Sport
MAX

Wangedrag bij finale KNVB Beker: 'Het gedrag van de spelers legitimeert het gedrag van de supporters'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wangedrag bij finale KNVB Beker: 'Het gedrag van de spelers legitimeert het gedrag van de supporters'

Gisteren werd er gestreden om de KNVB beker tussen Ajax en PSV. Het werd een wedstrijd vol ergernissen, waarbij spelers over en weer kinderachtig gedrag vertoonde. De laatste tijd ligt de focus vooral op het gedrag van de supporters, maar begint het niet bij hoe de spelers op het veld zich gedragen? Gedragsbioloog Patrick van Veen denkt van wel en legt in Villa VdB uit hoe zij de supporters beïnvloeden in hun gedrag.

Video niet beschikbaar

Voorbeeldfunctie

Van Veen benadrukt dat mensen sociale wezens zijn en ons individuele gedrag mede wordt bepaald door het gedrag van mensen om ons heen. "Zeker als er mensen zijn met een voorbeeldfunctie. Mensen waar we tegenop kijken. Wanneer zij vervelend gedrag vertonen, legitimeren zij je eigen vervelende gedrag. Supporters denken dan: 'Ik mag dat ook, ik mag ook over grenzen heen.'"

Clubs

Hoe moeten de voetbalclubs hiermee omgaan? Van Veen is van mening dat clubs veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het gedrag van hun spelers. "Als de spelers zich niet gedragen moet je hen daar eigenlijk op aanspreken." En wat als het nu je sterspeler is? "Een hufter blijft een hufter", aldus Van Veen.

Cultuuromslag

Bij voetbal is er een cultuur ontstaan waar bijna alles gelegitimeerd wordt, vindt Van Veen. "Er zijn heel veel sporten waar dezelfde belangen spelen, maar waar dit gedrag van spelers nooit getolereerd zou worden, en waar een club, ondanks dat het misschien wel om de sterspeler gaat, toch zou ingrijpen. We moeten bij voetbal die cultuur toch echt gaan doorbreken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie