Sport
BNNVARA

'Claudia Pechstein zou hier kansloos zijn op het NK'

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Claudia Pechstein zou hier kansloos zijn op het NK'

De dagen zijn korter, de temperatuur lager, kortom: de schaatskoorts is volop aanwezig in Huize Wennemars. Of die ooit écht weg is, is de vraag, maar dat dit weekend compleet in het teken stond van schaatsen, dat is een feit. Fenomenale snelheden op het NK, een bijzondere prestatie van Claudia Pechstein op de Duitse nationale kampioenschappen en Sven Kramer die voor nóg langere afstanden ging: je hoort het allemaal in de 'Kleine Sportcitatenquiz' van B.V.S.C.

51 jaar en op weg naar haar achtste Olympische Winterspelen: het is een bijzondere prestatie voor de Duitse Claudia Pechstein. In Nederland had ze geen schijn van kans gemaakt, zegt Erben Wennemars. "Ze zou hier kansloos zijn op het NK", aldus de oud-schaatser. De vraag is eerder, hoe zit dat dan met de rest van schaatsend Duitsland? Desondanks is het wel een hele bijzondere prestatie.

NK afstanden

Meerdere bijzondere prestaties en bovendien fenomenale tijden werden dit weekend in Heerenveen gereden. Jutta Leerdam reed een baanrecord op de 1000m (1.13,15) en Irene Schouten deed dat op de 5000m (6.45,69). Jorrit Bergsma en Kai Verbij hebben voor het eerst in hun carrière twee gouden medailles gewonnen tijdens de Daikin NK afstanden. Op de eerste dag reed Bergsma een sensationele 5000 meter, en een dag later won hij ook op de 10.000 meter. Twee afstanden waar Sven Kramer ook op uit zou komen, maar dat liep net wat anders.

Sven Kramer op de marathon

In plaats van dat Sven Kramer zich liet zien in Heerenveen, meldde hij zich zaterdag bij de IJsbaan Twente. De vrijdag daarvoor werd hij vijfde op de 5km, en op zaterdag verkoos hij de 100 rondjes op de Twentse baan boven de 25 rondjes van de 10 km in Thialf. "Hij reed niet heel erg goed", zegt Wennemars over de 5km van Kramer in Thialf. "Dus ik snap het wel. Bergsma was de man van het weekend en die rijdt elke week 125 rondjes, tijdens de marathon."

Wennemars: "Juist die overlap van allemaal sporten bij elkaar maakt dat je een gigantische motor krijgt en dat je alleen maar nog beter presteert in je eigen sport."

Fenomenale tijden op de schaatsbaan in een Olympisch jaar - B.V.S.C.

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie