Buitenland
NOS

Biden naar Israël voor gesprek Netanyahu: 'Het is daar een wespennest'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden naar Israël voor gesprek Netanyahu: 'Het is daar een wespennest'

De aanval op het ziekenhuis in Gaza-stad zal een belangrijke rol spelen bij het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan de regio. Hij zou woensdag in de Jordaanse hoofdstad Amman spreken over de oorlog tussen Israël en Hamas met de Jordaanse koning, de Egyptische president en de Palestijnse president, maar deze top is afgezegd. De ontmoeting tussen Biden en de Israëlische premier Netanyahu gaat wel door.

Bij het bombardement op het Al Ahli Arab Hospital zijn honderden mensen om het leven gekomen. President Biden heeft net voor zijn vertrek naar Israël laten weten dat hij 'woedend en diep bedroefd is' over de verwoesting van het ziekenhuis. "Hij ging niet in op de schuldvraag", licht correspondent Rudy Bouma toe. "Hij zei alleen dat de VS voor bescherming van burgerlevens tijdens conflicten staan en dat hij rouwt om de mensen die zijn omgekomen."

Wespennest

De Israëlische premier Netanyahu ontkende tegen Biden dat een Israëlische raket achter de aanval zou zitten, volgens hem zijn 'barbaarse terroristen in Gaza' verantwoordelijk voor het bloedbad. Volgens Bouma is het bezoek van Biden gepland op een 'precair moment'. "Het is daar nu - nog meer dan al het geval was - een wespennest, waar beschuldigingen voor die aanval bijna nog harder over en weer vliegen dan de raketten."

"Biden komt om zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël over te brengen, maar zal nu door de Palestijnen nóg meer worden vereenzelvigd met Israël", vervolgt Bouma. "Eigenlijk staat Biden nu al met 2-0 achter als het gaat om zijn relatie met de Arabische wereld. Hij wilde harde toezeggingen van Netanyahu voor een veilige corridor van hulpgoederen, om de Arabische wereld tegemoet te komen. Hier is nog niets van terechtgekomen. Op de top in Amman wilde hij de band met Palestina en omringende landen aanhalen, maar nu rest hem alleen de Israëlische kant."

Politiek risico

"Biden neemt ook een politiek risico", zegt de correspondent, "want Israël krijgt internationaal gezien steeds meer kritiek. Het is ook net bekend geworden dat Biden een steunpakket van maar liefst 100 miljard dollar door het Congres wil loodsen, deels voor extra militaire steun aan Israël, en deels ook voor Oekraïne. Ook in Washington is het een politiek risico, want het progressieve deel van zijn eigen partij is juist enorm kritisch op Israël en zij hadden ook graag gezien dat Biden met Arabische leiders had gesproken. Hij moet hen wel binnenboord houden als hij die miljardensteun erdoorheen wil krijgen."

Rudy Bouma over Verenigde Staten

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie