Sport
NOSNTR

OneLove-band wordt eigen keuze: 'Gesprek moet op gang blijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OneLove-band wordt eigen keuze: 'Gesprek moet op gang blijven'

Betaald voetbalclubs mogen voortaan zelf beslissen of hun aanvoerder de veelbesproken OneLove-band draagt. Nieuws en Co besprak dit met Wout Brama, voormalig profvoetballer en co-auteur van een kinderboek waarin homo-acceptatie besproken wordt.

Video niet beschikbaar

"In eerste instantie denk je wel dat dit een stap achteruit is. Het is een gek besluit", zegt Brama. "De clubs moeten daar een voortrekkersrol in nemen, want er valt nog een wereld te winnen."

"Ik denk dat de clubs toch ergens huiverig zijn om hun aanvoerders politieke statements te laten maken. Dat hebben ze vorig jaar wel gemerkt", stelt Brama. "Ik vind het wel jammer."

'Clubs zijn terughoudend'

"De OneLove-aanvoerdersband was een mooie, zichtbare actie waardoor het gesprek op gang kwam. Dat is nodig om het probleem te verhelpen."

"Ik was vorig jaar samen met Robin Pröpper aanvoerder bij Twente. Bij ons was het helemaal geen issue. Wij droegen die band gewoon", zegt Brama. "Afgelopen weekend droeg geen enkele club die band. Dat zegt iets over de terughoudendheid van de clubs."

'Belangrijkste is gesprek aangaan'

"Ik denk dat we de band niet snel terug gaan zien", stelt Brama. "Misschien zetten de clubs gezamenlijk een andere actie op touw. Ik zou het in ieder geval jammer vinden als het onderwerp nu ondergesneeuwd raakt."

"Het allerbelangrijkste is het gesprek aangaan. Je kunt in de kleedkamer fantastische discussies hebben en hele mooie gesprekken daarover voeren. En je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn."

'Band was heel zichtbaar'

"Daar was die band goed voor, omdat hij heel zichtbaar is. Iedereen die de tv aanzette, zag die band in beeld. En dan werd er thuis en in praatprogramma's over gesproken", aldus Brama.

"Dan hoeft echt niet iedereen de actie helemaal geweldig te vinden. Daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat erom dat het gesprek op gang blijft. En natuurlijk zou het mooi zijn als in de toekomst nog meer begrip en inclusie in de voetballerij is."

nc onelove

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie