Sport
MAX

Ex-dopingjager Herman Ram: 'Ook bij biljarten wordt doping gebruikt'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-dopingjager Herman Ram: 'Ook bij biljarten wordt doping gebruikt'

Herman Ram nam deze zomer na vijftien jaar afscheid als voorman van de Nederlandse Dopingautoriteit. Hij ontpopte zich tot een echte dopingjager in verschillende sporten. Want ook in de biljartsport wordt volgens hem doping gebruikt.

Dat zei Ram zondag bij De Perstribune van MAX. "Het gaat dan om concentratiemiddelen. Je moet proberen te voorkomen dat je op het verkeerde moment stoot."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Michael Boogerd

In zijn tijd als voorzitter van de Dopingautoriteit liep onder meer Michael Boogerd tegen de lamp aan. "Er was bij ons geen enkele twijfel aan het einde dat Boogerd doping gebruikte. Hij moest toen ook wel bekennen. Hij vertelde wat hij moest vertellen, maar vertelde niet meer dan dat."

Voorheen waren sommige dopingsoorten nog onbekend, maar Ram stelt dat er eigenlijk geen geheime doping meer is. "Bijna alle doping is ontstaan als medicijn. Ook zijn de opsporingsmethoden steeds beter." Wat wel gebeurt is dat sporters tegenwoordig microdoseringen nemen van een middel waarbij ze binnen de legale waardes blijven. "Dat komt niet bij ons, want dat mag", zegt Ram.

Begrip voor dopinggebruikers

Soms kan Herman Ram ook begrip hebben voor dopinggebruikers. "Voor een aantal wel, waarbij ik het nooit goedkeur. Ik heb sporters gezien die in een moment van zwakte toch maar naar de naald of de tabletten grepen. Bijvoorbeeld als ze aan het einde van hun loopbaan zaten of in een blessure."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nu gaat Ram aan de slag bij de geplaagde gymnastiekunie KNGU als bestuurslid. "Dat is niet iets dagelijks", benadrukt hij. Ram maakt zich op voor een fijn pensioen.

De Perstribune: Herman Ram

Ster advertentie
Ster advertentie