Sport
NOS

Erben Erbij: De goudjacht van Hassan en 'flabbergasted' door synchroonzwemmen

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: De goudjacht van Hassan en 'flabbergasted' door synchroonzwemmen

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 10 was de dag waarop Sifan Hassan de gouden medaille veroverde op de 5000 meter. Wennemars zag haar maandagochtend al vanaf de tribune van het Olympisch Stadion imponeren op de 1500 meter. De Vliegende Keep ging in gesprek met Charles van Commenée, de hoofdcoach van de Nederlandse atletiekploeg.

Hassan veroverde op overtuigende wijze de gouden medaille op de 5000 meter en werd de eerste winnaar van Nederlands atletiekgoud na Ellen van Langen in 1992. De Nederlandse atlete van Ethiopische afkomst gaat op deze Spelen ook nog voor goud op de 1500 meter en de 10 kilometer. Maandagochtend kwalificeerde Hassan zich ondanks een val nog als winnaar van haar serie voor de finale van de 1500 meter.

Drie keer goud?

Wennemars merkte bij diverse mensen twijfels over de tactiek van Hassan om op drie afstanden voor goud te gaan. De Vliegende Keep sprak voor RadiOlympia daarover met atletiekcoach Charles van Commenée. "We maken een inschatting het plan ook realistisch is. We gaan niet gokken. De inschatting maken we op basis van wat Sifan laat zien en we kijken ook naar de time table wanneer welk onderdeel wordt gehouden. Dan kijken we of ze genoeg hersteltijd heeft. Ze gaat proberen iets te doen wat nooit iemand gedaan heeft. Dat is uniek. Ze neemt het risico om te winnen en dat wordt door andere mensen uitgelegd als een risico om te verliezen."

Wennemars verwacht dat de glansrijke zege op de 5000 meter een voorbode is van wat nog gaat komen. "De winst van de 5000 meter was cruciaal. Ze is nu los. Ik had Jos Hermens (oud-atleet en atletenmanager) op de app. Hij schreef: de grote druk is er nu van af. Nu kan ze gaan genieten en laten zien hoe goed ze is. Ik denk dat ze met drie gouden medailles naar huis gaat."

Flabbergasted

Na zijn bezoek aan het Olympisch Stadion bezocht Wennemars tweelingzusjes Bregje en Noortje de Brouwer, die in actie komen bij het synchroonzwemmen. "Ik had dat nog nooit gezien, maar ik heb vol verbazing naar hun vrije kuur zitten kijken. Ik kan redelijk zwemmen en mijn hoofd boven water houden, maar deze dames kunnen uit het water omhoog komen en boven het water een salto maken. Hoe dan? En als je kijkt op welke snelheid dat gebeurt, met al die bewegingen. En allemaal zo synchroon. Echt fantastisch om te zien. Ik was flabbergasted", vertelt Wennemars.

De oud-schaatser overweegt niet om zelf het bad in te gaan voor synchroonzwemmen. "Nee, dit inspireert mij zeker niet, haha. Ik moet er niet aan denken. Ik ga toch gewoon morgen weer naar het atletiekstadion of naar het baanwielrennen. Dat zijn mijn sporten. Maar ik vind het wel knap en dit soort sporten horen op de Spelen thuis. Dit is geen 'geluksport'. Degene die het beste traint, er het meest voor doet en het meeste talent heeft die wint. Net als bij skateboarden en BMX'en."

Mooiste sportmoment

In de studio in Hilversum, bij presentatoren Ghislaine Plag en Tom van 't Hek, zat maandagmiddag ook Foppe de Haan, voormalig voetbaltrainer van onder andere sc Heerenveen, Jong Oranje en de laatste Nederlandse olympische voetbalploeg. Hij koos de val en wederopstanding van Hassan op de 1500 meter als zijn moment van de dag.

Wennemars kiest voor het goud. "Sifan is echt een prachtige sportvrouw. We zijn in Nederland vaak een beetje bange mensen en zij heeft daar geen last van. Ze gaat ervoor", aldus de NOS-analist, die dinsdag op pad gaat met de technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks. "Ik ga met hem kijken wat hij eigenlijk moet doen tijdens de Spelen. Ik moet me om kwart voor zeven melden en ga het allemaal beleven. Ik heb er weer zin in", besluit Wennemars.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie