appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Liesbeth Staats is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Sasha Jovanovich en Esther Duysker (12 december 2019)

donderdag 12 december 2019, 00:00 uur

Kunstenaar Sasha Jovanovich groeide op in Joegoslavië, waar hij Art & Architecture studeerde. In Nederland belandde hij als schoonmaker op de Rietveld Academie. Toen zij daar ontdekte dat hij eigenlijk kunstenaar was, mocht hij instromen op de opleiding. Na vele jaren werk verschijnt nu zijn debuut grapic novel: 'Het Konijn'. Hij spreekt een uur met Pieter van der Wielen. In het tweede uur is scenarist en toneelschrijver Esther Duysker te gast in rubriek De Favorieten en hoor je een nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Marleen Stikker en Maarten Heijmans (11 december 2019)

woensdag 11 december 2019, 00:00 uur

Marleen Stikker is oprichter van Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie. Stikker gelooft dat de samenleving open technologieën nodig heeft om uitdagingen aan te kunnen. In haar nieuwe boek, 'Het internet is stuk', stelt ze zich de vraag hoe we het internet weer kunnen terugwinnen van techgiganten. Marleen Stikker is een uur te gast. Daarna deelt acteur Maarten Heijmans zijn favoriete mediafragmenten in De Favorieten.

Geert Mak en Farbod Moghaddam (10 december 2019)

dinsdag 10 december 2019, 00:00 uur

Schrijver en journalist Geert Mak werkt als journalist voor onder andere De Groene Amsterdammer, NRC en de VPRO. Zijn bekendste boek en televisieserie 'In Europa' krijgt nu een vervolg met het boek 'Grote verwachtingen in Europa 1999-2019' en de serie 'In Europa. De geschiedenis op heterdaad betrapt'. Pieter van der Wielen spreekt een uur met hem. In het tweede uur is stand-up comedian Farbod Moghaddam te gast in De Favorieten en hoor je een nieuwe NMS Live Sessie met de Ierse band Villagers.

Herman Helle en De verloren tijd (7 december 2019)

zaterdag 7 december 2019, 00:00 uur

Herman Helle (1953) is beeldend kunstenaar en theatermaker. Hij volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en werd in 1998 onderdeel van theatergroep Hotel Modern. Zij maken voorstellingen waarin theater, beeldende kunst, poppenspel, animatie en muziek samenkomen. De nieuwe voorstelling 'Ons wereldrijk: verhalen uit de geschiedenis van Nederland en Indonesië', vond inspiratie bij Heman Helle’s familiegeschiedenis. Hij praat erover met Liesbeth Staats. In het tweede uur hoor je een nieuwe aflevering van 'De Verloren Tijd'.

Giancarlo Sanchez en Lize Korpershoek (6 december 2019)

vrijdag 6 december 2019, 00:00 uur

Giancarlo Sánchez is film- en televisieregisseur. Met zijn 'One Night Stand XI' film 'Horizon' (2016) won hij het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama. Hij regisseerde de serie 'Mocro Maffia' en werd daarmee ook genomineerd voor een Gouden Kalf. Ook is hij regisseur van webserie 'Joardy Season' waarvan het vervolg, Joardy Sitcom, op 13 december verschijnt. Hij praat met Pieter van der Wielen. In het tweede uur is Lize Korpershoek te gast om in De Favorieten te praten over haar documentaire 'Mijn seks is stuk'. Ook hoor je een nieuwe aflevering van de podcast 'De Film als een Kroket'.

Sophie Dros en Cyril Directie (5 december 2019)

donderdag 5 december 2019, 00:00 uur

Sophie Dros werd geboren in 1990 en studeerde aan de Nederlandse Filmacademie. Ze viel in 2015 al de prijzen met haar afstudeerfilm My silicone love. In 2017 maakte ze de film 'Genderbende' over vijf jonge mensen die zich vrouw noch man voelen. In haar nieuwste documentairefilm 'King of the cruise' volgt ze de rijke, extravagante, baron: Ronald Busch Reisinger. Sophie Dros praat een uur met Pieter van der Wielen. In het tweede uur is drummer Cyril Directie te gast, hij neemt zijn favoriete mediafragmenten mee naar de studio en deelt ze in De Favorieten. Daarna hoor je de kerstspecial van Radio Cinema waarin Pieter en Maartje de beste kerstfilms bespreken.

Victor Meijer en Lonneke Dort (4 december 2019)

woensdag 4 december 2019, 00:00 uur

Victor Meijer (1975) is toneelschrijver, illustrator, schrijver en kunstenaar. Als kunstenaar kreeg hij steeds meer bekendheid dankzij zijn prachtige, gedetailleerde schrijversportretten op boekomslagen. Na zijn debuutroman 'Miskend Talent', schreef Meijer 'De jongen en de dood'. Nu verschijnt zijn boek 'Hondsdol'. In het tweede uur is cabaretière en kleinkunstenares Lonneke Dort te gast. In haar eerste programma Na de 'lieve vrede pleit' Lonneke voor het sneuvelen van die lieve vrede. Ze is te gast in De Favorieten. Ook hoor je de eerste aflevering van 'Project #Fail'.

Bibi Dumon Tak is schrijver van non-fictie kinderboeken. Ze debuteerde met Het koeienboek, dat in 2001 verscheen. Met haar werk dat volgde won ze vele prijzen: vijf Zilveren Griffels en één Gouden. Dit jaar ontving ze de Theo Thijssenprijs voor haar oeuvre. Ze is een uur te gast om te praten over het poëzieprentenboek Verloren woorden, wat zij vertaalde. Ze gaat in gesprek met Pieter van der Wielen. In het tweede uur vertelt percussionist Dominique Vleeshouwers over zijn favoriete cultuurmomenten, en hoor je een nieuwe NMS Live Sessie met Fresku.

Wieteke van Dort (30 november 2019)

zaterdag 30 november 2019, 00:00 uur

Wieteke van Dort werd geboren in 1943 in Indonesië. En werd in Nederland bekend als actrice, cabaretier en zangeres. Mede dankzij de rol van Tante Lien het Nederlands-Indische programma De Late Late Lien Show. Ze speelt nog steeds en staat nu op het toneel met de thrillerkomedie Enkele reis. Een indringend stuk over het behouden van controle in je eigen leven. Wieteke spreekt een uur met Liesbeth Staats. Daarna een nieuwe aflevering van kunstpodcast Naakt op een Kleedje.

Susan Visser en Chris de Bode (29 november 2019)

vrijdag 29 november 2019, 00:00 uur

Susan Visser is actrice en speelde in veel verschillende films, waaronder All Stars en Polleke. En brak bij het grote publiek door met de rol van Anouk Verschuur in de televisieserie Gooische Vrouwen. Nu staat ze in de theaters met 'De Verleiders Female'. Een theaterproductie over machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Susan Visser is te gast en praat met Pieter van der Wielen. In het tweede uur vertelt fotograaf Chris de Bode over zijn boek 'DREAM' in De Favorieten. Daarna is er een nieuwe aflevering van 'De Film als een Kroket'.

Kasper van Kooten en Amie Dicke (28 november 2019)

donderdag 28 november 2019, 00:00 uur

Kasper van Kooten is acteur, cabaretier en muzikant. Hij speelde in verschillende Nederlandse films en series als 'All stars', 'Ventoux' en 'De co-assistent'. Nu reist hij het land door met zijn tiende theaterprogramma:'Speeltijd'.  Kasper van Kooten spreekt een uur met Pieter van der Wielen over zijn werk en leven. In het tweede uur is beeldend kunstenaar Amie Dicke te gast om te praten over haar nieuwe werk 'ONE-LINER' en haar favoriete mediafragmenten in De Favorieten. Vervolgens hoor je een nieuwe Radio Cinema, dit keer over 'Parasite' en 'Marriage Story'.

Milan Hulsing en Lenie 't Hart (27 november 2019)

woensdag 27 november 2019, 00:00 uur

Milan Hulsing tekent strips, maakt illustraties en animaties. Zijn bekendste werk is Stad van Klei. Hij won verschillende prijzen, maakte tentoonstellingen en exposities en zijn nieuwste werk heet De smokkelaar. Een op feiten gebaseerde stip over de Hongaarse smokkelaar Laszlo die ten tijde van de Koude Oorlog, een bizar leven leefde. Milan Hulsing is een uur te gast en zal spreken met Pieter van der Wielen. In het tweede uur is 'zeehondenmoeder' Lenie 't Hart te gast in De Favorieten. Ze spreekt over de biografie die over haar is geschreven: Zo Onafhankelijk als een Zeehond.

Jacqueline Blom en Anton Valens (26 november 2019)

dinsdag 26 november 2019, 00:00 uur

Jacqueline Blom is actrice en speelde in verschillende Nederlandse series en films als Penoza, en Niemand in de stad. Nu speelt ze in The beauty queen of Leenane: een grimmig sprookje over dromen die steeds verder wegzakken in het drijfzand van een armoedig bestaan. Zij vertolkt de rol van moeder Mag. Jacqueline Blom spreekt een uur met Pieter van der Wielen. In het tweede uur vertelt kunstschilder en schrijver Anton Valens over zijn nieuwste roman Chalet 152 in De Favorieten. Ook hoor je een nieuwe NMS Live Sessie, dit maal met Christof van der Ven.

Alma Mathijsen en Erik Jan Harmens (22 november 2019)

vrijdag 22 november 2019, 00:00 uur

Schrijver en beeldend kunstenaar Alma Mathijsen startte haar carrière als redacteur van de jongerenwebsite spunk.nl, en studeerde uiteindelijk af aan zowel het New Yorkse Pratt Institue, als aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze schreef toneelstukken en boeken en brengt nu 'Ik wil geen hond zijn uit': een boek over liefdesverdriet. Ze gaat erover in gesprek met Pieter van der Wielen. In De Favorieten is vervolgens schrijver, dichter en columnist Erik Jan Harmens te gast. Ook staat er weer een nieuwe aflevering van De Film als een Kroket voor je klaar.

Gijs Leenaars en Ilja Meefout (21 november 2019)

donderdag 21 november 2019, 00:00 uur

Dirigent Gijs Leenaars studeerde piano, koordirectie en zang op het Conservatorium van Amsterdam. Inmiddels werkt hij onder meer als chef-dirigent van het Groot Omroepkoor en als orkestdirigent voor verschillende binnen en buitenlandse orkesten. Hij woont in Duitsland en is daar chef-dirigent en artistiek leider van het Rundfunkchor Berlin. Gijs Leenaars is te gast en gaat in gesprek met Pieter van der Wielen. Vervolgens is fotograaf Ilja Meefout te gast in De Favorieten en hoor je een nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Luuk Bouwman en Peter van Rooijen (20 november 2019)

woensdag 20 november 2019, 00:00 uur

Documentaire- en filmmaker Luuk Bouwman regisseerde onder andere 'Het nieuwe westen', 'Dick Verdult: het is waar maar niet hier'. In zijn nieuwste documentaire 'Allen tegen allen' onderzoekt hij de opkomst van nationalistische en extreemrechtse politieke partijen in Nederland. Pieter van der Wielen spreekt een uur met hem. Daarna is theatermaker en singer-songwriter Peter van Rooijen, onder meer bekend van TreurTeeVee, te gast in De Favorieten. Ook hoor je aflevering 4 van podcastserie De Film als een Kroket.

Sandra Beerends en Tamara Seur (19 november 2019)

dinsdag 19 november 2019, 00:00 uur

Sandra Beerends werkte als producer voor verschillende (korte) films en documentaires. Haar regiedebuut, documentaire 'Ze noemen me Baboe', draait op het IDFA en vertelt het turbulente levensverhaal van de Javaanse ‘baboe’ (kindermeisje) Alima. Ze spreekt een uur met Pieter van der Wielen. In het tweede uur deelt schrijver, journalist en Jeugdjournaalpresentatrice Tamara Seur haar inspiraties en fascinaties in De Favorieten en hoor je een nieuwe NMS Live Sessie met Henny Vrienten.

Kees van Beijnum (16 november 2019)

zaterdag 16 november 2019, 00:00 uur

Schrijver Kees van Beijnum bracht het grootste deel van zijn jeugd door in de cafés en hotels van zijn familie op de Amsterdamse Zeedijk. Voordat hij begin jaren negentig besloot zich aan het schrijven te wijden was hij werkzaam in de journalistiek. Zijn eerste boek 'Over het IJ', een reconstructie van een moord, gooide hoge ogen. Dit zette de toon voor de rest van zijn schrijf carrière: boeken als 'De Oesters van Nam Kee' en 'Paradiso' vonden hun weg naar het grote publiek. Nu verschijnt '23 seconden': een spannend misdaadverhaal op de Amsterdamse Wallen. Liesbeth Staats praat een uur met Kees van Buijnum.

Clarice Gargard is journalist, columnist voor NRC, programmamaker en schrijver. Ze werkt onder andere voor De Correspondent, waarvoor ze over verzet schrijft. De documentaire over de zoektocht naar het verleden van haar vader die ze co-regisseerde, Daddy and the Warlord/De waarheid over mijn vader won een Gouden Kalf. Drakendochter is haar debuut als auteur. Tjitske Mussche praat een uur met Clarice Gargard. In het tweede uur is cameravrouw en regisseur Marlou van den Berge te gast, ze praat over haar nieuwe documentaire over Maite Hontelé in De Favorieten. Daarna hoor je een nieuwe aflevering van De Film als een Kroket.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1