Sport

Terug naar Tokio 1964: Broedertwist in het waterpolobad

NOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug naar Tokio 1964: Broedertwist in het waterpolobad

In het jaar dat de Olympische Spelen Tokio aandoen, gaan we in RadiOlympia terug naar de vorige keer dat de Spelen plaatsvonden in de Japanse hoofdstad, in 1964. In het waterpolobad kwamen twee broers in actie. En opmerkelijk genoeg speelden zij voor verschillende landen. De een voor Nederland, de ander voor Amerika. Uitgerekend die twee landen stonden in Tokio tegenover elkaar. Een broedertwist. Deel 3 in een serie van Edwin Cornelissen.


Terug naar Tokio 1954: Broers Van Dorp

Tijdens de Spelen van 1964 was Tokio Metropolitan Indoor Swimming Pool het decor van het waterpolo. De Nederlandse mannen moesten genoegen nemen met de achtste plaats en het goud ging naar Hongarije. De groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten zal voormalig waterpolo-international Fred van Dorp nooit meer vergeten. Hij stond namelijk oog in oog met zijn oudere broer Ton, die avond de keeper bij de Amerikanen.

Amerika-fan

Fred en Ton van Dorp waren de aanvoerders van hun teams. Fred van Dorp haalde voor RadiOlympia met Edwin Cornelissen herinneringen op aan de bijzondere broedertwist en vertelt over hun levensloop. "Wij woonden in de jaren vijftig met onze ouders in Amerika. Op een gegeven moment gingen we terug naar Nederland en ik meldde me in Amersfoort aan bij waterpoloclub AZ&PC. Nadat mijn broer zijn schooldiploma behaalde, keerde hij terug naar Amerika. Het land van alle mogelijkheden, zei hij. Ton was echt een fan van Amerika", aldus Fred van Dorp.

Broer Ton vervulde zijn dienstplicht in Californië, waar waterpolo een populaire sport is. "Hij ging een keer naar een wedstrijd en meldde zich daarna aan bij een club. Ton stopte daar alle ballen en ze vonden dat hij keeper moest worden bij de Amerikaanse ploeg. Ik ben via Nederlandse jeugdteams bij de nationale ploeg gekomen. Daarin heb ik van 1955 tot 1968 gespeeld", aldus Fred.

Biertje van prins Bernard

En toen kwam het dus tot een confrontatie op de Spelen in Tokio. "Mijn broer was bekend met mijn schot en ik wist dat hij tot de beste keepers van de wereld behoorde. Ik kwam in een situatie uit als midvoor en passeerde hem. Maar hij kreeg revanche: in de laatste periode kreeg ik een strafworp. Eigenlijk moet je niet denken aan waar je schiet, maar je moet het voor jezelf wel weten. Mijn broer had natuurlijk een idee waar ik zou schieten en hij stopte de bal. Die kaatste vervolgens via zijn arm naar de tribune waar prins Bernard en prinses Beatrix zaten. Ze konden de bal zo vangen."

Nederland versloeg de Verenigde Staten met 6-4. "We hebben gewoon tegen elkaar gespeeld en elkaar ook niet verrot gescholden, of zo. Maar dat doelpunt telde wel voor mij en het stoppen van de strafworp voor hem. Nee, we hebben er later ook geen grapjes meer over gemaakt", aldus Fred van Dorp, die vier jaar later bij de opening van de Spelen van 1968 in Mexico de Nederlandse vlag mocht dragen.

Op die Spelen stonden Nederland en de VS opnieuw tegenover elkaar in het waterpolobad, ook weer met de broers Van Dorp. Fred deed mee bij Nederland, maar Ton werd door de Amerikaanse coach gepasseerd voor het duel met zijn jongere broer. "Ik weet nog dat we voor die wedstrijd met prins Bernard spraken. Hij zei nog: 'Willen de heren een biertje? Ik zei: 'Hoogheid, ik moet nog een wedstrijd spelen'. Mijn broer zei: 'Hoogheid, ik wil wel graag een biertje van u', haha."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie