaat. Ze studeerde rechten in Leiden. In 2002 werd ze als advocaat beëdigd. Haar eerste baan was bij het Amsterdamse kantoor van Britta Böhler. Tot ze in 2008 een eigen praktijk begon met haar man: Taekema Harlequin Advocaten in Den Haag. Harlequin verdedigt verdachten in allerlei strafzaken, van moord tot terrorisme en verkrachtings- en drugszaken. In 2019 verkozen tot beste vrouwelijke advocaat van Nederland. Het afgelopen jaar viel ze op als verbindende stem in het Nederlandse racismedebat. Pieter van der Wielen spreekt met Natacha Harlequin.

Paul Verhagen (6 januari 2021)

donderdag 7 januari 2021, 00:30 uur

Vanwege de actuele situatie in Washington DC, de bestorming van het Capitool door Trump aanhangers vervalt ons gesprek met kunstenaar Eibert Draisma. Pieter van der Wielen praat met Paul Verhagen, Amerika deskundige en data analist, om de ontwikkelingen in de Verenigde Staten te duiden.

Charli Chung (5 januari 2021)

woensdag 6 januari 2021, 00:00 uur

Charli Chung is theaterregisseur. Sinds zijn afstuderen in 2017 doorliep hij een talentontwikkelingstraject bij het Amsterdamse productiehuis Frascati. Daar maakte hij onder andere de voorstellingen Bij jou begin ik (2018), Don Caravaggio (2019) en Wolven huilen niet alleen (2020). Met ingang van dit jaar maakt Chung de overstap naar Toneelgroep Oostpool. Bij het gezelschap uit Arnhem wordt hij huisregisseur. Deze maand gaat -als het even meezit- Chung’s bewerking van De Profundis in première, gebaseerd op een lange en vurige liefdesbrief van Oscar Wilde. Pieter van der Wielen spreekt met Charli Chung.

Ton Boot (4 januari 2021)

dinsdag 5 januari 2021, 00:00 uur

Ton Boot is oud-basketbalcoach. Tussen 1957 en 1976 speelde hij als basketballer voor eredivisieclubs als The Wolves en Blue Stars. Ook kwam hij 148 keer uit voor het Nederlands basketbalteam. Vanaf 1987 was hij als coach zeer succesvol bij de basketbalclubs van onder meer Den Bosch, Den Helder en Oostende. In 2007 sloot hij zijn carrière af in Groningen. Maar nog altijd is zijn naam synoniem voor eigenzinnigheid, gedrevenheid en succes. In het boek Voorkom de crisis! ontvouwt hij zijn methodiek en kijkt hij terug op de bijzondere momenten uit zijn jaren als top­sportcoach. Pieter van der Wielen spreekt met Ton Boot.

René van ’t Hof (1 januari 2021)

zaterdag 2 januari 2021, 00:00 uur

René van ’t Hof is acteur. Met theatergroep Carver, dat hij in 1989 samen met Beppie Melissen en Leny Breederveld oprichtte, maakte hij tot en met 2004 veel alom geprezen voorstellingen. Bij het grote publiek werd Van ’t Hof vooral bekend door zijn rol van Kees Flodder in de film Flodder (1986). Daarnaast was hij te zien in films als De gelukkige huisvrouw (2010) en Matterhorn (2013). De komende twee weken zou hij in het theater staan met de voorstelling Desiree, waarin hij een eenzame man speelt die teruggetrokken leeft in het ouderlijk huis van zijn overleden moeder, maar die voorstelling werd afgelast. Ook werd onlangs bekend dat hij voor zijn rol in Eindspel is genomineerd voor de toneelprijs Louis d’Or. Lotje IJzermans spreekt met René van ’t Hof.

Walter van den Berg (30 december 2020)

donderdag 31 december 2020, 00:00 uur

Walter van den Berg is schrijver. Veel van zijn werk speelt zich af in het bikkelharde milieu van de volkswijk van zijn jeugd: Amsterdam-West. Een jeugd die wordt getekend door louche handel, drankzucht en huiselijk geweld. In 2004 debuteerde hij met de roman De hondenkoning, gevolgd door West (2007) en Van dode mannen win je niet (2013). Met zijn vierde boek, Schuld, brak Van den Berg in 2016 door naar het grote publiek. In zijn nieuwe roman Ruimteonderzoekt hij hoe zijn leven had kunnen verlopen als hij het verkeerde pad op was gegaan. Lotje IJzermans spreekt met Walter van den Berg.

Khadija Arib (29 december 2020)

woensdag 30 december 2020, 00:00 uur

Khadija Arib is voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kwam op 15-jarige leeftijd vanuit Marokko naar Nederland. Voordat Arib politiek betrokken raakte, was zij al maatschappelijk actief. Zo kwam zij onder meer op voor de positie van migrantenvrouwen. Dat was ook het moment waarop Arib de behoefte voelde om directe invloed te hebben. In 1998 werd zij daarom lid van de Tweede Kamer namens de PvdA. En in 2016 werd Arib voorzitter van de Tweede Kamer. Dit jaar werd haar de Aletta Jacobsprijs toegekend voor haar strijd voor emancipatie, gelijkheid en democratische waarden. Pieter van der Wielen spreekt met Khadija Arib.

Jean-Marc van Tol (28 december 2020)

dinsdag 29 december 2020, 00:00 uur

Jean-Marc van Tol is illustrator, striptekenaar en cartoonist. Zijn belangrijkste werk is de cartoonreeks 'Fokke en Sukke', waar hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse de geestelijk vader van is. In 1997 verscheen de eerste bundel van 'Fokke & Sukke'. Sinds 1999 verschijnen de cartoons dagelijks in NRC Handelsblad. Tussendoor, in 2018, publiceerde Van Tol de historische roman 'Musch'; het eerst deel van een trilogie rond het leven van Johan de Witt (1625-1672). En al 20 jaar verschijnt de reeks 'Het afzien van…' waarin Fokke en Sukke terugkijken op het afgelopen jaar. Nu is er een speciale corona-editie. Pieter van der Wielen spreekt met Jean-Marc van Tol.

Edsilia Rombley (25 december 2020)

zaterdag 26 december 2020, 00:00 uur

Edsilia Rombley is zangeres. Ze zingt soul, pop, jazz, r&b en ballad; zowel Nederlands- als Engelstalige liedjes. In 1997 brak ze door na het winnen van de Nederlandse en Europese Soundmixshow. Een jaar later deed Rombley mee met het Eurovisie Songfestival; met ‘Hemel en aarde’ werd ze vierde. In 2007 deed ze opnieuw een gooi met ‘On Top Of The World’. Sinds 2014 treedt Rombley jaarlijks op met de Ladies of Soul in de Ziggo Dome. Haar theatertours wisselt ze af met tv-optredens. Onlangs verscheen haar album Live in Het Concertgebouw. De concertregistratie bevat een breed scala uit Rombley’s repertoire. Atze de Vrieze spreekt met Edsilia Rombley.

Barbara Baarsma (24 december 2020)

vrijdag 25 december 2020, 00:00 uur

Barbara Baarsma is directeur Rabobank Amsterdam en hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Bij diezelfde universiteit studeerde ze economie, alwaar ze in 2000 promoveerde. Van 2008 tot 2016 was ze directeur van onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek. In 2016 stapte ze over naar de Rabobank, eerst als directeur kennisontwikkeling en sinds vorig jaar als directeur Rabobank Amsterdam. Als onafhankelijk denker kijkt ze kritisch naar de corona strategie van het kabinet. Heeft Den Haag genoeg oog voor de gevolgen op de lange termijn? Pieter van der Wielen spreekt met Barbara Baarsma.

Yvette van Boven (23 december 2020)

donderdag 24 december 2020, 00:00 uur

Yvette van Boven is kookboekenschrijver, illustrator en foodstylist. Ze is geboren in Ierland en woont tegenwoordig afwisselend in Nederland en in haar geboorteland. Ze schreef talloze, succesvolle kookboeken – zoals Home made en Uit de oven van Van Boven – die ook in andere talen zijn verschenen. Naast haar kookboeken is Van Boven bekend van het tv-programma Koken met Van Boven en haar wekelijkse rubriek in Libelle en Volkskrant Magazine. Onlangs verscheen een kookboek met ovenrecepten: De bomvolle oven van Van Boven. Wat staat er dit jaar bij haar op het kerstmenu? Pieter van der Wielen spreekt met Yvette van Boven.

Merel van Vroonhoven (22 december 2020)

woensdag 23 december 2020, 00:00 uur

Merel van Vroonhoven is columnist en leraar in opleiding. Na haar studie geofysica begon ze in 1993 als trainee bij ING. Zeven jaar later, op haar 32ste, werd ze directielid in Polen. Er volgden verschillende directiefuncties, bij onder meer Nationale Nederlanden, NS en vanaf 2014 was ze bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vorig jaar gooide ze het roer drastisch om door te kiezen voor het onderwijs. Tegenwoordig loopt ze als zij-instromer stage op een school voor speciaal onderwijs. In opdracht van minister Arie Slob (Onderwijs) zocht ze als onafhankelijk aanjager naar oplossingen voor het lerarentekort.

Over haar opmerkelijke overstap schrijft ze een reeks columns in de Volkskrant. Pieter van der Wielen spreekt met Merel van Vroonhoven.

Zes Uur Cultuur

maandag 21 december 2020, 19:00 uur

De Zes Uur Cultuur special van 21 december 2020 op NPO Radio 1.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1