Sport
MAX

De verhalen achter de spelers en staf op het EK 2024: 'Modrić was een vluchteling'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De verhalen achter de spelers en staf op het EK 2024: 'Modrić was een vluchteling'

Het EK 2024 nadert snel en de oranjekoorts neemt in rap tempo toe. Journalist Simon Kuper biedt daarom graag een uniek kijkje achter de schermen rondom het EK voetbal in zijn podcast 'Heroes and Humans of Football', waarbij hij bijzondere verhalen vertelt over spelers, trainers en bestuurders. En deze verhalen zijn niet alleen voor voetballiefhebbers, maar ook voor diegenen die minder met het spel hebben. Hij vertelde een paar bijzondere feitjes over EK-deelnemers in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Kylian Mbappé

Een aflevering van zijn podcast richt zich op Kylian Mbappé, de kersverse superster van Real Madrid. Kuper benadrukt het belang van een hecht gezin in zijn succes. "Mbappé komt uit een heel sterk gezin met twee ambitieuze, goed georganiseerde ouders," zegt Kuper. Bovendien profiteerde Mbappé van de uitzonderlijke voetbaltalenten in Parijs. "Er is geen regio ter wereld die tegenwoordig meer talent produceert dan Parijs. Dan speel je tegen sterke tegenstanders, daar heeft hij enorm van geprofiteerd."

Gareth Southgate

De Engelse coach Gareth Southgate krijgt ook aandacht in Kuper's podcasts. Southgate, een "fantastisch interessante man," leidt een team vol diversiteit en staat pal achter zijn spelers tijdens sociale kwesties. "Hij heeft het verhaal van Engeland als een gemengd land, waar iedereen een plek heeft, beter weten te vertellen dan welke politicus ook," aldus Kuper. "Het is een oude, witte man die leiding geeft aan een team vol niet-witte spelers. En dat werd rond 2020 erg belangrijk, want toen kreeg je dat spelers wilden knielen tegen politiegeweld. Een deel van de Engelse aanhang vond dat niet fijn, maar hij is daar destijds op geweldige manier mee omgegaan."

Luka Modrić

Luka Modrić, de Kroatische ster, groeide op in de nasleep van de Joegoslavische oorlog. "Hij is als vluchteling opgegroeid," vertelt Kuper. "Zijn grootvader werd door Serviërs gedood tijdens de oorlog, waar hij nog steeds niet over kan praten. Hij groeide op in een hotel dat was overgegeven aan vluchtelingen en de bommen vielen. Op de parkeerplaats van dat hotel heeft hij leren voetballen."

Simon Kuper geeft in zijn podcast een persoonlijke kijk op de levens van voetballegendes, voorbij de scorebordjournalistiek. En voor wie gaat Kuper zelf juichen tijdens het EK? "Ik ben altijd voor Oranje!"

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie