appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Elfie Tromp is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Nooit Meer Slapen - uitzending van 17-07-2018

Download

Jasper Doest is een wereldwijd gerenommeerde natuurfotograaf. Hij studeerde aanvankelijk biologie, maar na het winnen van een natuurfotowedstrijd besloot hij met fotografie verder te gaan. Tegenwoordig fotografeert hij voor internationale tijdschriften zoals National Geographic Magazine, Smithsonian Magazin en Geo. Een belangrijk thema in zijn werk is het contrast tussen de natuur en een door mensen gedomineerde omgeving. Zijn werk ontving talloze onderscheidingen, waaronder de Zilveren Camera, World Press Photo en Wildlife Photographer of the Year. Elfie Tromp spreekt met Jasper Doest.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 14-07-2018

Download

René Eller is reclamemaker en regisseur. Hij begon zijn carrière als outfitter bij castingbureaus, ging vervolgens zelf achter de camera staan, en maakte muziekvideo’s voor onder andere Boy George en Die Toten Hosen. Vanaf deze week is zijn eerste speelfilm in de bioscoop te zien, Wij, naar de controversiële roman van Elvis Peeters. Hierin voert een groep tieners uit verveling seksexperimenten op elkaar uit die de morele grenzen steeds verder oprekken. Elfie Tromp spreekt met René Eller. In het tweede uur hoor je de podcast: Lees Dees, over het boek De schoonheid van de nacht.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 13-07-2018

Download

Bart de Koning is onderzoeksjournalist en schrijver. Hij schreef voor o.a. Algemeen Dagblad, Quote en HP/De Tijd. Nu volgt ‘Vriendjespolitiek’, een boek over hoe fraude en corruptie onze rechtsstaat en het vertrouwen van de burger aantasten. Pieter van der Wielen spreekt met Bart de Koning. In het tweede uur kun je luisteren naar deel drie van Podkas: Pawel, de Poolse plukker en Podcast: De Kasteelmoord.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 12-07-2018

Download

De uit Melbourne afkomstige hoboïst Bart Schneemann woont al sinds zijn studentenjaren in Nederland, waar hij onder meer speelde in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Van dit laatste ensemble werd hij tevens artistiek leider, een functie die hij momenteel combineert met een solocarrière, als hoboïst en dirigent.Volgende week treedt het Nederlands Blazers Ensemble op tijdens Wonderfeel. Pieter van der Wielen spreekt met Bart Schneemann. In het tweede uur kun je luisteren naar deel drie van Podkas: Pawel, de Poolse plukker en Podcast: De Kasteelmoord.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 11-07-2018

Download

Thomas Azier is muzikant. Hij groeide op in het Friese dorp Nijeberkoop. Na zijn opleiding aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden verhuisde Azier op zijn negentiende naar Berlijn. Daar werkte hij aan zijn eerste album Hylas (2014). Voor zijn tweede album Rouge (2017) vestigde Azier zich in Parijs. Waar hij de elektronische, donkere en experimentele kant achter zich liet en zich duidelijk liet inspireren door de Franse chansons. Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Azier. In het tweede uur kun je luisteren naar deel twee van Podkas: Pawel, de Poolse plukker en Podcast: De Kasteelmoord.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 10-07-2018

Download

Marc-Marie Huijbregts begon zijn carrière in de musicalwereld, daarna zetten hij zijn eerste stappen als stand up comedian bij de Comedytrain. In 1999 won hij het Camarettenfestival, vervolgens maakte hij in korte tijd naam met zijn eerste voorstelling ‘Marc-Marie H.’ en met zijn optredens in het satirische televisieprogramma Dit was het nieuws. Naast zijn eigen soloprogramma’s presenteerde hij verschillende shows op de televisie, en speelde hij rollen in series als ‘t Schaep met de vijf pooten. Ook is hij wekelijks te zien als tafelheer in De Wereld Draait Door. Pieter van der Wielen spreekt met Marc-Marie Huijbregts.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 07-07-2018

Download

Jeroen Henneman is beeldend kunstenaar. Hij is niet alleen beeldhouwer, maar ook graficus, illustrator, tekenaar, schilder en theater- en televisiemaker. Deze zomer neemt Henneman deel aan ’Amsterdam Magisch Centrum’, een groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum over kunst en tegencultuur. Elfie Tromp spreekt met Jeroen Henneman. In het tweede uur hoor je de podcast: Cinema

Nooit Meer Slapen - uitzending van 06-07-2018

Download

Esther Gerritsen debuteerde in 2000 als schrijver met de verhalenbundel ‘Bevoorrecht bewustzijn’. Haar nieuwste roman ‘De trooster’ situeerde ze binnen kloostermuren, alwaar een vriendschap ontstaat tussen een gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Pieter van der Wielen spreekt met Esther Gerritsen. In het tweede uur komt Nowelle Barnhoorn praten over haar nieuwe boek De tweelingparadox en neemt de band Shishani & Namibian Tales de Reismicrofoon voor ons mee.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 05-07-2018

Download

Ilay den Boer is theatermaker en schrijver. Hij werd geboren in Jeruzalem en groeide op in Nederland. Zijn voorstellingen baseren zich op persoonlijke ervaringen en verhouden zich te allen tijde tot de politieke actualiteit. Als acteur is hij nu te zien in de theatervoorstelling ‘Wijksafari AZC’. Pieter van der Wielen spreekt met Ilay den Boer. In het tweede uur komt Esther Kokmeijer vertellen over haar nieuwe tentoonstelling Solid, Liquid, Vapor en hoor je de NMS Live Sessie van Blaudzun.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 04-07-2018

Download

Hisko Hulsing is animator, regisseur en schilder. Daarnaast maakt hij illustraties en componeert en arrangeert hij zelf de orkestmuziek voor zijn films. Zijn animatiefilms ‘Seventeen’ (2003) en ‘Junkyard’ (2012) werden bekroond met internationale filmprijzen en waren de Nederlandse inzendingen voor de Oscars. Alleen al voor ‘Junkyard’ werden 20.000 tekeningen en 120 olieverfschilderijen gemaakt. In 2015 maakte hij een film over Nirvana-zanger Kurt Cobain: ‘Montage of Heck’. Momenteel regisseert hij de Amerikaanse animatie-serie ‘Undone’. Pieter van der Wielen spreekt met Hisko Hulsing. In het tweede uur komt Linda Roodenburg praten over haar nieuwe boek 'Food is fictie' en hoor je de favoriete scène van Meral Uslu.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 03-07-2018

Download

Frans de Waal is psycholoog, gedragsbioloog en primatoloog. Sinds 1970 doet hij onderzoek naar het gedrag van apen. Aanvankelijk in Nederland, sinds 1981 in Amerika. Hij schreef internationale bestsellers over mensapen en andere dieren, waaronder 'Chimpansee-politiek’ (1982), ‘De aap in ons’ (2005) en ‘De bonobo en de tien geboden’ (2013). Momenteel is De Waal hoogleraar Psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van Living Links, dat deel uitmaakt van het Yerkes National Research Center. Pieter van der Wielen spreekt met Frans de Waal. In het tweede uur staan we stil bij de dood van kunstenaar Armando en hoor je het oordeel over Elizabeth Jane Howard’s ‘Cazalet-kronieken'.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 30-06-2018

Download

Anna Enquist is schrijver en dichter. Ze volgde een piano-opleiding aan het conservatorium, en studeerde tegelijkertijd psychologie. Toen ze in 1991 debuteerde als dichter, was ze werkzaam als psychoanalytica. Met haar eerste romans, psychologische romans waarin klassieke muziek een centrale rol speelt, wist ze meteen een groot lezerspubliek te bereiken. Sindsdien wijdt ze zich geheel aan haar schrijverschap. Haar nieuwe boek ‘Want de avond’ is een opzichzelfstaand vervolg op ‘Kwartet’, haar laatste roman uit 2014, waarin vier mensen van een strijkkwartet met zichzelf en elkaar in het reine moeten. Atze de Vrieze spreekt met Anna Enquist. In het tweede uur hoor je deel 6 van de podcast 'De man is lam'.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 29-06-2018

Download

Roel Reiné is filmregisseur. Na enkele speelfilms in Nederland te hebben gemaakt, waaronder de met een Gouden Kalf (voor beste regie) bekroonde film ‘The Delivery’ (1999), verhuisde hij in 2005 naar Los Angeles. Daar regisseert hij vooral actiefilms, met titels als ‘Deadwater, ‘Dead in Tombstone’ en ‘Man With the Iron Fists 2’. In Nederland is hij vooral bekend als de regisseur van ‘Michiel de Ruyter’ (2015). Na het succes van die film komt Reiné met een heldenepos over de legende van Redbad en de strijd tegen het oprukkende Christendom. Met daarin een hoofdrol voor Gijs Naber als de Friese koning. Pieter van der Wielen spreekt met Roel Reiné. In het tweede uur komt Nastaran Razawi Khorasan vertellen over de dansperformance Uniform van Maas theater en nemen Claron McFadden en Mattijs van de Woerd de reismicrofoon mee.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 28-06-2018

Download

Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van Korea en naar hedendaags Noord-Korea, waarbij hij de nadruk legt op mensenrechten. Ook vertaalt hij Koreaanse romans naar het Nederlands. In zijn boek ‘De B.V. Noord-Korea’ beschrijft hij hoe het land in elkaar zit, waarom mensenrechtenschendingen en kernwapens er nauw met elkaar verweven zijn, waar het naartoe op weg is, en wat dat voor de rest van de wereld betekent. Pieter van der Wielen spreekt met Remco Breuker. In het tweede uur is acteur Soufiane Moussouli te gas. Hij komt naar aanleiding van de voorstelling 'Gelukszoeker' op theaterfestival De Parade. Verder kun je luisteren naar de NMS Live Sessie met Janne Schra.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 27-06-2018

Download

Erik Bindervoet is dichter en vertaler. Als dichter debuteerde hij in 1995 met de bundel ‘Tijdelijk zelfportret met hoofd en plaatsbepaling, oranje’. Daarna volgden nog zeven bundels, waarvan ‘De olifant van Oostzaan’ (2018) de meest recente is. Samen met zijn kompaan Robbert-Jan Henkes vertaalde hij o.a. alle liedjes van The Beatles en Bob Dylan, aria’s van Wagner, veel poëzie, verhalen van Woody Allen, toneel van Shakespeare en Karl Kraus en het complete oeuvre van James Joyce. Want met de bundel ‘Varia’ complementeren zij hun vertaling van Joyce’ werk in het Nederlands. Pieter van der Wielen spreekt met Erik Bindervoet. In het tweede uur komt Martijn Lakemeier vertellen over zijn theaterdebuut op 'De Parade' en hoor je de favoriete scène van Reber Dosky.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 26-06-2018

Download

Hiske Versprille is culinair journalist. Na haar studie Wijsbegeerte werkte ze een paar jaar als kok. In 2011 begon ze bij Het Parool als algemeen verslaggever. Na het overlijden van culinair criticus Johannes van Dam volgde ze hem op als restaurantrecensent. In 2014 won Versprille de journalistieke prijs De Tegel voor haar artikelen over een bekend biefstukrestaurant. Komende zaterdag verschijnt haar laatste recensie in Het Parool, na de zomer gaat ze aan de slag bij de Volkskrant. Pieter van der Wielen spreekt met Hiske Versprille. In het tweede uur is acteur Bartho Braat te gast. Hij staat deze zomer op de planken met de voorstelling 'Wachten op Macbeth' op theaterfestival de Parade. Verder beoordelen we de film 'Hereditary' in de rubriek 'Oordeel Zelf'. Volgens sommigen de engste film van het jaar.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 23-06-2018

Download

Marlene van Niekerk is schrijver en dichter, afkomstig uit Zuid-Afrika. Na twee dichtbundels en een verhalenbundel brak zij in 1994 door met ‘Triomf’, dat bekroond werd tot beste boek van Afrika. Grote internationale bekendheid verwierf zij met ‘Agaat’ (2004), een roman over de machtsverhouding en liefde en haat tussen twee vrouwen. Nu verschijnt haar poëziebundel ‘In de stille achterkamer’ in Nederlandse vertaling, waarvoor Van Niekerk zich liet inspireren door de stillevens van Adriaen Coorte en Jan Mankes. Ze schreef er gedichten bij die over waarneming gaan. Atze de Vrieze spreekt met Marlene van Niekerk. In het tweede uur kun je luisteren naar de derde aflevering van de podcast 'Het maakbare geweten'.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 22-06-2018

Download

Jeroen Theunissen is een Vlaamse schrijver en dichter. In 2004 debuteerde hij met de roman 'De onzichtbare'. Daarna publiceerde hij drie dichtbundels en verscheidene prozawerken. Zijn in 2013 verschenen roman ‘De omwegen’ haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Zijn nieuwe boek ‘Jouw huid’ speelt zich af in Brussel, waar een witte man, levend in de gesloten wereld van de expats, een affaire krijgt met een zwarte vrouw, een migrant. Samen creëren ze een beschermende microwereld, tegen de chaotische buitenwereld. Pieter van der Wielen spreekt met Jeroen Theunissen. In het tweede uur komt schrijver Jens van Tricht praten over zijn nieuwe boek Waarom feminisme goed is voor mannen en neemt Martin Franke de Reismicrofoon voor ons mee.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 21-06-2018

Download

Johan Creten is een Vlaamse beeldhouwer. Sinds de jaren tachtig gebruikt hij keramiek op een eigenzinnige manier. Niets is wat het lijkt. Zijn gekleurde sculpturen zitten vol met (dubbelzinnige) verwijzingen. Zijn werk wordt beïnvloed door mens en natuur, maar ook maatschappelijke onderwerpen boetseert Creten tot fantasiedieren, bloemen en mensfiguren. In het museum Beelden aan Zee in Den Haag is nu de eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling te zien; Naked Roots / Naakte Wortels, met circa vijftig sculpturen in klei en brons. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Creten. In het tweede uur kun je luisteren naar danser Mischa van Leeuwen en de NMS Live Sessies met Michelle David.

Nooit Meer Slapen - uitzending van 20-06-2018

Download

Eva Posthuma de Boer is schrijver, theaterproducent en columnist. Voor ze begon met schrijven, werkte ze als theaterproducent voor o.a. Comedytrain en de cabaretgroepen NUHR en de Ploeg. In 2007 debuteerde ze als romancier met Eindeloze dagen. In 2016 verscheen haar vierde roman Ica, geïnspireerd door leven en werk van Connie Palmen - tot frustratie van Palmen zelf. Haar nieuwe roman En het wonder ben jij is ditmaal geïnspireerd door de jong overleden kunstschilder Aad Donker, die begin jaren negentig bekend werd als lid van schilderscollectief After Nature. Pieter van der Wielen spreekt met Eva Posthuma de Boer. In het tweede uur komt acteur David Lucieer praten over de nieuwe voorstelling De inspecteur en het dode meisje en hoor je de favoriete scène van Eddy Terstall.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1