appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Elfie Tromp is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Nooit Meer Slapen - uitzending van 21-09-2018

vrijdag 21 september 2018, 00:00 uur

Download

Marlies van der Wel is animator en illustrator. Op het Nederlands Film Festival gaat 'Emily' in première, een korte animatiefilm waarin een oude bloemenverkoopster haar leven overziet. Pieter van der Wielen spreekt met Marlies van der Wel. In ons tweede uur is mentalist Timon Krause te gast en neemt balletdanseres Bryndis Brynjolfsdottir de reismicrofoon mee in aanloop naar de première van 'TING!'.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 20-09-2018

donderdag 20 september 2018, 00:00 uur

Download

Halina Reijn is actrice. Ze speelt in theaters in binnen- en buitenland en is ook in veel films te zien, onder andere in 'Zwartboek'. Sinds 2003 is ze verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, dat nu Internationaal Theater Amsterdam heet, en speelde ze grote rollen in o.a. 'Het Temmen van de Feeks', 'Hedda Gabler', 'Rouw siert Elektra' en 'Nora'. Nu gaat ze de theaters langs met de reprise van de solovoorstelling 'La Voix Humaine', naar tekst van Jean Cocteau en geregisseerd door Ivo van Hove. Reijn is de enige op het podium, bellend met haar geliefde. Gedurende de voorstelling ontwikkelt zich een beeld van het einde van hun relatie. Pieter van der Wielen spreekt met Halina Reijn. In ons tweede uur is fotograaf Jeroen Toirkens te gast en horen we de ITGWO-Sessie met singer-songwriter William Fitzsimmons.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 19-09-2018

woensdag 19 september 2018, 00:00 uur

Download

Dana Lixenberg is fotograaf. Ze woont en werkt in New York en Amsterdam. In 1993 brak ze door met foto’s die ze maakte in Imperial Courts, in Los Angeles, over de nasleep van de rassenrellen een jaar eerder. Het was een begin van een internationale carrière waarin ze onder meer voor New York Times Magazine en Newsweek fotografeert. Ook wordt haar werk geëxposeerd in galeries en musea. In de Amsterdamse Grimm Gallery is nu 'American Images' te zien; portretten van Amerikaanse iconen die hebben bijgedragen aan het vormgeven van de hedendaagse populaire cultuur. Pieter van der Wielen spreekt met Dana Lixenberg. Verder Open Kaart met jazzzangeres Fay Claassen en De Favoriete Scène van regisseur Jos Stelling.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 18-09-2018

dinsdag 18 september 2018, 00:00 uur

Download

Ruben Smit is natuurfotograaf- en filmmaker en ecoloog, gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit. Als filmregisseur van natuurfilms maakte hij zijn debuut met ‘De Nieuwe Wildernis’ (2013) en de gelijknamige tv-serie, waarmee hij onder meer een Gouden Kalf won. Daarna volgden de natuurdocumentaires ‘Schatkamer van de Veluwe’ en ‘Levende Rivier’. Begin oktober gaat ‘Wad’ in première, de eerste natuurfilm over het waddengebied. Bij de film hoort een educatieprogramma en volgend jaar volgt een vierdelige televisieserie. Pieter van der Wielen spreekt met Ruben Smit. Verder Open Kaart met DJ en producer Delic en Oordeel Zelf waarin de film 'BlacKkKlansman' wordt besproken.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 15-09-2018

zaterdag 15 september 2018, 00:35 uur

Download

Marja Vuijsje is schrijver en journalist. Ze werkte eerder voor o.a. Opzij en schreef een biografie van feministe Joke Smit. Met het boek ‘Ons kamp' (2012) beschreef ze de geschiedenis van haar (bekende) joodse familie. In 2015 verscheen ‘Het rijbewijs van Nematollah’, een boek over de migratiegeschiedenis van een Iraanse familie. En nu volgt ‘Oude dozen’, een autobiografie waarin ze terugkijkt op de Tweede Feministische Golf, haar eigen leven en haar feministische vriendinnengroep die toen gevormd werd. Elfie Tromp spreekt met Marja Vuijsje. In het tweede uur hoor je aflevering 3 van de podcast SØR.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 14-09-2018

vrijdag 14 september 2018, 00:00 uur

Download

Johan Doesburg is toneelregisseur. In 1993 begon hij als regisseur bij het Nationale Toneel, waar hij al vrij snel artistiek directeur werd. Als freelancer regisseert hij nu 'Judas', een toneelstuk naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Doesburg. In het tweede uur is schrijver Sol Bouzamour onze Open Kaart gast en neemt theatermaker Madeleine Matzer de reismicrofoon mee.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 13-09-2018

donderdag 13 september 2018, 00:00 uur

Download

Aldo Bakker is autodidact ontwerper. Drieëntwintig was hij toen hij in 1999 voor zichzelf begon. Inmiddels is hij een prijswinnende ontwerper van meubels en tafelgerei. Volgende week opent hij zijn expositie 'Aldo Bakker Solo'. Pieter van der Wielen spreekt met Aldo Bakker. Verder is journalist Nick Klaessens onze Open Kaart-gast en horen we de band JOHAN op het muziekfestival Into The Great Wide Open.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 12-09-2018

woensdag 12 september 2018, 00:00 uur

Download

Ine Gevers is tentoonstellingsmaker, schrijver en activist. Ze organiseert manifestaties en tentoonstellingen op het snijvlak van kunst, technologie en maatschappij. In 2007 richtte zij de stichting Niet Normaal op, waarvan zij thans artistiek directeur is. ‘Robot Love’ is de vierde grootschalige manifestatie, na o.a. ‘Hacking Habitat’ - in een voormalige gevangenis in Utrecht, en vindt vanaf zaterdag plaats op verschillende locaties in Eindhoven. ‘Robot Love’ onderzoekt de band tussen mens en robot. Pieter van der Wielen spreekt met Ine Gevers. Verder Broeder Tieleman over zijn nieuwe album 'Komma' en De Favoriete Scène van regisseur Joost van Ginkel.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 11-09-2018

dinsdag 11 september 2018, 00:00 uur

Download

Marente de Moor woonde vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie acht jaar in Rusland. Inmiddels voelt ze zich thuis in Zuid-Limburg. In 2007 debuteerde ze met de roman ‘De overtreder’, drie jaar later volgde de met de AKO Literatuurprijs bekroonde roman ‘De Nederlandse maagd’. Daarna verschenen de roman ‘Roundhay, tuinscène’ en de verhalenbundel ‘Gezellige verhalen’. Haar nieuwe roman ‘Foon’ gaat over een biologenechtpaar dat in de Russische bossen op elkaar aangewezen is. Pieter van der Wielen spreekt met Marente de Moor. Verder pianist Annelie en Oordeel Zelf waarin het boek 'Kleine brandjes overal' wordt besproken.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 08-09-2018

zaterdag 8 september 2018, 00:35 uur

Download

Bianca van der Schoot is theatermaker. Na het afronden van een mime opleiding richtte ze in 1998 mimegezelschap Levend Wild op. Drie jaar later besloot ze om met Suzan Boogaerdt theater te maken. Onder de naam Boogaerdt/VanderSchoot maken ze voorstellingen die zich op de grens van theater, performance en beeldende kunst bevinden. In 2015 werd Van der Schoot artistiek leider van het Ro Theater. Toen het gezelschap opging in Theater Rotterdam besloot ze als maker verder te gaan. Zo is ze te zien in de nieuwe voorstelling ‘In Headroom’, waarin onze wankele relatie met de zogenaamde werkelijkheid aan het licht komt. Elfie Tromp spreekt met Bianca van der Schoot. Verder het tweede deel van de podcast SØR.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 07-09-2018

vrijdag 7 september 2018, 00:00 uur

Download

De 8ste editie van het BredaPhoto Festival is van start gegaan. De internationale fotografiebiënnale heeft als thema ‘To Inifnity And Beyond’, waarbij de impact van de almaar voortrazende wetenschap wordt onderzocht. Tijdens de openingsavond is de vijfde Fotograaf des Vaderlands bekendgemaakt: Jan Dirk van der Burg. Het afgelopen jaar was het fotograaf Robin de Puy die als ambassadeur van de Nederlandse fotografie optrad. Eerder waren dat Ilvy Njiokiktjien, Koen Hauser en Ahmet Polat. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Dirk van der Burg. Verder aandacht voor modeontwerper Ninamounah en schrijver Tjeerd Posthuma.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 06-09-2018

donderdag 6 september 2018, 00:00 uur

Download

Peter Delpeut is schrijver en cineast. Hij brak door met zijn film 'Felice… Felice…' die in 1998 het Nederlands Filmfestival opende. In hetzelfde jaar verscheen zijn eerste boek, een novelle met dezelfde titel. Een jaar later deed hij dat opnieuw met de film en het boek 'Diva Dolorosa'. In 2006 maakte hij zijn roman-debuut met Het vergeten seizoen. Voor de documentaire 'Immer Fernweh' won hij een Gouden Kalf. Nu verschijnt van hem de roman 'In het zwart van de spiegel', over een filmmaker met een oogkwaal. Terwijl zijn gezichtsveld steeds kleiner wordt gaat hij op zoek naar landschappen die hij nog wel helemaal kan zien; geschilderde. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Delpeut. Verder fotograaf Koos Breukel, een gedicht voor Campert en Wende.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 05-09-2018

woensdag 5 september 2018, 00:00 uur

Download

K. Schippers (1936) is schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit romans, poëzie, essays, verhalen en beschouwingen. Zijn werk is veel gelauwerd. Voor zijn poëzie ontving hij in 1996 de P.C. Hooftprijs en zijn roman ‘Waar was je nou’ (2005) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs. Sinds twee jaar is Schippers de stadsdichter van Amsterdam. In zijn nieuwe boek ‘Straks komt het’ haalt hij jeugdherinneringen op aan de Bevrijding in mei ’45. Pieter van der Wielen spreekt met K. Schippers. Verder saxofonist Efraïm Trujillo en De Favoriete Scène van Mea Dols de Jong.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 04-09-2018

dinsdag 4 september 2018, 00:00 uur

Download

Vincent van der Valk is acteur en toneelschrijver. Een groot deel van zijn jeugd groeide hij op in Reykjavik en Hong Kong. Na het afronden van de Toneelacademie in Maastricht speelde hij bij De Toneelschuur, NT Gent, Toneelgroep Oostpool en Theater Utrecht, in onder andere ‘Caligula’, ‘Een soort Hades’ en ‘Platonov’. Van der Valk werd landelijk bekend met hoofdrollen in de film ‘Gluckauf’ (2015) en de tv-serie ‘Klem’ (2017). In 2015 won hij op het VSCD-festival de Arlecchino voor zijn rol in Angels in America (zie afbeelding). Naast acteur is hij ook toneelschrijver. Voor muziektheatercollectief Lars Doberman schreef hij de voorstelling ‘De vrouw’, die volgende week in première gaat. Pieter van der Wielen spreekt met Vincent van der Valk. Verder acrtrice Sarah Jonker en 'Den Skyldige'.

Met o.a. fotograaf Hellen van Meene en de podcast SØR - uitzending van 01-09-2018

zaterdag 1 september 2018, 00:35 uur

Download

Hellen van Meene is fotograaf. Ze brak internationaal door met haar intieme portretten van jonge meisjes die balanceren op de drempel naar volwassenheid. Haar werk is vertegenwoordigd in diverse internationale museum- en particuliere collecties, waaronder die van het MOCA in Los Angeles en het Guggenheim in New York. Volgende week opent in Huis Marseille, in Amsterdam, de tentoonstelling ‘En alles blijft bestaan wanneer je sterft’. Deze nieuwe serie foto’s is het resultaat van haar verwerking van de plotselinge ziekte en dood van haar moeder. Elfie Tromp spreekt met Hellen van Meene. Verder het eerste deel van de podcast 'SØR'

Nooit Meer Slapen - uitzending van 31-08-2018

vrijdag 31 augustus 2018, 00:00 uur

Download

Kader Abdolah is schrijver. Hij komt uit Iran en vluchtte in 1988 naar Nederland. In 1993 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘De adelaars’. Vier jaar later verscheen zijn eerste roman ‘De reis van de lege flessen’. In zijn boeken komt de rol van de islam veelvuldig aan de orde. Zo vertaalde hij op eigen wijze de Koran, aangevuld met de Mohammed-vertelling ’De boodschapper’. Ook schreef hij meerdere boeken over het leven in Iran. Volgende week opent in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling ‘Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam’; Abdolah schreef een bijdrage voor de bijbehorende catalogus. Pieter van der Wielen spreekt met Kader Abdolah. Verder Open Kaart met kunstenaar Elise Tak en De Reismicrofoon met regisseur Joeri Vos.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 30-08-2018

donderdag 30 augustus 2018, 00:00 uur

Download

Imme Dros (1936) is kinderboekenschrijfster. Ze debuteerde in 1971 met 'Het paard Rudolf'. Daarna schreef ze ruim vijftig boeken: dierenverhalen, prentenboeken, puberteitsromans en bewerkingen van klassieke verhalen, waaronder ‘Odysseus’ van Homeros. Dros' boeken worden veelal geïllustreerd door haar echtgenoot Harrie Geelen. Zo ook het nieuwe boek ‘Van twee ridders’, waarin een tweeling graag ridderverhalen naspeelt. Tot een van de broers na een auto-ongeluk ernstig gewond in het ziekenhuis belandt. Wat zou een ridder in zo’n situatie doen? Pieter van der Wielen spreekt met Imme Dros. Verder schrijver Lotte Kok en Moon Moon Moon.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 29-08-2018

woensdag 29 augustus 2018, 00:00 uur

Download

Toon Roos is tenor- en sopraansaxofonist. Ruim 30 jaar treedt hij op in binnen- en buitenland. Hij speelde onder meer in het Dutch Jazz Orchestra. De laatste jaren leidt hij vooral zijn eigen groepen, van semi-akoestisch tot fusion georiënteerde jazz. Roos speelde samen met enkele grote namen uit de jazzwereld, onder wie Toots Tielemans, Steely Dan en Ravi Coltrane. Deze zomer treedt hij op met het programma ‘Celebrating Life’, onder de naam Toon Roos & Friends, waarin eigen composities, standards en classics worden gespeeld. Pieter van der Wielen spreekt met Toon Roos. Verder schrijver J.Z. Herrenberg en de Favoriete scène van Roel Reiné,

Nooit Meer Slapen - uitzending van 28-08-2018

dinsdag 28 augustus 2018, 00:00 uur

Download

Sjoerd Soeters is architect en stedenbouwkundige. Een paar jaar na zijn afstuderen, in 1979, richtte hij met zijn vrouw Merle Soeters-Steffels zijn eigen architectenbureau op. Toen Jos van Eldonk in 1997 tot de maatschap toetrad veranderde de naam in Soeters Van Eldonk architecten. In 2016 ging Soeters alleen verder en richtte hij PPHP op. Als architect bouwde hij onder meer het Helicon-gebouw in Den Haag en Circus Zandvoort. Als stedenbouwkundige is hij verantwoordelijk voor o.a. het Java-eiland in Amsterdam en de gestapelde Zaanse huisjes in Zaandam. Pieter van der Wielen spreekt met Sjoerd Soeters. Verder artistiek directeur Moniek Merkx en het boek 'De gouden bril' van Giorgio Bassani.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 25-08-2018

zaterdag 25 augustus 2018, 00:35 uur

Download

Nienke Nasserian Nillesen is mezzosopraan en klassiek muziektheatermaker. Met haar eindexamenvoorstelling ‘Masai’ won ze in augustus 2016 de Entreeprijs op Theaterfestival Boulevard. Het stuk gaat over Nienke's band met haar vorig jaar overleden vader, stamhoofd van de Masai, en haar grote familie in Tanzania. Met de voorstelling ‘Mzungu’, wat ‘toerist’ of ‘wit’ betekend, maakte Nillesen een vervolg op ‘Masai’. In dit deel staat de vraag centraal of zij nu een Masai of Muzungu is, of tussen twee werelden inzit. Atze de Vrieze spreekt met Nienke Nasserian Nillesen. Verder de podcast De Man Is Lam, aflevering 8.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1