appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
Afbeelding

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag t/m donderdag vanaf middernacht een uur lang Nooit Meer Slapen. Hij ontvangt dan een gast uit de wereld van kunst, cultuur of de actualiteit. Op vrijdagavond is Liesbeth Staats de presentator van Nooit Meer Slapen.

Podcast afleveringen

Jouman Fattal (8 april 2020)

woensdag 8 april 2020, 00:00 uur

Jouman Fattal is actrice en theatermaker. Ze is geboren in Syrië en kwam op haar vierde met haar familie naar Nederland. Na de acteursopleiding speelde ze o.a. bij De Toneelmakerij, MAAS en Frascati. Ook was Jouman te zien in televisieseries als Flikken Maastricht, Moordvrouw en Project Orpheus. In 2018 speelde ze de hoofdrol van een pas afgestudeerde jurist in de advocatenserie Zuidas. Momenteel is ze elke vrijdag op NPO3 te zien in Koppensnellers, een komische dramaserie over een meedogenloze zakenvrouw die zich wil verzoenen met haar zoon. Pieter van der Wielen spreekt met Jouman Fattal.

Coen verbraak (7 april 2020)

dinsdag 7 april 2020, 00:00 uur

Coen Verbraak is journalist. Vanaf midden jaren tachtig maakt hij grote portretterende interviews en profielen voor krant, radio en televisie. Hij schrijft voor o.a. Vrij Nederland en NRC Handelsblad. In 2009 begon hij de alom geprezen televisiereeks Kijken in de ziel, waarin hij met beroepsgenoten over hun vak en zichzelf praat. Ook maakte hij verschillende documentaires, zoals Getekend, veteranen in therapie (2014). Van zijn hand verschijnt nu het boek Oorlogskinderen, waarin hij verhalen heeft opgetekend van mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt. Pieter van der Wielen spreekt met Coen Verbraak.

Antoinnette Scheulderman (4 april 2020)

zaterdag 4 april 2020, 00:00 uur

Antoinnette Scheulderman is journalist. Haar carrière begon in 1999, als sportverslaggever bij het Algemeen Dagblad. Vanaf 2005 werkte ze als freelancer voor bladen als Vogue, JAN en Nieuwe Revu. Al snel bleek het grote portretterende interview haar specialiteit. De laatste jaren maakt ze die vooral voor Volkskrant Magazine en LINDA. Een aantal interviews werden gebundeld in De mama’s en de papa’s. In 2018 publiceerde ze het boek Dan neem je toch gewoon een nieuwe. En nu verschijnt De 9 levens van Patty Brard, de biografie die ze samen met Michel van Egmond schreef. Liesbeth Staats spreekt met Antoinnette Scheulderman.

Vincent van Warmerdam (3 april 2020)

vrijdag 3 april 2020, 00:00 uur

Vincent van Warmerdam is gitarist, componist en theatermaker. In 1972 sloot hij zich, samen met broers Alex en Marc, aan bij het Hauser Kamerorkest - wat later theatergroep Orkater werd. Daar ontwikkelde hij zich met name als gitarist en componist. Ook maakt Van Warmerdam muziek voor films, onder meer voor zijn regisserende broer Alex en de Argentijnse cineast Benjamín Naishtat. Daarnaast maakt hij theatervoorstellingen waarin, net als in zijn twee romans, muziek een belangrijke rol speelt. Vandaag zou de tragikomische rockumentary Rock Me Baby in première gaan. Pieter van der Wielen spreekt met Vincent van Warmerdam.

Rein Wolfs (2 april 2020)

donderdag 2 april 2020, 00:00 uur

Rein Wolfs is directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na een periode als kunstcriticus en curator te hebben gewerkt, begon hij in 1991 als assistent-curator in de Hallen für Neue Kunst in Schaffhausen. Daarna was hij o.a. directeur van het Migros Museum in Zürich en de Bundeskunsthalle in Bonn. Tussendoor, in 2003, zorgde hij voor de Nederlandse inzending voor de Biënnale in Venetië. Sinds december bepaalt hij de koers van het Stedelijk Museum. Een paar maanden later moest het museum dicht vanwege het corona-virus. Hoe ziet hij de toekomst van het museum voor zich? Pieter van der Wielen spreekt met Rein Wolfs.

Sef (1 april 2020)

woensdag 1 april 2020, 00:00 uur

Sef is de naam waaronder Yousef Gnaoui als rapper en zanger actief is. Vanaf 2004 maakte hij deel uit van de rapgroep Flinke Namen. Twee jaar na hun debuutalbum Superstunt-werk (2009) ging Sef solo verder. In 2011 presenteerde hij zijn eerste album De leven. Daarna verschenen de albums In kleur, Meer kleuren en Excusez Moi. Ook manifesteerde hij zich als grafisch ontwerper en regisseur. Met Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig) maakt hij sinds 2017 de podcast Yous & Yay: New Emotions. Twee jaar na zijn laatste album verschijnt zijn nieuwe plaat El Salvador. Pieter van der Wielen spreekt met Sef.

Twan Huys (31 maart 2020)

dinsdag 31 maart 2020, 00:00 uur

Twan Huys is journalist en schrijver. Hij was jarenlang werkzaam als presentator van de tv-programma’s Nova en Nieuwsuur. Ook bedacht en presenteerde hij College Tour. Na zijn korte avontuur bij RTL Late Night is hij nu presentator van Buitenhof. Hij publiceerde eerder boeken als Over geluk en De Clintons. Weinig mensen weten dat Huys altijd een fanatiek wandelaar is geweest. Van jongs af aan ging hij met zijn ouders op pad in de heuvels van Zuid-Limburg. In het boek Wandellust verbreedt hij zijn horizon en beschrijft hij de mooiste wandelgebieden van ons land. Pieter van der Wielen spreekt met Twan Huys.

Olivier Diepenhorst (28 maart 2020)

zaterdag 28 maart 2020, 00:00 uur

Olivier Diepenhorst is theaterregisseur. Hij begon als regieassistent van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam. Sinds 2014 is hij een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties in Haarlem. Daar maakte hij voorstellingen als Smekelingen, Het leven is droom, Andromache en De koning sterft. Net als veel van deze stukken is de nieuwe voorstelling Het Zuiden een bewerking van een klassiek stuk. In dit geval betreft het Julien Greens broeierige stuk over een verboden liefde in tijden van oorlog. Diepenhorst ziet veel overeenkomsten met onze gepolariseerde maatschappij. Liesbeth Staats spreekt met Olivier Diepenhorst.

Marcia Luyten (27 maart 2020)

vrijdag 27 maart 2020, 00:00 uur

Marcia Luyten is econoom, cultuurhistoricus en journalist. Ze woonde een aantal jaar in Afrika. Over die periode publiceerde ze boeken als Ziende blind en Dag Afrika. Ook schreef ze een boek over de Limburgse mijnstreek waar ze opgroeide: Het geluk van Limburg (2015). En in het pas verschenen boek Wij zijn Angela, waarin tien vrouwen hun fascinatie voor Angela Merkel delen, schreef ze de inleiding. Momenteel werkt Luyten aan de biografie van koningin Máxima en schrijft ze tweewekelijks een column in de Volkskrant. Eerder, van 2012 tot 2016, was ze presentator van Buitenhof. Pieter van der Wielen spreek met Marcia Luyten.

Splinter Chabot (26 maart 2020)

donderdag 26 maart 2020, 00:00 uur

Splinter Chabot is presentator, programmamaker en politicus in spe. Hij is de derde van de vier zoons van schrijver Bart Chabot en diens vrouw, de huisarts Yolanda Chabot. Naarmate hij ouder werd ontdekte hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Steeds meer begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. In zijn romandebuut Confettiregen beschrijft Chabot de worsteling met zijn geaardheid. Pieter van der Wielen spreekt met Splinter Chabot.

Wytske Versteeg (25 maart 2020)

woensdag 25 maart 2020, 00:00 uur

Wytske Versteeg is schrijver en politicologe. In 2008 publiceerde zij haar eerste boek Dit is geen dakloze; een filosofisch essay over de beeldvorming omtrent daklozen. In 2012 maakte ze haar literair debuut met De wezenlozen; een roman over roem en verval. Daarna volgden de romans Boy, Quarantaine en Grime. Haar nieuwe boek Verdwijnpunt is een persoonlijke zoektocht langs de verschillende facetten van pijn en de gevolgen van geweld en machteloosheid. En daarmee ook, uiteindelijk, naar wat het betekent om te leven en kwetsbaar te zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Wytske Versteeg.

Karin Wagenaar (24 maart 2020)

dinsdag 24 maart 2020, 00:00 uur

Karin Wagenaar is relatie- en gezinstherapeut. Zij is in Nederland de grondlegger van de toepassing van Emotionally Focused Therapy (EFT), een methode uit Amerika die hier enorm in opmars is. De methode leert mensen hoe zij begrip kunnen opbrengen voor elkaars angsten en gevoelens van onzekerheid. Hoe kunnen we ruzies en conflicten zo goed mogelijk de kop indrukken nu we door het coronavirus noodgedwongen meer tijd met elkaar thuis doorbrengen? Liesbeth Staats spreekt met Karin Wagenaar.

Romana Vrede (21 maart 2020)

zaterdag 21 maart 2020, 00:00 uur

Romana Vrede is acteur en theatermaakster. Ze speelde in films en televisieseries, waaronder TBS en De eetclub. Sinds 2016 is ze verbonden aan Het Nationale Theater. Voor haar hoofdrol in de voorstelling Race kreeg zij in 2017 de toneelprijs de Theo d’Or toegekend. De actrice heeft een kerngezonde puberzoon met autisme en een verstandelijke beperking, Charlie. Haar angst is dat er ooit een dag komt dat zij niet voor hem kan zorgen. In haar romandebuut De nobele autist richt Vrede zich tot haar zoon en schrijft ze over zijn leven; in de hoop dat ze hem ooit in romanvorm kan bijstaan. Lotje Ijzermans spreekt met Romana Vrede

Reber Dosky (20 maart 2020)

vrijdag 20 maart 2020, 00:00 uur

Reber Dosky is documentairemaker. Eind jaren negentig kwam hij vanuit Koerdistan naar Amsterdam, waar hij regie aan de Filmacademie studeerde. Zijn veelvuldig bekroonde documentaires gaan vaak over het gebied waar hij vandaan komt, zoals Sniper of Kobani, Yezidi Girls en Radio Kobani. In zijn nieuwe documentaire Sidik en de panter volgt hij Sidik, een man die in het fabelachtige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak al vijfentwintig jaar naar de Perzische panter zoekt. Zijn bewijs zou ervoor kunnen zorgen dat zijn geboortegrond tot beschermd natuurgebied wordt verklaard. Atze de Vrieze spreekt met Reber Dosky

Marc Klein Wolt (19 maart 2020)

donderdag 19 maart 2020, 00:00 uur

Marc Klein Wolt is een astronoom die leidinggeeft aan het Radboud Radio Lab in Nijmegen. Hij heeft een droom: een radiotelescoop op de achterkant van de maan, om metingen te doen aan straling die net na de oerknal is uitgezonden. Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Wolt in de de achtdelige podcast De man en de maan. Het blijkt een race tegen de klok en hij ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Pieter van der Wielen spreekt met Marc Klein Wolt.

John Schoorl (18 maart 2020)

woensdag 18 maart 2020, 00:00 uur

John Schoorl is sinds 1998 verslaggever van de Volkskrant. Als dichter debuteerde hij in 2007 met de bundel ‘A Capella’. Naast dichtbundels publiceerde hij ook boeken over muziek, zoals Een soulman in de Achterhoek (2006). In zijn nieuwe boek Buitstaanders zijn Schoorls portretten van een aantal originele dwarsdenkers samengebracht. Van popartfenomeen David Hockney tot de literairjournalistieke legende Gay Talese – maar ook minder bekende figuren, zoals de Rotterdamse cultdichter Frans Vogel of de kunstenaar die Donald Trump iconisch vereeuwigde. Pieter van der Wielen spreekt met John Schoorl.

Nikko Norte (17 maart 2020)

dinsdag 17 maart 2020, 00:00 uur

Nikko Norte heeft tot nu toe een leven geleid dat zich moeilijk laat navertellen. Vandaar dat hij over zijn avonturen is gaan schrijven. Hij was onder meer piloot in Amerika, fotomodel en filmacteur, militair op de Balkan, in Afrika en in Afghanistan en de eerste Nederlandse matador in Spanje. Momenteel woont hij in Oostenrijk, waar hij werkt als gezondheidscoach. In zijn nieuwe boek Onvoorspelbaar verleden beschrijft hij zijn jaren in Uruzgan. Volgens Norte creëerden de Nederlandse militairen in Uruzgan hun eigen vijand - die niet bestond uit geharde talibanstrijders. Pieter van der Wielen spreekt met Nikko Norte.

Coen Simon (14 maart 2020)

zaterdag 14 maart 2020, 00:00 uur

Coen Simon is filosoof en oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Met zijn essays in NRC Handelsblad, Trouw, en De Correspondent ontzenuwt hij hedendaagse dogma's en cliché’s. Van zijn hand verschenen o.a. En toen wisten we alles (2011), Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden (2012) en Filosoferen is makkelijker als je denkt (2015). In zijn nieuwe boek Pleidooi tegen enthousiasme schetst hij het beeld dat tegenwoordig niet de waarheid, maar het enthousiasme het overtuigingsmiddel is. Simon waarschuwt voor de gevolgen van deze geestdrift. Liesbeth Staats spreekt met Coen Simon.

Paul Haenen (13 maart 2020)

vrijdag 13 maart 2020, 00:00 uur

Paul Haenen is cabaretier, theatermaker, (stem)acteur en toneelschrijver. Met zijn karakters Margreet Dolman (1976) en Dominee Gremdaat (1981) werd hij bekend bij het grote publiek. In de jaren negentig maakte hij televisieprogramma’s voor de VPRO, maar is ook al sinds de jaren tachtig in het theater te vinden met eigenzinnige cabaretprogramma’s. Tussen zijn twaalfde en negentiende hield Haenen dagboeken bij. De bundel Ik heb bekend bevat een selectie van zijn dagboekfragmenten, waarin hij over onder meer over zijn familie, ambities en eenzaamheid schreef. Pieter van der Wielen spreekt met Paul Haenen.

Frédérique Spigt (12 maart 2020)

donderdag 12 maart 2020, 00:00 uur

Frédérique Spigt was ooit zangeres van de bands I've Got The Bullets en A Girl Called Johnny, maar midden jaren negentig besloot ze alleen verder te gaan. Ze bracht verschillende soloalbums uit, waarvoor ze ook de teksten schreef. Het idee om een dichtbundel te schrijven ontstond toen muzikante Corrie van Binsbergen haar vroeg om tijdens hun gezamenlijke theatervoorstelling Stukjes, die vorige maand van start ging, enkele gedichten voor te lezen. Misantroop is de titel van haar eerste dichtbundel. Haar poëzie is als haar stem: ‘rauw en ontwapenend’. Pieter van der Wielen spreekt met Frédérique Spigt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1