appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Elfie Tromp is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Nooit Meer Slapen - Lykele Muus, Radio Merkel - uitzending van 20-04-2019

zaterdag 20 april 2019, 00:30 uur

Lykele Muus werd als acteur bij het grote publiek bekend door zijn rol in de humoristische SF-serie Missie Aarde. Hij studeerde in 2011 af als acteur aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij zich – los van het acteren – op het schrijven begon te richten. Zo schreef hij toneelstukken en liedteksten voor het Amsterdamse Bos en De Toneelmakerij en schrijft hij mee aan cabaretvoorstellingen van Pepijn Schoneveld. In 2015 verscheen zijn eerste roman Eland. Nu is daar het tweede boek: We doen wat we kunnen. Liesbeth Staats praat met Lykele Muus. Daarna hoor je de 3e aflevering van de podcast over Angela Merkel: Radio Merkel.

Nooit Meer Slapen - Eef van Breen, Cobi van Baars - uitzending van 19-04-2019

vrijdag 19 april 2019, 00:00 uur

Muzikant en componist Eef van Breen speelt onder andere trompet, bugel, trombone en zingt op de koop toe. Graag zoekt hij samenwerkingen met andere kunstdisciplines om beelden en verhalen te vertalen naar muziek. Dit deed hij al in verschillende voorstellingen. Nu is er een nieuw project: Walk of Doubts. Dit bestaat uit een muziekalbum, live concerten en wandelingen. Pieter van der Wielen praat met Eef van Breen. Het tweede uur is schrijver en schilder Cobi van Baars te gast in de Favorieten. Ook hoor je NMS Live Sessies met CUT_ en het 5e verhaal van Het Rode Oor.

Nooit Meer Slapen - Wim Faber, Merel Corduwener - uitzending van 18-04-2019

donderdag 18 april 2019, 00:00 uur

Wim Faber is de vader van Anne Faber, de 25-jarige Utrechtse die op in september 2017 werd vermoord. Samen met zijn broer, Hans Faber schreven zij een boek over haar vermissing en het hele proces wat volgde: 'Anne: kroniek van een zoektocht'. Hij is te gast en zal spreken met Pieter van der Wielen. Het tweede uur is illustrator Merel Corduwener te gast in De Favorieten. In het boek 'Polder polonaise' tekende zij de Nederlandse identiteit. Daarna is er een nieuwe aflevering van Radio Cinema te horen.

Nooit Meer Slapen - Tim Fransen, Rebekka de Wit en Achter de schermen - uitzending van 17-04-2019

woensdag 17 april 2019, 00:00 uur

Filosoof en cabaretier Tim Fransen verovert de harten en lachspieren met zijn tragikomische boodschappen, zoals: ‘Ik stuntel, dus ik ben.’ Dit is gelijk ook het thema van de maand van de filosofie, waar Fransen het essay voor schreef: Het leven als tragikomedie. Pieter van der Wielen praat met Tim Fransen. Het tweede uur is theatermaker Rebekka de Wit te gast in De Favorieten en deelt ze haar meest inspirerende cultuurmomenten. Ook hoor je Achter de schermen, deze keer bij fotojournalist Ilvy Njiokiktjien. En tot slot de vierde inzending van de erotische schrijfwedstrijd 'Het Rode Oor'.

Nooit Meer Slapen - Jan Taminiau, Tim den Besten, De Kloof en Het Rode Oor - uitzending van 16-04-2019

dinsdag 16 april 2019, 00:00 uur

Modeontwerper Jan Taminiau ontving in 2014 de Grand Seigneur: de belangrijkste Nederlandse modeprijs. Zijn label JANTAMINIAU bestaat 15 jaar en staat onder andere bekend om het gebruik van traditionele, ambachtelijke handwerk- en productietechnieken. Vanaf 21 april presenteert het Centraal Museum in Utrecht een grote tentoonstelling met zijn werk genaamd Jan Taminiau: Reflections. Pieter van der Wielen praat met Jan Taminiau. Het tweede uur is programmamaker Tim den Besten te gast in De Favorieten, je hoort de 4e aflevering van De Kloof en ook het 3e verhaal van Het Rode Oor.

zaterdag 13 april 2019, 00:30 uur

Na het doorlopen van de toneelacademie sloot Ramsey Nasr zich aan bij het Zuidelijk Toneel, maar al snel kreeg het schrijversschap een grotere plaats in zijn leven. Na succesvolle publicaties waaronder de dichtbundel 'Onhandig bloesemend' en de toneelmonoloog 'Geen lied'' werd hij in 2009 benoemd tot de Dichter des Vaderland. Momenteel is Nasr is verbonden aan het Internationaal Theater Amsterdam. Voor zijn nieuwe theaterbewerking van 'de dood in Venetië' reisde Nasr af naar de stad op water, om zich te verdiepen in Thomas Mann. Liesbeth Staats spreekt met Ramsey Nasr. Het tweede uur hoor je de tweede aflevering van de podcastserie Radio Merkel, over Angela Merkel.

Nooit Meer Slapen - Max van Weezel, Eva Coolen - uitzending van 12-04-2019

vrijdag 12 april 2019, 00:00 uur

Max van Weezel is vandaag, op 67-jarige leeftijd, overleden. Daarom zenden wij een eerder opgenomen gesprek uit. Een gesprek tussen Chris Kijne en Max van Weezel, over zijn radiojaren. Van Weezel was jaren lang parlementairjournalist en hij presenteerde radioprogramma's als Spijkers met Koppen, In de Rooie haan en het NOS Radio 1 Journaal. Hij zat tot op heden achter de microfoon voor onder meer Argos en Met het Oog op Morgen. Van Weezel was al langere tijd ziek. Vorig jaar werd er bij hem alvleesklierkanker geconstateerd. Het tweede uur gaat door volgens plan: Schrijver Eva Coolen te horen in de Favorieten, en ook is er een nieuwe NMS Live Sessie: Indian Askin.

Nooit Meer Slapen - Vic van de Reijt, Magda Mendes - uitzending van 11-04-2019

donderdag 11 april 2019, 00:00 uur

Vic van de Reijt is een Nederlands uitgever, publicist en muziekkenner. In 1982 publiceerde hij ‘Ik wou dat ik twee hondjes was’, een bloemlezing van Nederlandse nonsens- en plezierdichters. Al eerder schreef hij vele artikelen een biografie over het leven en werk van Willem Elsschot, die hij nu heeft aangevuld met nieuwe verhalen in het boek ‘De Ontdekking van Elsschot’. Pieter van der Wielen spreekt met Vic van de Reijt. Hierna is zangeres Magda Mendes te gast in De Favorieten en hoor je een nieuwe aflevering van onze filmpodcast: Radiocinema.

Nooit Meer Slapen - Atte Jongstra, Rayen Panday - uitzending van 10-04-2019

woensdag 10 april 2019, 00:00 uur

Schrijver Atte Jongstra heeft pak ‘m beet 25 titels op zijn naam staan. Een omvangrijk oeuvre dat hem de nodige erkenning oplevert, met als kers op de taart de Constantijn Huygensprijs in 2017. Voor zijn nieuwe roman, ‘De Aardappelcentrale,’ keert hij terug naar de hongerwinter van ’44-’45. Een losbandige groep kunstenaars scharrelt zich een weg door de Hongerwinter: zuipen, neuken, zwarte handel en kunstvervalsingen. Pieter van der Wielen praat met Atte Jongstra. In het tweede uur deelt cabaretier Rayen Panday zijn Favorieten en gaan we Achter de Schermen bij Roxane van Iperen.

Nooit Meer Slapen - Toer van Schayk, Joost van der Wiel - uitzending van 09-04-2019

dinsdag 9 april 2019, 00:00 uur

Toer van Schayk begint al jong als danser, maar onderbreekt die loopbaan om voor beeldhouwer te gaan studeren. Hij slaagt cum laude aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, maar de danswereld blijft hem aantrekken. Hij voegt zich bij het Nationale Ballet, waar hij huischoreograaf wordt en meer dan 30 balletten maakt. Nu keert ‘Het Zwanenmeer’ terug naar het Nationale Ballet, waar van Schayk belangrijke delen van choreografeerde. Pieter van der Wielen praat met Toer van Schayk. Het tweede uur is regisseur Joost van der Wiel te gast in de Favorieten en hoor je de derde winnaar van de luisteraarswedstrijd van De Kloof.

Nooit Meer Slapen - Dieuwertje Blok, Radio Merkel - uitzending van 06-04-2019

zaterdag 6 april 2019, 00:30 uur

Denk je aan Dieuwertje Blok, dan denk je waarschijnlijk aan het Sinterklaasjournaal dat zij sinds 2001 presenteert. Blok is een van de sprekers tijdens de zevende editie van de Vrijheidscolleges, die in aanloop naar Bevrijdingsdag worden georganiseerd. Daar vertelt ze haar eigen familieverhaal. Haar moeder was Joods, haar oma wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in de concentratiekampen. Liesbeth Staats spreekt met Dieuwertje Blok. Het tweede uur hoor je de eerste aflevering van de podcastserie Radio Merkel, over Angela Merkel.

Nooit Meer Slapen - Petra Possel, Daan Roovers - uitzending van 05-04-2019

vrijdag 5 april 2019, 00:00 uur

Petra Possel is radiopresentator en schrijver. Tot voor kort presenteerde ze het cultuurprogramma 'Kunststof' en is nog steeds wekelijks op de radio te horen met het kook- en eetprogramma 'Mangiare!' In 2013 verscheen het boek ‘Vrouw in de rouw’, waarin ze verslag doet van haar eerste jaar als weduwe. Twee jaar later verscheen ‘De troost van eten’ en nu brengt ze een ode aan het platteland in haar nieuwe boek ‘De stad uit’. Pieter van der Wielen spreekt met Petra Possel. Daarna hoor je de nieuwe Denker des Vaderlands, Daan Roovers, zij is te gast in De Favorieten. En is er een nieuwe Live Sessie te horen met Sam & Julia.

Nooit Meer Slapen - Ester Naomi Perquin, Micha Wertheim - uitzending van 04-04-2019

donderdag 4 april 2019, 00:00 uur

Ester Naomi Perquin is schrijver en dichter. Sinds haar debuut ‘Servetten halfstok’ in 2007 verschenen vijf dichtbundels van haar hand, waaronder het gevierde ‘Celinspecties’ (2012). Van 2017 tot 2019 was ze Dichter des Vaderlands. In het kader van de Boekenweek stelde Perquin een bloemlezing samen met gedichten over moeders en moederschap, de bundel ‘Wij zijn de menigte die moeder heet’. Pieter van der Wielen spreekt met Ester Naomi Perquin. Hierna is Micha Wertheim te gast in De Favorieten en hoor je een nieuwe aflevering van onze filmpodcast: Radio Cinema.

Nooit Meer Slapen - Mijke de Jong, Thessa Meijer - uitzending van 03-04-2019

woensdag 3 april 2019, 00:00 uur

Mijke de Jong is scenarioschrijver en filmregisseur. Ze maakte verschillende films als 'Tussenstand' waarvoor ze een Gouden Kalf won, en de film 'Bluebird' waarmee ze een Berlijnse Crystal Bear won. Nu komt haar nieuwe film uit: 'God only knows'. Een speelfilm over de relaties, verhoudingen en onvoorwaardelijke liefde tussen broer en zussen. Pieter van der Wielen spreekt met Mijke de Jong. Het tweede uur is filmregisseur Thessa Meijer onze gast in De Favorieten en vertelt ze over de cultuurmomenten die haar hebben gevormd. Ook hoor je Achter de schermen over 'Game of Poems'.

Nooit Meer Slapen - Patta, Malou Gorter - uitzending van 02-04-2019

dinsdag 2 april 2019, 00:00 uur

In 2004 opende Guillaume Schmidt samen met zijn compagnon een sneakerwinkel in Amsterdam, genaamd Patta. Het merk is inmiddels uitgegroeid tot een bekend platform voor straatcultuur. Tijdens de modetentoonstelling ‘Fashion Statements’, in het Amsterdam Museum, zijn historische én hedendaagse kledingstukken te zien, waaronder een aantal schoenontwerpen van Patta. Pieter van der Wielen spreekt met Guillaume Schmidt. Het tweede uur is actrice Malou Gorter te gast en hoor je de tweede winnaar van de luisteraarswedstrijd van De Kloof.

Nooit Meer Slapen - Manon Uphoff, Lees Dees - uitzending van 30-03-2019

zaterdag 30 maart 2019, 00:30 uur

Manon Uphoff schrijft romans, novellen, verhalen en essays, en is daarnaast beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel ‘Begeerte’. Veel bekendheid verwierf zij met haar novellen ‘De vanger’, ‘De bastaard’ en ‘De ochtend valt’. Nu volgt ‘Vallen is als vliegen’, een in de werkelijkheid gewortelde roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden. Over de zoektocht naar liefde en identiteit. Liesbeth Staats spreekt met Manon Uphoff. Daarna hoor je een nieuwe Lees Dees, over 'A Kestrel for a Knave' van Barry Hines.

Nooit Meer Slapen - Dore van Duivenbode, Pia de Jong en NMS Live Sessies - uitzending van 29-03-2019

vrijdag 29 maart 2019, 00:00 uur

Dore van Duivenbode is een Pools-Nederlandse schrijver en journalist. In de nieuwe reisserie ‘Moja Polska!’ onderzoekt ze samen met regisseur Britta Hosman hoe het mogelijk is dat haar moederland gedurende haar leven zo sterk – en voor haar verwarrend – is veranderd. Pieter van der Wielen spreekt met Dore van Duivenbode. Daarna is Pia de Jong te gast in De Favorieten. En hoor je de Live Sessie van De Amerikaanse singer-songwriter Matthew Crosby.

Nooit Meer Slapen - Maria Goos, David Bade en Radio Cinema - uitzending van 28-03-2019

donderdag 28 maart 2019, 00:00 uur

Maria Goos is toneel- en scenarioschrijver. Het is inmiddels 15 jaar geleden dat de voorstelling ‘Smoeder’ in première ging, waarin Marcel Musters en Maria Goos op geheel eigen wijze terugdachten aan hun overleden moeders. Inmiddels zijn er jaren verstreken, bewogen jaren, en dat vraagt om een nieuwe terugblik: ‘Smoeder – 15 jaar later’. Pieter van der Wielen spreekt met Maria Goos. Het tweede uur is kunstenaar David Bade te gast in De Favorieten. En hoor je een nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Nooit Meer Slapen - Esther Verhoef, Thijs Boontjes - uitzending van 27-03-2019

woensdag 27 maart 2019, 00:00 uur

Esther Verhoef is een van de meest succesvolle schrijvers van Nederland. Ze heeft meer dan 50 dierenboeken op haar naam staan, maar brak bij het grote publiek door met haar thrillers. Nu verschijnt van haar hand ‘Façade’, een thriller waarin een gescheiden vrouw tijdens een roadtrip door Europa een man ontmoet die niet is wie hij zegt te zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Esther Verhoef. Het tweede uur is muzikant Thijs Boontjes te gast in De Favorieten. En hoor je Achter de schermen. Deze keer bij fotograaf Maartje ter Horst. Zij legde de kleinste musea van Nederland vast.

Nooit Meer Slapen - Rina Mushonga, Frans Bromet - uitzending van 26-03-2019

dinsdag 26 maart 2019, 00:00 uur

De in Londen gevestigde Nederlands-Zimbabwaanse zangeres Rina Mushonga bracht in 2014 haar debuutalbum uit: ‘The Wild, The Wilderness’. Op haar nieuwe album klinkt Mushonga als een geheel andere categorie singer-songwriter, met aanzwellende synthesizers en verwijzingen naar afropop uit de jaren tachtig. Pieter van der Wielen spreekt met Rina Mushonga. Het tweede uur is programma- en documentairemaker Frans Bromet te gast in De Favorieten. En hoor je het eerste nieuwe verhaal van De Kloof, dit verhaal is van Manik Sarkar.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1