Sport
NOS

Twee nationale titels in hetzelfde weekend voor vier schaatsers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee nationale titels in hetzelfde weekend voor vier schaatsers

De meest succesvolle schaatsers in het openingsweekend van het olympische seizoen zijn Jorrit Bergsma, Irene Schouten, Kai Verbij en Jutta Leerdam. Ze wonnen zondag allemaal hun tweede afstand van het weekend in Thialf.

10 km mannen

Bergsma is de man van de lange adem. Nadat de rijder van Team Zaanlander zaterdag al de 5.000 meter had gewonnen, was er ook een overwinning met overmacht op de 10.000 meter. Bergsma was bijna tien seconden sneller dan nummer twee Patrick Roest. Marwin Talsma werd derde. Sven Kramer en Jan Blokhuijsen hadden zich afgemeld voor de langste afstand.

5 km vrouwen

In een aardig vol Thialfstadion in Heerenveen mocht ook Schouten voor de tweede keer op de hoogste trede van het podium klimmen. De winnares van de 3.000 meter deed op de 5.000 meter een aanval op het baanrecord van Esmee Visser. Ze was met 6.45,69 ongekend snel, slechts vijf tienden boven het Nederlands record van Carien Kleibeuker. Het baanrecord sneuvelde wel. De houder van het baanrecord was er ook, maar ze is verre van haar beste vorm vanwege overtraining. Visser reed stapvoets over het ijs en werd zevende. Sanne in 't Hof was de verrassende nummer twee. Carlijn Achtereekte werd derde.

1000 meters

Verbij won het klassement over twee 500 meters vrijdag. Op de enkele 1000 meter was hij de beste van 'de grote drie', bestaande uit Kjeld Nuis, Thomas Krol en Verbij. Hein Otterspeer drukte zich er tussen op de tweede plaats. Krol en Nuis werden derde en vierde. De 21-jarige Merijn Scheperkamp kwam met een persoonlijk record (1.08,10) uit op plaats vijf.

De vierde dubbel van het weekend was voor Leerdam. Ze streed met de andere grote favoriete Femke Kok om de titel op de 1000 meter. Leerdam trok net als op de 500 meter aan het langste eind. Het baanrecord van Brittany Bowe verdween uit de boeken. Leerdam reed naar 1.13,15. Kok werd tweede en Ireen Wüst reed de derde tijd.

Aan het einde van de middag behaalde Schouten nog een succes. Ze won de massastart. De wedstrijd van de mannen kende Bart Hoolwerf als winnaar.

Ster advertentie
Ster advertentie