Sport
NOS

Erben Erbij: 'Na wat ik van Hassan zag na haar val, wint ze drie keer goud'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Na wat ik van Hassan zag na haar val, wint ze drie keer goud'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars startte dag 10 van de Spelen in het Olympisch Stadion in Tokio en zag hoe Sifan Hassan zich ondanks een val op de 1500 meter als winnares van haar serie de finale bereikte. Hassan geldt maandagmiddag voor de finale van de 5000 meter als dé topfavoriete.

Het leek even helemaal mis te gaan voor Hassan in het Olympisch Stadion. Met nog zo'n vierhonderd meter te gaan in haar serie van de 1500 meter struikelde ze over een loopster die vóór haar viel. Wennemars zat op de tribune en hield zijn adem in, vertelt hij in RadiOlympia. "Het hele stadion was in rep en roer. Maar als je dan ziet hoe ze op staat en weer verder loopt. Ze gaat dan ook niet op safe voor de zesde plaats, maar ze wint de serie nog. Ongelofelijk."

"Voor haar concurrenten moet dat ook iets zijn. Er komt iemand voorbij rennen die net op de grond lag. Dat lijkt me ook niet leuk voor hen. Ik ben ook een keer op een NK sprint na tachtig meter gevallen. Ik stond toen op en dacht: de tegenstander is niet eens heel ver weg. Misschien kan ik hem nog inhalen. Nou, dat lukte niet, maar ik kwam heel dichtbij. Ik werd nog derde op dat NK", zegt Wennemars in gesprek met Robbert Meeder en Jurgen van den Berg, presentatoren van RadiOlympia.

Sifan's Mount Everest

Op het moment van het gesprek zit Wennemars op zijn hotelkamer in Tokio. "Voor de atletiekwedstrijden is er een ochtend- en een avondprogramma. Overdag is er niets te doen in het stadion. Dat heeft te maken met de uitzendrechten. En dat Amerikanen de finales bij hen in de ochtend willen zien. De televisierechten zijn heilig. Je ziet wel dat de sfeer overdag anders is dan 's avonds. Vanochtend liepen de vrouwen de finale 100 meter bij de horden. Dat was niet te vergelijken met de 100 meter bij de mannen, met die enorme lichtshow eromheen."

Nadine Visser eindigde in die finale op de vijfde plaats. Wennemars sprak in het Olympisch Stadion nog met de hoofdcoach van de Nederlandse atletiekploeg Charles van Commenée. "Hij zei dat Nadine het goed had gedaan. Ik vroeg hem ook naar Sifan (die ook nog in actie komt op de 5000 en 10.000 meter). Nou, zijn hart stond even stil. Hij zei: Sifan is de Mount Everest aan het beklimmen en onderaan de berg werd ze overreden door een bus. Ze is een vrouw met een missie en ze weet waar ze mee bezig is. Mensen die zich nog zorgen maakten over haar, het gaat hartstikke goed. Na wat ik van Sifan na haar val zag, gaat ze gewoon drie keer goud winnen", besluit Wennemars.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie