appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag t/m donderdag vanaf middernacht een uur lang Nooit Meer Slapen. Hij ontvangt dan een gast uit de wereld van kunst, cultuur of de actualiteit. Op vrijdagavond is Liesbeth Staats de presentator van Nooit Meer Slapen.

Podcast afleveringen

Herman Pleij (25 januari 2020)

zaterdag 25 januari 2020, 00:00 uur

Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, houdt zich vooral bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. In zijn nieuwste boek ‘Oefeningen in genot’ beschrijft Pleij de liefde en lust in de late middeleeuwen. Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Genot was uit den boze. Tot de rederijkers, rond het jaar 1500, een moderne literatuur schiepen die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Liesbeth Staats spreekt met Herman Pleij.

Merol (24 januari 2020)

vrijdag 24 januari 2020, 00:00 uur

De carrière van zangeres Merol – het alter ego van actrice Merel Baldé – is nog pril, maar inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Ze brak online door. Via YouTube, Facebook en Instagram groeiden ‘Lekker met de meiden’ en ‘Kerst met de fam’ uit tot grote hits. Afgelopen weekend trad ze op tijdens het showcasefestival Eurosonic Noorderslag en ‘Houd je bek en bef me’, haar Valentijns-single, werd verkozen tot Song van het Jaar. Het succes? Liedjes met een knipoog over onderwerpen die uiterst herkenbaar zijn. Zeker voor millennials. Pieter van der Wielen spreekt met Merol.

Vincent Boy Kars (23 januari 2020)

donderdag 23 januari 2020, 00:00 uur

Vincent Boy Kars, die in 2015 afstudeerde aan de kunstacademie, richt zich in zijn films op zijn eigen generatie – de millennials – en stelt zich als regisseur nooit afwachtend op. In zijn films grijpt hij zichtbaar en gretig in. In zijn eerste lange documentaire ‘Independent Boy’ (2017) onderwierp hij zijn vriend Metin aan een aantal opdrachten. In zijn nieuwe film ‘Drama Girl’, die op het International Film Festival Rotterdam in première gaat, laat hij een jonge vrouw een aantal cruciale scènes uit haar recente verleden naspelen. Pieter van der Wielen spreekt met Vincent Boy Kars.

Eefje de Visser (22 januari 2020)

woensdag 22 januari 2020, 00:00 uur

Op haar 22ste nam singer-songwriter Eefje de Visser een beslissing die haar muziekcarrière de juiste richting gaf: ze ging in het Nederlands zingen. Een gouden greep, zo bleek. Haar kleurrijke liedjes en dromerige stem vallen duidelijk op tussen de duizenden andere meisjes met een akoestische gitaar. In 2011 verscheen haar goed ontvangen debuutalbum ‘De koek’. Inmiddels is ze toe aan haar vierde album, ‘Bitterzoet’, dat afgelopen weekend op het Groningse showcasefestival Eurosonic Noorderslag werd gepresenteerd. Pieter van der Wielen spreekt met Eefje de Visser.

Eline Arbo (21 januari 2020)

dinsdag 21 januari 2020, 00:00 uur

De van oorsprong Noorse theatermaakster Eline Arbo rondde in 2016 de Regieopleiding in Amsterdam af. Twee jaar later maakte ze voor Toneelschuur Producties haar eerste voorstelling ‘Het lijden van de jonge Werther’, een bewerking van Goethes roman uit 1774. Vorig jaar maakte ze voor hetzelfde gezelschap ‘De Revolutionairen’, een stuk over het gedachtegoed van Albert Camus. Deze week gaat ‘Weg met Eddy Bellegueule’ in première, gebaseerd op de bejubelde roman over de jeugd van de Franse schrijver Édouard Louis. Pieter van der Wielen spreekt met Eline Arbo.

Arnon Grunberg (18 januari 2020)

zaterdag 18 januari 2020, 00:00 uur

Arnon Grunberg is een van de belangrijkste schrijvers van Nederland. Naast romancier is hij columnist, essayist en journalist. Zijn werk wordt vertaald in vele landen en is meermaals bekroond. In 2016, een jaar na de dood van zijn moeder, schreef hij ‘Moedervlekken’, zijn elfde roman. Nu volgt, ruim 25 jaar na zijn romandebuut ‘Blauwe maandagen’ (1994), opnieuw een ‘moederroman’. ‘Bezette gebieden’ is het vervolg op ‘Moedervlekken’. Hierin volgen we de grensoverschrijdende psychiater Otto Kadoke naar de bezette gebieden in Israël. Liesbeth Staats spreekt met Arnon Grunberg.

Melcher de Wind (17 januari 2020)

vrijdag 17 januari 2020, 00:00 uur

Arts en psychiater Eddy de Wind (1916-1987) overleefde Auschwitz en schreef er een aangrijpend boek over: ’Eindstation Auschwitz’. Tot zijn frustratie bereikte hij daarmee nooit het grote publiek. Zijn kinderen is dat nu wel gelukt: precies 75 jaar nadat de Russen het kamp bevrijdden, komt het boek in maar liefst dertig landen uit. De Winds boek laat op een heel persoonlijke manier de Jodenvervolging van binnenuit zien. Zijn zoon Melcher de Wind, die historicus is, reisde naar Polen in het voetspoor van zijn vader. Pieter van der Wielen spreekt met Melcher de Wind.

Eva Line de Boer (16 januari 2020)

donderdag 16 januari 2020, 00:00 uur

Eva Line de Boer is theaterregisseur. In haar voorstellingen geeft ze vorm aan haar fascinatie voor het openlijk delen van emoties in de openbare ruimte. Ze slaagt erin om zowel de schoonheid als de knulligheid van de mens te laten zien. Naast haar autonome werk regisseert De Boer in opdracht voor o.a. NTjong, Zeelandia en Carver. Eerder maakte ze bij Het Zuidelijk de voorstelling ‘Zeventien’. Voor dit gezelschap maakt ze nu ook ‘Rust zacht Billy’, een voorstelling over afscheid nemen, en waarin wordt gepleit voor een open relatie met de dood. Pieter van der Wielen spreekt met Eva Line de Boer.

Lucky Fonz III (15 januari 2020)

woensdag 15 januari 2020, 00:00 uur

Singer-songwriter Lucky Fonz III, die eigenlijk Otto Wichers heet, bracht in 2005 zijn eerste (titelloze) debuutalbum in eigen beheer uit. Een jaar later won hij de Grote Prijs van Nederland. Na drie Engelstalige albums verscheen in 2010 zijn eerste album in het Nederlands: ‘Hoe je honing maakt’. Daarna volgden de albums ‘All of Amsterdam’, ‘In je nakie’ en ‘Multimens’. Vanaf deze maand gaat hij de theaters langs met de voorstelling ‘Buiten de lijnen’, met liedjes en verhalen over grote levensvragen en ogenschijnlijke onbenulligheden. Pieter van der Wielen spreekt met Lucky Fonz III.

Nooit Meer Slapen: (14 januari 2020)

dinsdag 14 januari 2020, 00:00 uur

Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag, een uur lang, van middernacht tot 01.00 uur.

In Nooit Meer Slapen vindt een lang studiogesprek plaats, waarin vaste presentatoren Pieter van der Wielen en Liesbeth Staats een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangt.

Bas Devos (11 januari 2020)

zaterdag 11 januari 2020, 00:00 uur

Bas Devos is een Vlaamse filmregisseur. Hij werd geboren in 1983 in Zoersel en volgde een opleiding aan de filmschool van Sint-Lucas. Hij maakte verschillende korte films en daarna zijn lange filmdebuut ‘Violet’. Zijn films zijn ritmisch en associatief, zijn nieuwste film ‘Hellhole’ ook. Deze film snijdt een heftig onderwerp aan: de aanslagen op 22 maart op het vliegveld in Brussel. Een gebeurtenis die hijzelf ook van dichtbij meemaakte. Bas Devos gaat in gesprek met Liesbeth Staats.

Sandra Schuurhof (10 januari 2020)

vrijdag 10 januari 2020, 00:00 uur

Sandra Schuurhof werkte voor RTL Nieuws waar ze reportagesmaakte en verslag deed van het Koningshuis. Ze groeide uit tot royaltydeskundige bij RTL Boulevard. Ook werkte ze voor programma’s als ‘Wat vindt Nederland?’, ‘Hart van Nederland’ en ‘Shownews'. Nu komt ze met een nieuw programma over onze koninklijke familie: ‘Hart van Oranje’.

DJ Joris Voorn (9 januari 2020)

donderdag 9 januari 2020, 00:00 uur

Joris Voorn is DJ en muzikant in de breedste zin van het woord. Hij brengt een talloze hoeveelheid mensen aan het dansen, op festivals en feesten, in het binnen- en buitenland. Zijn bekendste nummer is ‘Ringo’. Nu brengt hij een nieuw album uit ‘\\\\’ (four): zijn vierde album. Voor dit album liet zich inspireren door de Europese elektronische muziek van de midden jaren negentig: een tijdperk dat hij als het meest waardevol ziet voor dancemuziek. Joris Voorn zal praten met Pieter van der Wielen.

Peter Buurman (8 januari 2020)

woensdag 8 januari 2020, 00:00 uur

Peter Buurman is een schrijvende grappenmaker en vindt het leuk om mensen in verwarring te brengen. Hij schrijft teksten voor YouTube serie ‘BOOS!’ voor de rubriek ‘De Speld’, en werkte ook voor ‘Zondag met Lubach’. Nu debuteert hij met eigen werk. ‘Een goede nachtrust’ is de titel van zijn eerste roman. In zijn boek beschrijft Buurman de onwaarschijnlijke vriendschap tussen het hoofdpersonage en de inbreker die ’s nachts zijn huis betreedt. Peter Buurman is een uur te gast en praat met Pieter van der Wielen.

Benno Barnard (7 januari 2020)

dinsdag 7 januari 2020, 00:00 uur

Benno Barnard is dichter, essayist en toneelschrijver. Hij studeerde theologie in Brussel en schreef verschillende dichtbundels als ‘Het tong botje’, ‘Krijg nou de lyriek’, en ‘Het trouwservies’. Ook schrijft hij proza. Zijn nieuwste boek heet ‘Zingen en creperen’: het is een dagboek. Maar geen normaal, lineair dagboek. Benno laat de dagen door elkaar heen lopen en vermengt grappen met intimiteiten. Benno Barnard is een uur te gast en zal praten met Pieter van der Wielen.

Fiona Hering (4 januari 2020)

zaterdag 4 januari 2020, 00:00 uur

Liesbeth Staats presenteert elke week vanaf middernacht anderhalf uur lang Nooit Meer Slapen.

Dennis Weening (3 januari 2020)

vrijdag 3 januari 2020, 00:00 uur

Pieter van der Wielen presenteert elke week vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. In het eerste uur spreekt hij met een kunstenaar over diens werk en leven. Vervolgens wordt in het tweede uur middels diverse rubrieken aandacht besteed aan de actualiteiten op het gebied van kunst en cultuur.

Nina de la Parra (2 januari 2020)

donderdag 2 januari 2020, 00:00 uur

Pieter van der Wielen presenteert elke week vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. In het eerste uur spreekt hij met een kunstenaar over diens werk en leven. Vervolgens wordt in het tweede uur middels diverse rubrieken aandacht besteed aan de actualiteiten op het gebied van kunst en cultuur.

Nazmiye Oral (31 december 2019)

dinsdag 31 december 2019, 00:00 uur

Pieter van der Wielen presenteert elke week vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. In het eerste uur spreekt hij met een kunstenaar over diens werk en leven. Vervolgens wordt in het tweede uur middels diverse rubrieken aandacht besteed aan de actualiteiten op het gebied van kunst en cultuur.

Samir Bantal (28 december 2019)

zaterdag 28 december 2019, 00:00 uur

Liesbeth Staats presenteert elke week vanaf middernacht anderhalf uur lang Nooit Meer Slapen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1