Sport
KRO-NCRV

Oranjekoorts en verbroedering meer dan welkom: 'We zijn er weer bij en dat is prima!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranjekoorts en verbroedering meer dan welkom: 'We zijn er weer bij en dat is prima!'

Het aftellen naar de openingswedstrijd van het EK voetbal is begonnen. In Duitsland gaat vanavond het duel tussen het gastland en Schotland van start. Om er maar eens een cliché in te gooien: voetbal is de belangrijkste bijzaak van het leven. En misschien is die bijzaak wel zeer welkom op dit moment, met politieke verdeeldheid in het land en alle leed in de wereld. En niet om de boel op één hoop te gooien: maar die zomer wil ook maar niet komen. "Je ziet armen om elkaar heen slaan, glazen die worden geheven en handen in de lucht. Het verbroedert", zegt zanger Wolter Kroes bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Vrijdagavond wordt het EK afgetrapt in Duitsland. Het dorp Arnemuiden is alvast oranjekoorts-klaar, vertelt inwoner Guus van Hekke. "We hebben de schermen en vlaggen al klaarhangen." Wat opfleuring kan men wel gebruiken volgens Dagblad van het Noorden journalist Bas van Sluis. "Er is constant ellende in de wereld, dus dit is altijd welkom."

In het hoofd

Onderzoeker naar publieke waarde van sport HvA, Jan-Willem van der Roest, heeft de oranjevlaggetjes al in de tuin hangen. "Topsport zorgt voor plezier, enthousiasme en passie en geeft een gevoel van identiteit", zegt Van der Roest. De onderzoeker geeft aan dat dit voor veel mensen erg belangrijk is. "Sport zorgt voor een grote collectieve identiteit, ik denk dat daar altijd behoefte aan is."

Erik Scherder, neuropsycholoog, is zich er bewust van dat er veel aan de hand is in de wereld, waardoor mensen zich neerslachtig voelen. Hij vindt het EK een welkome afleiding. "Het EK staat voor hoop. Oftewel een doel dat je wil bereiken, maar lastig te behalen is. Daar kun je samen naartoe leven." Het Ek zorgt volgens de neuropsycholoog voor verbinding en dit heeft een positief effect op het brein. "Het EK beantwoordt een kreet naar positiever nieuws."

Geen koorts

Café-eigenaar Jaap de Boer heeft alvast negen schermen klaar staan. Maar liefst acht in z'n café en één buiten. "We proberen groepen samen te brengen, voorgaande jaren lukte dat enorm", zegt De Boer. Volgens de café-eigenaar is het gevoel deze keer wat minder aanwezig. "Het vertrouwen is er nog niet helemaal. Als we twee wedstrijden winnen dan zal dat gevoel wel meer ontstaan en omslaan." Volgens hem is de eerste wedstrijd ontzettend belangrijk om dit gevoel te kweken.

'Viva Hollandia'

"De koorts is er nog niet, dat moet nog even ontstaan" zegt Viva Hollandia-zanger Wolter Kroes. Hij stemt in met De Boer en merkt dat mensen een stuk neerslachtiger zijn. "Dan is juist de behoefte aan muziek heel groots, men heeft behoefte aan sfeer en gezelligheid", zegt Kroes. De zanger die het oranjegevoel iedere keer opnieuw weet aan te wakkeren, zingt nog steeds vol trots zijn nationaal welbekende plaat. "Je ziet armen om elkaar heen slaan, glazen die worden geheven en handen in de lucht. Het verbroedert", zegt Kroes.

Journalist van Sluis vindt het in ieder geval fijn dat we een EK krijgen. "Ik hoop dat het veilig blijft voor iedereen en we uiteindelijk met 2-0 winnen in de finale tegen Duitsland", zegt hij.

Het Nederlands elftal speelt zondagmiddag haar eerste wedstrijd tegen Polen in het Duitse Hamburg.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie