Cultuur & Media
VPRO

'Door commercie dwaalt sport af van eigen deugden'

foto: Mark Tuitert
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door commercie dwaalt sport af van eigen deugden'

Aan de vooravond van de Olympische Winterspelen schuift Mark Tuitert aan bij Nooit Meer Slapen. De Voormalig langebaanschaatser legt uit hoe hij als topsporter door de stoïsche filosofie van Seneca en Epictetus leerde zijn hoofd koel te houden en ook onder hoge druk te presteren.

Mark Tuitert (schaatser, schrijver) - Nooit meer slapen

Olympisch kampioen zal hij altijd blijven, maar de faam en de roem zijn volgens Tuitert ook een afleiding van waar de sport werkelijk om zou moeten gaan. "De deugden daar drijven we wel eens bij weg omdat een commercieel verhaal hebben getuigd. Dat is niet goed of slecht, het is indifferent. Wat echt goed is om na te streven zijn waarden als moed, matigheid, wijsheid, rechtvaardigheid."

Ook het overlijden van zijn moeder heeft veel invloed gehad op de manier hoe hij naar het leven en zijn sportcarrière kijkt. "Het moet over veel meer gaan dan winnen alleen. Succes is prachtig als een wedstrijd rijdt of een bedrijf bouwt. Ga daarvoor! Dat doe ik ook. Maar het is zo belangrijk dat we af en toe een arm om elkaar heen slaan en zeggen 'he, hoe gaat het met je?'"

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie