Sport
NOS

Turnfinalist Bart Deurloo: 'Epke gaf mij een boks en gaat voor mij duimen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turnfinalist Bart Deurloo: 'Epke gaf mij een boks en gaat voor mij duimen'

Bij de rekstokfinale bij het turnen ontbreekt op 3 augustus Epke Zonderland, maar zijn teamgenoot en roomie Bart Deurloo plaatste zich wel voor de eindstrijd. De oefening van de turner uit Ridderkerk bleek goed voor de achtste plaats. De beste acht turners van de kwalificatie strijden om de medailles. Deurloo moet ruim een week wachten voordat hij weer in actie kan komen. In de nacht van zondag op maandag schoof de turner aan bij RadiOlympia.

Bart Deurloo maakt zich op voor rekstokfinale

Interview turner Bart Deurloo vanuit olympisch dorp

Met een score van 14,400 plaatste Deurloo zich zaterdag als achtste en laatste finalist voor de rekstokfinale. In die eindstrijd ontbreekt Zonderland, die in aanloop naar de Spelen met gezondheidsproblemen kampte. Na de uitschakeling in Tokio beëindigde Zonderland zijn turncarrière. "Epke heeft een mooie carrière gehad. Meer dan wat hij heeft bereikt kun je je niet wensen als turner", aldus Deurloo, die bij RadiOlympia in gesprek ging met presentatoren Suse van Kleef en Wouter Bouwman.

Billenknijpen

Terwijl Deurloo zich voorbereidt op de finale, is Zonderland inmiddels weer in Nederland. "Voor zijn afscheid gaf Epke mij een boks en wenste mij succes. Hij gaat voor mij duimen en schreeuwen. Wanneer Epke volledig fit was geweest, was hij bijna niet te verslaan. Daarom vind ik het nog knap dat hij ondanks alles zijn oefening gewoon heeft uit geturnd."

Het duurde zaterdag nog even totdat Deurloo zeker wist dat hij om de medailles mee mag doen. "Toen ik mijn score zag en wist dat ik dat bij mijn afsprong stil stond, dacht ik wel: dit moet genoeg zijn. Maar dan is het nog lang wachten. Het was billenknijpen tot het einde, maar gelukkig bleven er genoeg turners onder mij met hun score", aldus de turner die in 2017 op het WK derde werd op de rekstok.

Elementen rammen

Deurloo droomt ervan om op 3 augustus in de voetsporen te treden van Zonderland, die in 2012 goud won in Londen. "Het duurt nog even totdat de finale begint, maar tot die tijd blijf ik hard trainen. Het is hier best goed uit te houden ondanks alle coronamaatregelen. Ja, er is elke dag een nieuwe kans op een besmetting, maar er zijn goede regels opgesteld. Als we ons daaraan houden, dan moet het wel goed komen. Ik maak me daar nu niet druk om."

"Ik zit elke ochtend op de cardiobike, daarna fitnessen en 's middags blijf ik mijn elementen erin rammen aan de rekstok. Ik heb nog een aantal dagen om te bekijken wat nog beter kan. Het is de bedoeling om in de finale drie vluchtelementen te doen. Op 3 augustus moet het gebeuren. Je moet dan ook een beetje geluk hebben. De grote favoriet komt in mijn ogen uit Kroatië", besluit Deurloo.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie