Sport
KRO-NCRV

Russen toelaten bij wedstrijden? 'Dat sport en politiek gescheiden zijn, is onhoudbaar ideaal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russen toelaten bij wedstrijden? 'Dat sport en politiek gescheiden zijn, is onhoudbaar ideaal'

Oekraïeners kúnnen niet eens sporten: of ze zijn overleden of vechten aan het front. Dat zegt wielerjournalist Thijs Zonneveld bij Spraakmakers. Aanleiding zijn de plannen van het IOC om Russen onder neutrale vlag mee te laten sporten, mogelijk ook bij de Olympische Spelen.

Bij het wielrennen, tennis en tafeltennis doen de Russen allang weer mee. Maar in andere sporten, zoals het schaatsen, worden ze geweerd. Internationaal Olympisch Comité-voorzitter Thomas Bach vroeg zich de afgelopen dagen hardop af of Russische sporters niet weer gewoon mee moeten kunnen doen. Zij het onder voorwaarden en onder neutrale vlag. Bach lijkt daarmee een deur open te zetten naar de Spelen in Parijs van volgend jaar.

"Voor ons staan sporters voorop", zegt Herbert Wolff van sportkoepel NOC*NSF, dat het IOC-standpunt onderschrijft. "Voor ons is het belangrijk dat sporters hun sport kunnen uitoefenen. En als ik zeg sporters, dan bedoel ik in principe alle sporters. We vinden ook dat ze hun sport moeten kunnen uitoefenen onafhankelijk van politieke situatie in het thuisland. En daarnaast delen we de Olympische gedachte dat sport verbroedert."

Symbolische sluiproute

Hij erkent wel dat het een dilemma is en noemt het een test - mocht er misbruik van gemaakt worden, dan kan het besluit weer worden teruggedraaid. Dat van die test snapt sporthistoricus Paul Reef niet. Want dat hebben ze in 2018 al gedaan, zegt hij. "Toen moesten Russische ploegen ook onder neutrale vlag uitkomen. Als je dan de Russische tv aanzette, werden ze tijdens het toernooi al geëerd als Russische helden." Hij spreekt van een "symbolische sluiproute".

Een beetje naïef noemt Thijs Zonneveld het standpunt van NOC NSF. "Het is zo met elkaar verweven, sport en politiek." Oud-schaatsinternational Mark Tuitert zegt dat ook. "Alles is politiek, ook in het IOC. Dat dat gescheiden is, is een ideaal dat totaal onhoudbaar is." Hij wijst erop dat het Olympisch Comité is verweven met Poetin persoonlijk.

Oekraïeners kúnnen niet eens sporten

Tuurlijk komt Thijs mee in het idee dat het voor individuele sporters balen kan zijn. Maar je moet het omdraaien, zegt hij. "Er zijn heel veel Oekraïners die niet mee kunnen doen óf omdat ze dood zijn óf omdat ze hun land moeten verdedigen."

Sporters uitsluiten werkt in ieder geval wel, zegt sporthistoricus Reef. "In geval van de Apartheid heeft het heel veel effect gehad. Omdat het mensen in het dagelijks leven laat zien: wij worden uitgesloten van de normale internationale, culturele orde. En dat effect neemt ook toe naar mate een regime meer belang toekent aan sport en dat is in Rusland het geval."

Ster advertentie
Ster advertentie