Sport
NOS

Hotelkamer, blauw licht en slaappillen: slapen voor veel topsporters knap lastig

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hotelkamer, blauw licht en slaappillen: slapen voor veel topsporters knap lastig

Acht uur wachten tussen twee zwemwedstrijden. Wakker liggen van de adrenaline. Wennen aan een nieuw bed in een Japans hotel. En dan veel te weinig slapen door de medailleceremonie, de terugreis of gewoon omdat je je telefoon maar niet weglegt...

Willem Paul Wiertz is als bewegingswetenschapper en sportfysiotherapeut verbonden aan het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Het kenniscentrum is een belangrijke adviseur van onder andere het NOC*NSF. Er wordt steeds meer bekend over het belang van slapen.

Jetlag

Niet alleen het strakke programma en de vreemde omgeving zorgen voor onrust. Ook moeten olympiërs goed nadenken over hun vliegtuigreis. Volgens Wiertz moet je de kans op een jetlag serieus nemen. "Dat kan echt effect hebben. Concentratieproblemen, vermoeidheid, maar ook juist slapeloosheid om er voor te zorgen dat ze hun ritme geleidelijk aan aanpassen. Het kan dus zijn dat je misschien bewust het daglicht moet opzoeken, maar soms ook mijden, om in het juiste ritme te komen."

Slaaptekort

Kenniscentrum Sport & Bewegen onderzoekt hoeveel topsporters zeggen te slapen en monitort hoeveel van die topsporters die uren ook daadwerkelijk haalt. Wiertz: "Slechts dertig tot veertig procent van de atleten halen die uren daadwerkelijk. Vaak is het zo’n anderhalf uur minder. Als dat een nachtje is, heeft dat weinig effect. Maar als dat langere tijd gebeurt, kun je verschil gaan werken in prestatie."

Slaappillen

Wiertz ziet dat er bij teamsporten meer aandacht voor slaapritmes is, maar dat bij individuele sporten hier doorgaans nog minder aandacht voor is. Het zou wat hem betreft een onderdeel moeten zijn van een leefstijl die past bij professionele profsport: "Zorg voor een vast ritueel: een douche, wat ontspanningsoefeningen of een stukje lezen, maar blijf weg bij die telefoon." Met slaappillen moet je voorzichtig zijn: "Daar kun je simpelweg het gevoel van een kater van hebben, als je niet uitgerust wakker wordt."

Slapen van cruciaal belang

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie