Sport
KRO-NCRV

Wordt dit het beste EK ooit? 'Alleen de allerbeste spelers blijven over'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt dit het beste EK ooit? 'Alleen de allerbeste spelers blijven over'

Tot nu toe stelt het EK niet teleur, met doelpuntrijke wedstrijden en soms controversiële VAR-beslissingen die de amusementswaarde verhogen. Teams graven zich niet alleen maar in voor hun eigen strafschopgebied. "Dit zou zomaar het beste EK ooit kunnen worden", schrijft sportcorrespondent Michiel de Hoog in De Correspondent. Waarom dit zo maar eens waar zou kunnen zijn, legt De Hoog uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens De Hoog doen Spanje en Duitsland het in het huidige EK uitstekend. "Met name Spanje heeft zich overtuigend geplaatst en speelt tegen sterke tegenstanders." Daarnaast valt Oostenrijk op, volgens de sportcorrespondent, vanwege hun hoge en snelle pressing.

Meer stappen, meer kilometers

De Hoog heeft vijf aspecten geanalyseerd om te verklaren dat dit EK een van de beste aller tijden is. Volgens hem zijn voetballers sneller dan ooit tevoren. "Vroeger had je één of twee snelle spelers zoals Marc Overmars. Nu hebben teams meerdere snelle spelers zoals Ousmane Dembélé en Kylian Mbappé." Dit is ook terug te zien in de cijfers, volgens De Hoog: "Spelers lopen nu meer kilometers en sprinten vaker. Ook omdat het spel sneller geworden is; meer lopen betekent meer passen en andersom."

Precisie en snelheid

"Voetballers spelen de bal steeds sneller af", stelt De Hoog. Johan Cruijff was een meester in zowel dribbelen als snel passen. Tegenwoordig houden spelers de bal korter bij zich door de druk van tegenstanders. "In die tijd duurde het drieënhalve seconde voordat een speler de bal overspeelde. Nu is dat gemiddeld tweeënhalf of zelfs één seconde bij goede ploegen zoals Spanje." Daarnaast passen voetballers vaker en preciezer dan ooit. "Dit is te zien wanneer oude en moderne Champions League-wedstrijden worden vergeleken", vertelt De Hoog.

Vrij trappen

Een derde verbeterpunt is het slimmer schieten op het doel. "Van dichtbij schieten geeft een hogere kans op een doelpunt. Hoewel afstandsschoten spectaculair zijn, kiezen trainers voor efficiëntere combinaties", legt De Hoog uit. Daarnaast is de vrije trap belangrijker geworden en besteden coaches meer aandacht aan standaard situaties omdat ze weten dat daar een grote kans voor het scoren van doelpunten ligt. "We zagen recent een mooie variant hiervan bij de vrije trap van Wout Weghorst tegen Argentinië."

Succesformule

Hoe kan het dat de balsport in deze mate verbeterd is, door de jaren heen? Volgens De Hoog komt dit door de populariteit van het spel. "Er gaat daardoor meer geld erin om", zegt hij. "Alleen de allerbeste spelers blijven over, die technische handelingen snel kunnen uitvoeren."

Vanavond speelt Nederland tegen Frankrijk. De Hoog verwacht een spannende wedstrijd, aangezien Frankrijk erg getalenteerd is. "Een gelijkspel zou goed zijn."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie