Sport
NOS

Hockeyer Balk: 'Of er harde woorden zijn gevallen? Dat valt wel mee'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hockeyer Balk: 'Of er harde woorden zijn gevallen? Dat valt wel mee'

De hockeymannen kunnen nog niet imponeren op de Olympische Spelen, maar international Lars Balk houdt veel vertrouwen in de medaillekansen. De hockeyers wonnen maandag met de nodige pijn en moeite van Zuid-Afrika (5-3) en verloren de eerste wedstrijd van België (1-3). De ploeg van bondscoach Max Caldas treedt woensdag aan tegen Canada. Balk verwacht dat Oranje zich gaat herpakken na de stroeve start.

Video niet beschikbaar

Balk en zijn teamgenoten voorkwamen maandag een blamage tegen Zuid-Afrika, de laagst geklasseerde ploeg op de Spelen. De nummer veertien van de wereldranglijst stond al na achttien minuten 3-0 voor tegen Oranje. Bondscoach Caldas zag zijn mannen in het restant van de wedstrijd de achterstand wegwerken en uiteindelijk met 5-3 winnen.

In de spiegel kijken

Dat de topvorm bij Oranje nog niet aanwezig is, beseft ook Balk, vertelt hij in gesprek met presentatoren Tom van 't Hek en Toine van Peperstraten van RadiOlympia. "Ik ben vanochtend met een dubbel gevoel opgestaan. We pakken drie belangrijke punten en het is nog positief dat we ons terug knokken van een 3-0 achterstand, maar we speelden zeker niet ons beste spel, net als tegen België. Het moet vanaf nu veel beter", vertelt Balk.

"Of er harde woorden zijn gevallen? Dat valt wel mee. We moeten elkaar nu vooral recht in de ogen kijken en eerlijk zijn naar elkaar. Iedereen moet ook naar zichzelf kijken. Ik kan ook beter en verwacht meer van mezelf. Ik mag de duels harder maken en het team voor mij beter neerzetten. We moeten niet te veel in het verleden kijken, maar als je naar het afgelopen EK kijkt en naar welk niveau we daar bereikten, dan zit er nog veel meer in dit team", aldus Balk, die met Oranje vorige maand Europees kampioen werd na de finale tegen Duitsland.

Meer spanning nodig

Als Tom van 't Hek de vraag stelt of Nederland zich zorgen moet maken om het Nederlandse hockeyteam, zegt Balk vol overtuiging: "Absoluut niet. We gaan voor een medaille. We kijken ook niet tegen wie we in de volgende ronde moeten. Of het nou Australië, India of een ander land is, maakt mij niet uit. Misschien is het voor ons wel beter om tegen een goede tegenstander te spelen. Dan staat er meer spanning op", zegt Balk.

De zoon van oud-hockeyer Frank Balk, die in het verleden teamgenoot was van Tom van 't Hek, wijt de matige start van Oranje op de Spelen niet aan de zware omstandigheden in Tokio. "Het is warm, maar we hebben ons optimaal voorbereid. Eerst in Nederland in thermokamers en daarna op trainingskamp in Madrid. We hebben er niet zoveel last van dat we daardoor zo speelden in de eerste twee wedstrijden."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie