Sport
BNNVARA

Zo komt die iconische sportfoto tot stand

foto: Pim Rasfoto: Pim Ras
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo komt die iconische sportfoto tot stand

Wie kent 'm niet, de foto van een in de lucht hangende Van Persie, die ons langs de Spanjaarden schiet? Of de foto van Dennis Bergkamp: daar hoor je gelijk het beroemde commentaar van Jack van Gelder bij. Een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden. Beide beelden zijn fantastisch vastgelegd door sportfotograaf Pim Ras en daarover praat hij in De Nieuws BV.

De iconische waarde

Je ziet alleen Dennis Bergkamp met zijn handen voor zijn ogen en het gras van het voetbalveld, maar het neemt je gelijk mee terug naar het moment waar Jack van Gelder de longen uit zijn lijf schreeuwde. "Dat heb je met zulk soort momenten, het doelpunt van Bergkamp, Van Persie die door de lucht vliegt", legt Ras uit, "het is het moment dat iconisch is en de foto die daarbij hoort, dat geeft dan daar die iconische waarde aan."

Bron: Pim Ras

Flying Dutchman

Hetzelfde geldt voor het doelpunt waar Van Persie zijn naam The Flying Dutchman aan ontleent: "Op dat moment zie ik het gebeuren, ik zie die Van Persie door de lucht vliegen, kijk ik op m'n camera en heb ik tien beeldjes: allemaal scherp. Dan is het zo heerlijk dat je die kaart uit de camera haalt en even later ligt staat die foto op de voorpagina van het AD."

Bron: Pim Ras

Op het moment dat hij drukte, wist hij dat het raak was. Gelukkig maar want, "als je zo'n moment hebt dan is het je grootste nachtmerrie dat hij onscherp is, dan baal je als een stekker."

Het gesprek met Pim Ras komt na het gesprek over het Engelse team met Kelle Roos.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie