Sport
BNNVARA

Mocro's naar Moskou: van Nederland naar Rusland, met de auto

foto: Abdelkader Benalifoto: Abdelkader Benali
  1. Nieuwschevron right
  2. Mocro's naar Moskou: van Nederland naar Rusland, met de auto

In Kaliningrad treft het Marokkaans elftal zijn laatste tegenstander van dit WK: Spanje. Ondanks dat ze al uitgeschakeld zijn, waren er een boel Nederlands-Marokkaanse supporters helemaal naar de Russische stad gekomen, met de auto. Voor De Nieuws BV lift Abdelkader Benali nog een klein stukje mee, naar het stadion.

Video niet beschikbaar

Een mooie reis met een snufje nostalgie

Abdelkader hoeft maar z'n hand op te steken of er stopt al een auto met een grote Marokkaanse vlag over de motorkap gespannen. Knus op de achterbank vertellen de jongens over hun reis uit Nederland: "We krijgen sinds dat we weg zijn al veel getoeter en gezwaai en geschreeuw van elke plek waar we stoppen omdat we met die mooie vlag op de motorkap rijden. Iedereen weet exact waarvoor we in deze auto zitten en waar we naartoe gaan." Daarnaast komen ze veel Marokkanen tegen:voor hen is dit een hele mooie ervaring.

Voor de supporter achter het stuur betekent deze reis daarnaast een stukje nostalgie. Vroeger ging hij samen met zijn vader met de auto naar Marokko en nu gaan ze met zijn allen naar Rusland. Maar ook neemt deze reis de chauffeur terug in de tijd naar de wedstrijd van Marokko op het WK in 1998: "Die zag ik toen ik een kind was. En in twintig jaar tijd zijn we niet meer op een WK geweest, dus dit brengt wel gevoelens omhoog van 'yes we kunnen eindelijk weer juichen en staan.'"

Mini Cooper uit Casablanca

En wij maar denken dat met de auto vanuit Nederland naar Rusland rijden ver is, Abdelkader zag nog een Mini Cooper uit Marokko. "Ja die hebben wij ook gezien", zegt een van de supporters in de auto, "die jongen heeft wel lef hoor, dat hij het gewoon doet." Een andere supporter in de auto spreekt ook met veel lof over de Marokkaanse Mini Cooper chauffeur: "Die gaat gewoon, een echte strijder."

Spanjaarden mee richting huis

Of ze na de uitschakeling van Marokko dachten om niet naar Rusland af te reizen? "Geen een moment hebben wij gedacht om niet te komen. Wij supporten Marokko. We gaan ervoor tot het einde en ja, helaas is het einde de laatste poulewedstrijd geworden en dat is jammer. Maar, dat is gewoon de realiteit van de supporters van Marokko: je moet ook om kunnen gaan met tegenslagen." En nu ze toch al zo ver zijn, kunnen de Spaanse supporters meerijden richting huis.

Eenmaal in het stadion trakteren de Leeuwen van de Atlas de supporters op twee doelpunten. Even lijkt dit de overwinning waar de Marokkaanse supporters zo op hadden gehoopt. Maar, helaas mocht het niet zo zijn. Het Marokkaanse elftal speelde uiteindelijk gelijk tegen de Spanjaarden, na een paar spannende laatste minuten. Dus dat wordt een lange maar - de positieve supporters van Marokko kennende - gezellige reis weer naar huis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie