Sport
BNNVARA

Voetballers in heel Europa geschorst na steunbetuiging aan Palestina

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetballers in heel Europa geschorst na steunbetuiging aan Palestina

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft ook de sportwereld bereikt. Oud-Ajacied Anwar El Ghazi en OGC-Nice speler Youcef Atal zijn door hun club voor onbepaalde tijd geschorst nadat zij pro-Palestijnse steunbetuigingen hebben geuit op sociale media. Sportjournalist Nordin Ghouddani reageert op de berichten in De Nieuws BV.

Anwar El Ghazi deelde op Instagram een bericht waarin het conflict tussen Israël en de Palestina een genocide wordt genoemd voor de Palestijnen. "Dat wil niet zeggen dat je dan tegen Israël bent, maar je wil en je hoopt dat de Palestijnen in vrijheid kunnen leven. Dat mag blijkbaar in het vrije Westen niet meer", zegt Ghouddani. Ook in de Belgische voetbalwereld houdt de discussie over het conflict de gemoederen flink bezig. Verschillende clubs sporen spelers aan geen standpunt te nemen in het conflict. Volgens Ghouddani is daar in Nederland geen sprake van: "Bilal Ould-Chikh van FC Volendam zei 'ik heb niks gehoord van de club, en als ik dat wel had, was ik gewoon doorgegaan'."

Dialoog

Twee jaar geleden kwam de toenmalig PSV'er Eran Zahavi in opspraak nadat hij pro-Israëlische berichten plaatste, terwijl een aantal selectiegenoten juist pro-Palestijnse berichten plaatsten. De voormalig directeur Toon Gerbrands verzamelde de spelers in kwestie en opende de dialoog. "En dat hielp. Je mag een standpunt hebben en je mag een mening hebben, zolang je maar niemand discrimineert", vindt Ghouddani. "Je moet vooral met elkaar praten en vooral naar elkaar luisteren, en begrip hebben voor elkaars standpunt."

KNVB

Voetbalbond KNVB heeft zich nog niet uitgesproken over dit conflict. Volgens Ghouddani is het van belang dat zij dit juist wel doen: "Ik zou het juist een krachtig geluid vinden als ze zich wel uitspreken. Duitsland is een buurland", aldus Ghouddani.

Al Jazeera

Ghouddani staat dichtbij veel voetballers van Marokkaanse komaf. Hij schreef het boek Marokkaanse Trots, dat de complexiteit van een Marokkaanse nationaliteit in de voetbalwereld verkent. "Als kind zag ik altijd nieuwszender Al Jazeera. Het probleem is dat in Nederland het Palestijns-Israëlische conflict alleen op TV te zien is wanneer het oplaait", zegt hij.

"Bij Al Jazeera zien we elke dag de misstanden die Palestijnen meemaken. Als je die beelden ziet en het doet je niks, dan ben je geen mens meer." De sportjournalist denkt daarom dat veel Marokkaanse spelers zich op die manier betrokken voelen bij het conflict en bij de Palestijnen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie