Sport
KRO-NCRV

Hoe staan de Oranjefans in de EK-wedstrijd? 'Ook zonder Frenkie worden we kampioen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe staan de Oranjefans in de EK-wedstrijd? 'Ook zonder Frenkie worden we kampioen'

De Oranjekoorts begint nu echt hoog op te lopen. Maar de fans hebben ook een tegenslag te verwerken, middenvelder Frenkie de Jong kan wegens een blessure niet meedoen met het EK in Duitsland. Bondscoach Ronald Koeman heeft al aangekondigd dat Ian Maatsen het elftal komt versterken. "Het zit wel goed", zegt voetbalanalist Youri Mulder bij Spraakmakers.

Zonder De Jong het Europees Kampioenschap in gaan, was natuurlijk niet de bedoeling. Oranje wint namelijk meer wedstrijden als de middenvelder meespeelt, licht Mulder toe. Toch is dit een "betere situatie" omdat er nu eindelijk duidelijkheid is over de opstelling, zegt de voetbalanalist. "Koeman heeft een aantal dingen echt veranderd."

'Mooie keuzes'

Mulder is vooral enthousiast over de opstelling van Frimpong en Maatsen. "Koemans keuzes worden steeds mooier", aldus de voetbalanalist. "Het is veel frisser, zit meer snelheid in. Je ziet het in de kansen die ze creëren. Het is leuk voetbal. Achterin zijn ze ook stevig." Ook voor Pieter Zwart, hoofdredacteur van Voetbal International, is het "glas halfvol."

'Frankrijk het sterkst'

"Dit Nederlands elftal heeft enorm veel kwaliteiten achterin. Daar ligt de kracht van het Nederlands elftal, de verdediging is heel goed", gaat Zwart verder. De Voetbal International-hoofdredacteur gokt dat Nederland de poulefase wel doorkomt, maar vreest voor de knock-out-fase. "Frankrijk is daar het sterkste team. Zij zijn de grootste kandidaat om kampioen te worden."

Balsem voor de ziel

Jaimy Weijgers, medeorganisator van de Oranjestraat in Breda, heeft er "vertrouwen" in. "We hebben niet de minste spelers. Mijn verwachtingen zijn hoog. Frenkie is een bepalende speler, maar ook zonder Frenkie moeten we het gaan redden. Ook zonder hem worden we Europees kampioen." Beller Roy Groenberg gelooft dat Nederland "absoluut" terugkomt met het kampioenschap. "We hebben nog iets goed te maken in Duitsland en dat gaan we deze keer doen." Luisteraar Karin van der Beek ervaart het EK als "balsem voor de ziel" en beller Gert Grimmius kan ook niet wachten. "We hebben een elftal dat de finale kan bereiken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie