appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag t/m donderdag vanaf middernacht een uur lang Nooit Meer Slapen. Hij ontvangt dan een gast uit de wereld van kunst, cultuur of de actualiteit. Op vrijdagavond is Lotje IJzermans de presentator van Nooit Meer Slapen.

Podcast afleveringen

Gijs Scholten van Aschat (10 mei 2021)

dinsdag 11 mei 2021, 00:00 uur

Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuur Prijs 2021 met zijn roman 'Cliënt E Busken'. Gijs Scholten van Aschat is te gast in Nooit Meer Slapen om te praten over het verhaal. Scholten van Aschat maakte een theatermonoloog van het stuk, dat gaat over een oude man in een verzorgingstehuis die weigert nog te spreken. Vastgebonden in een rolstoel met pampers om zijn billen woedt er een tirade in zijn hoofd. Gijs Scholten van Aschat is sinds 2010 verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam. Ook speelde hij in vele films en televisieseries, zoals Tirza, De Poel en Publieke Werken. De monoloog 'Cliënt E Busken' van Gijs Scholten van Aschat zal aan het begin van het nieuwe theaterseizoen te zien zijn.

Khalid Amakran (7 mei 2021)

zaterdag 8 mei 2021, 00:00 uur

Khalid Amakran (1991) is fotograaf. Hij maakte drie jaar lang wekelijks portretten voor de serie Jong! in NRC Handelsblad. Zijn portretten over het verstilde leven in de lockdown maken op dit moment onderdeel uit van de serie 'Stil Leven' in de Kunsthal. Daarnaast was hij mede-curator voor de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie, te zien in het Nederlands Fotomuseum wanneer de versoepelingen het toelaten. Amakran groeide op in de Rotterdamse wijk Spangen als zoon van ouders van Marokkaanse afkomst. Als albino werd hij vaak geconfronteerd met zijn uiterlijk. Met zijn foto’s focust hij op overeenkomsten en verschillen tussen diverse groepen en individuen. Lotje IJzermans spreekt met Khalid Amakran.

Marjan Minnesma (6 mei 2021)

vrijdag 7 mei 2021, 00:00 uur

Marjan Minnesma is directeur van Stichting Urgenda. Ze is opgeleid als bedrijfskundige, filosoof en jurist. Na te hebben gewerkt bij onder meer Greenpeace en een aantal universiteiten richtte ze Urgenda op, een stichting die streeft naar een circulaire economie draaiend op duurzame energie en groene grondstoffen. Nu verschijnt Bezorgde brieven, een boek waarin een verzameling brieven van Minnesma en Jan Terlouw zijn opgenomen. Beide delen hun zorgen over klimaatverandering en de bedreigingen van de natuur en de mensheid. Het zijn geen doemberichten, maar ze proberen met heldere en mogelijke oplossing een andere aanpak voor de problemen voor te spiegelen. Pieter van der Wielen spreekt met Marjan Minnesma.

Annelien de Dijn (5 mei 2021)

donderdag 6 mei 2021, 00:00 uur

Annelien de Dijn is hoogleraar moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef eerder verschillende boeken over vrijheid. De Dijn ziet dat we vrijheid vaak beschouwen als iets wat beschermd dient te worden, bijvoorbeeld door grenzen te stellen aan onze overheden. Maar wie bedacht deze definitie en hoe is ze ontstaan? In haar boek Vrijheid reist ze door 2500 jaar vrijheidsgeschiedenis. De Dijn concludeert dat we onze hedendaagse visie op vrijheid niet te danken hebben aan de vrijheidsliefhebbers van het tijdperk van de revolutie, maar aan de vijanden van de democratie. Op Bevrijdingsdag spreekt Pieter van der Wielen met Annelien de Dijn. 

Michal Citroen (04 mei 2021)

woensdag 5 mei 2021, 01:00 uur

Michal Citroen is schrijver, historicus en radiomaker. In het najaar van 1945 kwam haar grootvader terug uit Auschwitz. Veel later vertelde hij haar hoe afschuwelijk de eerste jaren na de oorlog geweest waren: ‘De Nederlanders hebben zich schunnig gedragen.’ Waren de joden eigenlijk nog wel welkom in Nederland? Twintig jaar geleden publiceerde Michal Citroen het boek U wordt door niemand verwacht, waarin zij op basis van talloze gesprekken met direct betrokkenen een onthutsend beeld schetst van de behandeling die Nederlandse joden na hun terugkeer uit de kampen of onderduik ten deel viel. Het standaardwerk van Citroen is nu uitgebreid en herzien uitgegeven. Op Dodenherdenking spreekt Pieter van der Wielen met Michal Citroen.

Nancy Vermeulen (03 mei 2021)

dinsdag 4 mei 2021, 01:00 uur

Nancy Vermeulen is een Vlaamse wetenschapper, piloot-instructeur en ruimteambassadeur. Ze studeerde natuurkunde en sterrenkunde en werkte als lijnpiloot, en in verschillende projecten gelieerd aan de ruimtevaart. Ze staat aan het hoofd van haar eigen Space Training Academy, waar ze toekomstige private astronauten opleidt. Nu is er Iedereen Ruimtevaarder, een boek waarin ze schrijft over de uitdagingen van de mens voorbij de dampkring. Politiek machtsvertoon, wetenschap, geschiedenis, filosofie en maatschappijkritiek vermengt ze met haar eigen levensverhaal en passie voor de ruimte. Pieter van der Wielen spreekt met Nancy Vermeulen.

Marijn Houwert (30 april 2021)

zaterdag 1 mei 2021, 01:00 uur

Marijn Houwert is trauma-arts en schrijver. Naast zijn werk als traumachirurg in het UMC Utrecht is hij onderzoeker en begeleidt hij chirurgen in opleiding. Ook blogt hij voor Medisch Contact. Als traumachirurg werkt hij in een tamelijk onzichtbare branche. In het boek Zorg voor je mensen geeft hij daarin een inkijkje. Houwert schrijft over de schietpartij in de tram in Utrecht en een jonge moeder die een zelfmoordpoging doet, en hoe dat nooit went. Hij schrijft over de opleiding, de druk tot publiceren en promoveren, en het cliché van de ‘snijgeile’ chirurg die van voetbal en snelle auto’s houdt. Atze de Vrieze spreekt met Marijn Houwert.

Maartje Wortel (29 april 2021)

vrijdag 30 april 2021, 00:00 uur

Maartje Wortel is schrijver. Ze debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis. Twee jaar later verscheen haar eerste roman Half Mens. Ook schreef ze columns voor NRC Next en Trouw. In het boek De Groef schrijft Wortel over de wandeling die ze jarenlang met een vriendin maakt door het Oosterpark in Amsterdam: jarenlang tien exact dezelfde rondjes. Plotseling verhuist de vriendin en moet Wortel een nieuw ritme vinden, of ze dat nou wil of niet. Ze schrijft over verlies en vrijheid, en over vastzitten en loslaten. Pieter van der Wielen spreekt met Maartje Wortel.

Beatrice de Graaf (28 april 2021)

donderdag 29 april 2021, 00:00 uur

Beatrice de Graaf (1976) is historicus en faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Op 26 april verschijnt haar boek Radicale verlossing. Hierin probeert ze te achterhalen wat veroordeelde terroristen echt denken wanneer ze aangeven hun daad in naam van een hogere instantie te plegen. Voor het project ging ze in gevangenissen met de huidige generatie terrorismegedetineerden in gesprek. Pieter van der Wielen spreekt met Beatrice de Graaf.

Daan Heerma van Voss (27 april 2021)

woensdag 28 april 2021, 00:00 uur

Daan Heerma van Voss is journalist en schrijver. Als journalist publiceerde hij in verschillende nationale en internationale kranten en tijdschriften. Als schrijver is hij onder meer bekend van boeken als Een zondagsman en Zonder tijd te verliezen. Nu is er het boek De bange mens, waarin hij onderzoekt wat angst is. Die vraag heeft Heerma van Voss, zelf van jongs af aan gekweld door angst, altijd beziggehouden. Voor dit boek ging hij toch op zoek naar de bron van onze angsten. Pieter van der Wielen spreekt met Daan Heerma van Voss.

Rosita Steenbeek (26 april 2021)

dinsdag 27 april 2021, 00:00 uur

Rosita Steenbeek is schrijver. Ze debuteerde in 1994 met 'De laatste vrouw'. Verschillende essays en romans volgden, zoals 'Schimmenrijk', 'Intensive Care', 'Ander licht' en 'Rose'. Een familie in oorlogstijd. Daarnaast is ze vaste columniste voor Italië Magazine en Trouw. Ze schreef een aantal boeken over Rome, de stad waar ze een groot deel van het jaar woont. In het nieuwe boek 'Leven in Rome', wat binnenkort verschijnt, neemt ze de lezer mee op een caleidoscopische reis door die ongewone stad. Pieter van der Wielen spreekt met Rosita Steenbeek.

Vamba Sherif (23 april 2021)

zaterdag 24 april 2021, 00:00 uur

Vamba Sherif is een Liberiaans-Nederlandse schrijver en journalist. Hij debuteerde in 1999 met 'Het land van de vaders'. Daarna volgden vier romans, en de verhalenbundel 'Zwart' (2018) die hij samenstelde met Ebissé Rouw. Zijn werk verscheen in verschillende talen. Sherif keert tijdens deze verwarrende pandemische tijden terug naar de tradities en lessen van zijn jeugd, die hij wil overbrengen op zijn tienjarige dochter – en de wereld. Dat doet hij met het boek 'Ongekende Liefde', waarin hij een inkijk geeft in Afrikaanse culturen en tradities, en de levens van Afrikanen die hun vaderland verlieten voor een bestaan op een ander continent. Lotje IJzermans spreekt met Vamba Sherif.

Désanne van Brederode (22 april 2021)

vrijdag 23 april 2021, 00:00 uur

Désanne van Brederode is schrijver, filosoof en essayist. Ze debuteerde in 1994 met de roman Ave verum corpus. Later verschenen er meer romans op haar naam, en de essaybundel De ziel onder de arm. In 2018 maakte ze haar poëziedebuut met Verzonnen grond. Ook publiceerde ze in De Groene Amsterdammer en maakte ze columns voor Buitenhof. Nu is er De Tas, een roman over een vergeten tas in een drukke stationshal. De eigenaar wordt gevonden en ter verantwoording geroepen. Waarom liet hij de tas achter? Maar is de man met de tas wel de hoofdpersoon, of zijn er meer hoofdpersonen en vertellers? Pieter van der Wielen spreekt met Désanne van Brederode. 

Marcel Veenendaal (21 april 2021)

donderdag 22 april 2021, 00:00 uur

Marcel Veenendaal is leadzanger van DI-RECT. Veenendaal was eerder te zien in theater- en musicalproducties als Jesus Christ Superstar, the Wiz en Hair. Later werd hij in het BNN-televisieprogramma Wie is Di-Rect gekozen tot nieuwe zanger van de band. Met DI-RECT scoorde hij verschillende hits, waaronder het nummer Soldier On. Op 1 mei geven DI-RECT en Residentie Orkest Den Haag een gezamenlijk livestream concert vanuit het AFAS Circustheater in Scheveningen. Het is het zevende in de reeks livestreamconcerten die de band sinds corona organiseert. Pieter van der Wielen spreekt met Marcel Veenendaal.

Peter Delpeut (20 april 2021)

woensdag 21 april 2021, 00:00 uur

Peter Delpeut is filmmaker, romanschrijver en essayist. Hij was adjunct-directeur van het Nederlands Filmmuseum en ontving voor drie van zijn films een gouden Kalf. Hij publiceerde verschillende romans. Nu is er Het vergeten kwaad, een boek over filmmaker Jonas Mekas (1922-2019). Mekas schreef ooit het standaardwerk Movie Journal, maar werd er in 2018 door historicus Michael Casper van beticht dat hij verschillende zaken over de Tweede Wereldoorlog in Litouwen verkeerd zou hebben voorgesteld. Delpeut onderzocht het voorval, wat resulteerde in dit essay over geschiedschrijving versus individuele herinnering waarin hij Mekas, Casper, noch zichzelf ontziet. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Delpeut.

Ronin de Goede (19 april 2021)

maandag 19 april 2021, 00:00 uur

Ronin de Goede is fotograaf. Hij neemt in zijn werk vaak een onderzoekende houding aan. Zo ook in de nieuwe tentoonstelling Asuka in museum IBASHO in Antwerpen, die een selectie beelden toont van de Japanse tattoo-artiest Horikazu en diens klanten. De tentoonstelling toont foto’s in een contrastrijke zwart-wit stijl, waarmee De Goede een nieuwe houding ten opzichte van het medium en de werkelijkheid probeert af te dwingen. Pieter van der Wielen spreekt met Ronin de Goede.

Saskia Goldschmidt (16 april 2021)

zaterdag 17 april 2021, 00:00 uur

Saskia Goldschmidt is schrijver. Voor haar schrijverschap was ze dertig jaar lang theatermaker, producent en docent. In 2011 debuteerde ze met Verplicht gelukkig, portret van een familie, een boek waarin ze onderzoekt hoe trauma’s van ouders, behept met overlevingsschuld, worden doorgegeven aan de naoorlogse generatie. Haar romandebuut dat volgde, De Hormoonfabriek, werd genomineerd voor verschillende prijzen en in meerdere talen vertaald. Binnenkort verschijnt Dagboek uit Bergen-Belsen, een dagboek geschreven door Renata Laqueur. Goldschmidt voorzag het boek van een voorwoord en een nawoord. Lotje IJzermans spreekt met Saskia Goldschmidt.

Anna Maria van't Hek (15 april 2021)

vrijdag 16 april 2021, 00:00 uur

Anna van ’t Hek is documentairemaker. Ze maakte eerder de documentaire The Amazing Agency (2014) en Badr (2019). Op 19 april wordt haar nieuwe documentaire Yab Yum uitgezonden door BNNVARA. De film vertelt het verhaal van het gelijknamige legendarische bordeel dat meer dan tien jaar geleden werd gedwongen haar deuren te sluiten, na te zijn overgenomen door het criminele circuit. In Yab Yum vertellen de mensen die ooit de harde kern van de club vormden extravagante en soms pijnlijke verhalen over de plek waar alles kon wat God verboden heeft. Pieter van der Wielen spreekt met Anna van ’t Hek.

Anniko van Santen (14 april 2021)

donderdag 15 april 2021, 00:00 uur

Anniko van Santen is televisiepresentator. Ze kreeg landelijk bekendheid door vanaf 1989 verschillende programma’s te presenteren voor RTL. In 2000 stapte ze over naar TROS en twee jaar later naar de AVRO, waarvoor ze met name programma’s presenteerde over natuur en dieren. Ze is sinds 2005 het gezicht van AVROTROS-programma Opsporing Verzocht, waarvan ze ook eindredacteur is. Nu is er ook een podcast van dat programma. Ze komt erover vertellen, en ook over haar vijftien jaar werken voor Opsporing Verzocht. Pieter van der Wielen spreekt met Anniko van Santen. 

Jan Jansen (13 april 2021)

woensdag 14 april 2021, 01:00 uur

Jan Jansen is schoenontwerper. Al ruimt zestig jaar is hij een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerpen. Jansen verwierf wereldwijd bekendheid met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen, zoals de 'zweefhak'. Nu is er de tentoonstelling Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling laat, naast werk van Jansen zelf, ook paralellen zien met andere designers. Het wil daarmee een podium voor jong talent creëren, en laat zijn Jansens generatieoverstijgende invloed zien. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Jansen.

Erdal Balci (12 april 2021)

dinsdag 13 april 2021, 00:00 uur

Erdal Balci is journalist, columnist en schrijver. Hij kwam op zijn elfde naar Nederland en groeide op in een Turks migrantengezin. Balci publiceerde als journalist onder meer voor Vrij Nederland, Trouw, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Ook verschenen er drie romans en twee non-fictieboeken onder zijn naam. Nu is er 'De Gevangenisjaren', een autobiografische roman waarin hij optekent hoe hij na zijn migratie in de ‘poldergevangenis’ terechtkwam, met andere Turken als strengste cipiers en het Nederlandse cultuurrelativisme als de muren en het prikkeldraad. Pieter van der Wielen spreekt met Erdal Balci.

Hugo Borst (9 april 2021)

zaterdag 10 april 2021, 00:00 uur

Hugo Borst is schrijver, radio- en tv-maker en voetbalcriticus. In 1996 bracht hij met zijn 'De Coolsingel Bleef Leeg' een nog steeds actuele schets van de gang van zaken bij de club. Meer nog was het een portret van de rijke geschiedenis van Feyenoord en bovenal een ode aan Rotterdam en de Rotterdammer. Ter gelegenheid van de heruitgave en omdat het boek precies 25 jaar geleden uitkwam, gaat Lotje IJzermans met Borst in gesprek. 
 

 

Stanley Menzo (8 april 2021)

vrijdag 9 april 2021, 00:00 uur

Stanley Menzo is oud-keeper en voetbaltrainer. Als speler won hij diverse prijzen voor Ajax en PSV, en hij kwam uit voor het Nederlands elftal. In het boek Menzo, van sportjournalist Mike van Damme, vertelt hij over zijn tijd in de Nederlandse en Belgische competitie, de SLM-ramp en de Suriprofs. En waarom hij zich als een van de eerste zwarte spelers openlijk uitsprak tegen het racisme waarmee hij op het veld en daarbuiten te maken kreeg. Pieter van der Wielen spreekt Stanley Menzo.

Matthijs van Boxsel (7 april 2021)

donderdag 8 april 2021, 00:00 uur

Matthijs van Boxsel is schrijver. Hij studeerde in 1986 cum laude af met een scriptie over domheid. Later schreef hij verschillende boeken over dat onderwerp, zoals Encyclopedie van de Domheid. Nu is er Topografie van de Domheid. In het boek brengt hij topografisch in kaart waar domheid zich spreekwoordelijk centreert, zoals Kampen en België – terwijl de Belgen op hun beurt de domheid lokaliseren in Olen. Met anekdotes, illustraties en landkaarten met alle domme steden wil Matthijs van Boxsel laten zien dat geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen. Pieter van der Wielen spreekt met Matthijs van Boxsel.

Jim Jansen (6 april 2021)

woensdag 7 april 2021, 00:00 uur

Jim Jansen is ondernemer, hoofdredacteur en genomineerde voor de Mensa Fonds Award. Hij is hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Daarnaast coördineert hij de wetenschapspagina’s van het Parool en verzorgt hij de rubriek Eureka voor de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad. Hij is genomineerd voor de Mensa Fonds Publieksprijs voor de verschillende projecten en mediaoptredens waarin hij op vernieuwende wijze bruggen probeert te slaan tussen verschillende kennisgebieden. Pieter van der Wielen spreekt met Jim Jansen.

Tamar Valkenier (5 april 2021)

dinsdag 6 april 2021, 00:00 uur

Tamar Valkenier is schrijver. Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier op avontuur te gaan. Ze reisde onder meer door Mongolië en Jordanië. In het hooggebergte van Nieuw-Zeeland kwam Floortje Dessing haar opzoeken voor het programma Floortje naar het einde van de wereld. Nu is er Fulltime avonturier, een boek waarin ze verslag doet van haar onconventionele, vrije leven. Het is een verhaal over het overwinnen van angsten en de persoonlijke ontwikkeling van een stadsmeisje met paniekaanvallen tot een volwassen vrouw. Pieter van der Wielen spreekt met Tamar Valkenier. 

Jurriaan Löwensteyn (2 april 2021)

zaterdag 3 april 2021, 00:00 uur

Jurriaan Löwensteyn is kunstenaar en performance-artiest. Sinds 1997 experimenteert Löwensteyn met analoge fotografie, later legde hij zich ook toe op performance kunst. Hij werkt onder meer samen met Marina Abramovic, met wie zijn vader, pionier in de Polaroidfotografie en performancekunstenaar Ulay, ook jarenlang samenwerkte. In de tentoonstelling Kunst Kan… experimenteert Löwensteyn verder met beelden als kruisbestuiving tussen enerzijds projectie en anderzijds fotogrammen en luminogrammen, en het 'schrijven' of 'schilderen' met licht. Lotje IJzermans spreekt met Jurriaan Löwensteyn.

Frans Douw (1 april 2021)

vrijdag 2 april 2021, 00:00 uur

Frans Douw is voormalig gevangenisdirecteur van onder andere de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard en de Bijlmerbajes. Douw ging eind 2015 met pensioen na een lange carrière die volledig in het teken heeft gestaan van wat hij ‘menswaardige detentie’ noemt: gedetineerden verdienen veel meer vertrouwen en autonomie dan ze doorgaans in een gevangenis krijgen. Dat helpt volgens hem om de schade van detentie te beperken, maar ook kunnen ze zich zo beter voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij. In zijn boek Het zijn mensen neemt hij zijn lezers mee naar een wereld die voor de meesten gesloten blijft. Pieter van der Wielen spreekt met Frans Douw. 

Martijn Katan (31 maart 2021)

donderdag 1 april 2021, 00:00 uur

Martijn Katan is emeritus-hoogleraar voedingsleer en columnist voor NRC Handelsblad. Hij schreef eerder twee boeken over voeding: Wat is nu gezond? en Voedingsmythes. Katan is een zoon van joodse ouders die de oorlog overleefden. Voor zijn nieuwe boek zocht hij naar de familieleden die zich in de oorlog actief verzetten tegen het regime, hij vond er tien. In het boek Geen makke schapen reconstrueert Katan hun levens aan de hand van archieven, brieven, krantenberichten, foto’s en getuigenissen van overlevenden. Pieter van der Wielen spreekt met Martijn Katan.

Junte Uiterwijk / Sticks (30 maart 2021)

woensdag 31 maart 2021, 00:00 uur

Sticks is rapper. Hij werd onder meer bekend als lid van verschillende rapformaties, waaronder het succesvolle Opgezwolle. Hij werkte daarnaast samen met verschillende producers en rappers en bracht muziek uit als solo-artiest. Ook richtte hij hiphopplatform Fakkelteitgroep op waarmee hij jong talent podium wil bieden. Nu is er ONDER WATER, een multimediale expositie die Sticks samen met collega-rapper Typhoon verzorgt in Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie. De tentoonstelling neemt voorbij de constante stroom van meningen ruimte voor rust, bezinning, vereniging en contemplatie. Maar ook voor stellingname. Pieter van der Wielen spreekt met Sticks.

Sander de Kramer (29 maart 2021)

dinsdag 30 maart 2021, 00:00 uur

Sander de Kramer is schrijver en journalist. Hij maakt televisie en radio voor verschillende Nederlandse media en schrijft wekelijks een column voor De Telegraaf. Hij houdt zich veel bezig met de onderkant van de samenleving. Als hoofdredacteur van het Straatmagazine begaf hij zich in de ‘stadsjungle’ van Rotterdam; hij leverde zijn huissleutels in en leefde vrijwillig een maand lang op straat. Nu is er het boek 'Welcome to the jungle', waarin hij de lezer meeneemt langs de verschillende projecten die hij ondernam in binnen- en buitenland. Pieter van der Wielen spreekt met Sander de Kramer.

Arnon Grunberg (26 maart 2021)

zaterdag 27 maart 2021, 00:00 uur

Arnon Grunberg is schrijver, essayist en columnist, met talloze publicaties in diverse kranten en weekbladen. Zijn romans worden vaak genomineerd en bekroond en in vele talen vertaald. Zijn nieuwe boek 'Slachters en psychiaters' is een zoektocht naar de mens; de mens in oorlogstijd, de mens op vakantie, de mens in psychische nood. Grunberg schreef deze reportages om zijn eigen ervarings- en denkwereld én die van de lezer te vergroten, om waarheid en werkelijkheid in de periferie te vinden. Lotje IJzermans spreekt met Arnon Grunberg.

Parham Rahimzadeh (25 maart 20201)

vrijdag 26 maart 2021, 00:00 uur

Parham Rahimzadeh werd in 1990 geboren in de woestijn van Ahwaz, Iran, maar groeide op in Nederland. Met zijn debuutroman Arab vertelt hij het verhaal over een vwo-leerling die in drugs handelt om voor zijn depressieve vader te kunnen zorgen. Hoofdpersoon Bassam is een Nederlander en Arabische Iraniër die maar één ding wil: de vrijheid om zijn eigen, goede keuzes te kunnen maken, zelfs, en misschien zelfs juist, als zijn omgeving het daar niet mee eens is. Pieter van der Wielen spreekt met Parham Rahimzadeh.

Paul van Tongeren (24 maart 2021)

donderdag 25 maart 2021, 00:00 uur

Paul van Tongeren is emeritus-hoogleraar wijsgerige ethiek en de komende twee jaar de Denker des Vaderlands. In zijn loopbaan publiceerde hij naast zijn werk aan onder andere de Radboud Universiteit in Nijmegen verschillende populaire boeken over zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche. Sinds 2005 is hij lid van het Filosofisch Elftal van Trouw. Hij volgt als Denker des Vaderlands vanaf 19 maart o.a. Hans Achterhuis, René Gude, Marli Huijer en Daan Rovers op. Pieter van de Wielen spreekt met Paul van Tongeren.

Sholeh Rezazadeh (23 maart 2021)

woensdag 24 maart 2021, 00:00 uur

Sholeh Rezazadeh is dichter en schrijver. In Iran was ze huisarts, schrijven werd door haar omgeving gezien als verspilling van haar intelligentie. In 2015 kwam ze vanuit Iran naar Nederland en nu is er een debuutroman. In De Hemel Is Altijd Paars krijgt het leven van Arghavan een negatieve wending als haar vader verslaafd raakt aan opium en haar moeder van de ene op de andere dag vertrekt. Ze neemt een radicaal besluit: ze laat het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrekt naar het platste land ter wereld: Nederland. Pieter van der Wielen spreekt met Sholeh Rezazadeh.

Daniela Hooghiemstra (22 maart 2021)

dinsdag 23 maart 2021, 00:00 uur

Daniela Hooghiemstra is historicus, auteur en columnist voor de Volkskrant. Ze publiceerde eerder onder andere Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (met Dorine Hermans) en De geest in dit huis is liefderijk, een biografie van Kees Boeke. Binnenkort verschijnt haar boek over Prinses Irene, die brak met haar familie en de Spaanse Bourbons en generaal Franco trotseerde. Ze sprong in het diepe voor prins Carlos Hugo, de ‘koning’ der carlisten. Pieter van der Wielen spreekt met Daniela Hooghiemstra.

Sander Burger (19 maart 2021)

zaterdag 20 maart 2021, 00:00 uur

Sander Burger is regisseur en documentairemaker. Hij studeerde in 2001 af aan de Filmacademie en maakte diverse speelfilms en documentaires. Zijn nieuwe driedelige docu-dramaserie De droevige kampioen is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken. Hoofdpersoon Riki Marchena vertoont overduidelijk parallellen met het ware levensverhaal van de bevlogen, Nietszche lezende tafeltennislegende en womanizer Robert Hosé. In de docu-dramaserie wordt aan de hand van Hosé’s leven ook de naoorlogse geschiedenis van Curaçao verteld. Lotje IJzermans spreekt met Sander Burger.

Joanie de Rijke (18 maart 2021)

vrijdag 19 maart 2021, 00:00 uur

Joanie de Rijke is (oorlogs)journalist. Voor onder meer Knack en De Morgen reisde ze regelmatig naar Syrië, Irak, Libië, Turkije en Afghanistan. In 2008 werd De Rijke ontvoerd en zes dagen vastgehouden door de Taliban, waarover ze het boek 'In de ban van de Taliban' schreef. Ondanks de traumatiserende gebeurtenissen werkte ze verder als journalist in de regio en schreef ze het boek 'Pakistan'. Het gevaarlijkste land ter wereld. Nu is er Bommen in Brussel waarin ze het verhaal vertelt van de bomaanslagen in Brussel van 2016, en hoe de slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners er na vijf jaar op terugkijken. Pieter van der Wielen spreekt met Joanie de Rijke.

Ellen Pasman (16 maart 2021)

woensdag 17 maart 2021, 00:00 uur

Ellen Pasman is werkzaam in de advocatuur sinds 1987. Pasman is gespecialiseerd in bestuursrecht, arbeidsrecht, mediarecht en onrechtmatige overheidsdaad. In het verleden stond ze Willem Oltmans bij in diens proces tegen de Nederlandse staat. Daarover schreef ze het boek Oud zeer dat in 2002 verscheen. Nu is er Kafka in de rechtsstaat, een boek waarin ze beschrijft hoe de misstanden rondom de kinderopvangtoeslag geen toeval waren, maar een symptoom van een jarenlang verwaarloosde rechtsstaat. Pieter van der Wielen spreekt met Ellen Pasman.

Diederik Ebbinge (15 maart 2021)

dinsdag 16 maart 2021, 00:01 uur

Diederik Ebbinge is schrijver, acteur en regisseur. Ebbinge begon zijn carrière als onderdeel van theatergezelschap De Vliegende Panters, later was hij als acteur te zien in verschillende films en televisieprogramma’s. Het bekendst werd hij met zijn rol als basisschooldirecteur Anton in De Luizenmoeder, waarvoor hij met Ilse Warringa het scenario schreef. Na het succes van de satirische talkshow Promenade die vanaf 2019 werd uitgezonden, was hij de afgelopen vier weken als presentator te zien in televisiequiz Kiespijn waarin hij orde probeerde te scheppen in de chaos rondom de verkiezingen. Pieter van der Wielen spreekt met Diederik Ebbinge.

Frenna (12 maart 2021)

zaterdag 13 maart 2021, 00:00 uur

Frenna (1991) is rapper en zanger. Hij is lid van de Haagse rapformatie SFB en brengt daarnaast muziek uit als solo-artiest en samen met andere artiesten. Hij scoorde enkele nummer-1 hits, en zijn laatste twee albums kregen de platina status. In 2018 verbrak hij met Lil’ Kleine het tot dan toe gevestigde record voor meeste streams in vierentwintig uur met de single 'Verleden Tijd'. Het jaar daarop, in 2019, was hij de meest gestreamde Nederlandse artiest op Spotify. Inmiddels is zijn muziek daar meer dan een miljard keer afgespeeld. Komende week verschijnt zijn nieuwe album. Atze de Vrieze spreekt met Frenna.

Ingmar Heytze (11 maart 2021)

vrijdag 12 maart 2021, 00:00 uur

Ingmar Heytze is dichter en schrijver. Hij debuteerde in 1997 met zijn poëziebundel De allesvrezer. Later werkte hij ook als journalist en columnist, en publiceerde hij talloze dichtbundels en drie dagboeken. In 2009 werd hij benoemd tot de eerste officiële stadsdichter van Utrecht. Voor zijn werk ontving hij verschillende prijzen, waaronder de C.C.S. Croneprijs in 2008 voor zijn gehele oeuvre. Nu is er De Honderd van Heytze, een zelfgekozen verzameling van zijn beste honderd gedichten, voorzien van tekst en uitleg in de vorm van anekdotes, verhalen, betogen en improvisaties uit zijn voordrachten. Pieter van der Wielen spreekt met Ingmar Heytze.

Freek de Jonge (10 maart 2021)

donderdag 11 maart 2021, 00:00 uur

Freek de Jonge is cabaretier. Hij werd bekend als onderdeel van het sociaal geëngageerde cabaretduo Neerlands Hoop met Bram Vermeulen. Vanaf 1980 maakte hij jarenlang solovoorstellingen waarin hij naam maakte als cabaretier die als eerst een rode draad door zijn programma liet lopen. Half januari begon De Jonge met een serie één-op-één-voorstellingen die zouden leiden tot zijn verkiezingsconference De Loterij. Een-op-een wil zeggen dat hij, de huidige voorschriften respecterend, voor 21.00 uur voor één toeschouwer zijn teksten uitprobeert. Pieter van der Wielen spreekt met Freek de Jonge.

Kees Wieringa (9 maart 2021)

woensdag 10 maart 2021, 00:00 uur

Kees Wieringa is pianist, componist, programmamaker en schrijver. Na zijn opleiding aan het conservatorium debuteerde hij in 1991 als pianist, waarna hij diverse cd’s uitbracht. Daarnaast werkte Wieringa mee aan radio- en televisieprogramma's en was hij gastdocent op verschillende conservatoria wereldwijd. Na zijn ervaring als directeur van culturele instituten en musea werd hij in 2016 benoemd tot algemeen directeur van het Sheikh Faisal Bin Qassim Al-Thani Museum in Qatar. Daar wordt hij geconfronteerd met intriges, wapenhandel, kunstsmokkel en geloofsstrijd. Hij schreef er een boek over: Inshallah. Museumdirecteur in Qatar. Lotje IJzermans spreekt met Kees Wieringa.

Kaouthar Darmoni (8 maart 2021)

dinsdag 9 maart 2021, 00:00 uur

Deze week in Nooit Meer Slapen
Maandag 8 maart: Kaouthar Darmoni
Kaouthar Darmoni is directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ze is daarnaast actief binnen verschillende internationale vrouwenbewegingen. Darmoni studeerde af op genderstudies aan de Université Paris-Sorbonne en promoveerde aan de Université Lumières Lyon II. Ze heeft verschillende (academische) publicaties op haar naam, bijna twintig jaar ervaring met gender- en mediastudies, en het spreken over vrouwelijk leiderschap. Ze stelt zich in al haar bezigheden ten doel de situatie van vrouwen te verbeteren. Op Internationale Vrouwendag spreekt Pieter van der Wielen met Kaouthar Darmoni.

Willie Wartaal (5 maart 2021)

zaterdag 6 maart 2021, 00:00 uur

Willie Wartaal is presentator, rapper en bandlid van De Jeugd van Tegenwoordig. Op 26 februari verschijnt zijn nieuwe album Nieuwe Kunst, waarbij hij voor elk nummer video’s heeft opgenomen in museum Voorlinden. In deze sketches zien we een hedendaagse artiest in een fantasierijk verhaal, zoekende naar nieuwe manieren om zijn muziek aan een publiek te presenteren, met gastrollen van onder andere museumdirecteur Suzanne Swarts en Famke Louise. Lotje IJzermans spreekt Willie Wartaal.

Leen Schaap (4 maart 2021)

vrijdag 5 maart 2021, 00:00 uur

Leen Schaap is politiecommissaris en voormalig brandweercommandant. In zijn boek Brand in Amsterdam vertelt Schaap hoe hij in 2016 door burgemeester Eberhard van der Laan wordt aangesteld als commandant van brandweer Amsterdam-Amstelland, met de moeilijke opdracht deze te moderniseren en de weerbarstige cultuur van racisme, seksisme en machtsmisbruik te doorbreken. Hij ondervindt echter vanaf dag één ongekende weerstand, wat veelvuldig de nationale en zelfs internationale media haalt. Pieter van der Wielen spreekt Leen Schaap.

Sakir Khader (3 maart 2021)

donderdag 4 maart 2021, 00:00 uur

Sakir Khader (1990) is journalist en documentairemaker. Hij werkte voor de Volkskrant, Brandpunt en NOS op 3, waar hij onder andere de documentaire Kiezen tussen twee werelden maakte, over de nationalistische gevoelens van Turkse Nederlanders. Sakir ontving tweemaal een nominatie voor een Tegel: voor zijn serie verhalen over mensensmokkelaars en voor zijn documentaire over vluchtelingen die zich terug laten smokkelen naar Syrië. In 2020 maakte hij voor de VPRO en Vice Studios zijn eerste serie: De puinhopen van Irak. Nu is er een nieuwe documentaire, over een van de populairste YouTubers van Nederland. Pieter van der Wielen spreekt Sakir Khader

Emma Curvers (2 maart 2021)

woensdag 3 maart 2021, 00:00 uur

Emma Curvers is journalist en schrijver en columnist, met een grote interesse voor popcultuur, feminisme en media. Haar debuutroman Iedereen kan Schilderen, over een disfunctioneel gezin, leidde tot een (gewonnen) rechtszaak met haar vader die zich aangevallen voelde door het boek. Curvers’ nieuwe boek Melktanden gaat over een machtsstrijd tussen drie vrouwen, die alle drie hun eer proberen te redden. Pieter van der Wielen spreekt Emma Curvers.

Toine Heijmans (1 maart 2021)

dinsdag 2 maart 2021, 00:00 uur

Toine Heijmans is schrijver, journalist en columnist. Zijn debuutroman 'Op Zee' (2011), over een spannende zeiltocht, werd in meerdere talen uitgegeven en verfilmd. Tien jaar later is er een nieuw boek: 'Zuurstofschuld'.Hierin neemt hij de lezer weer op reis, nu naar oude, soms bijna vergeten alpinistenverhalen uit de Alpen en de Himalaya. Pieter van der Wielen spreekt Toine Heijmans.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1