Sport
BNNVARA

De succesformule van Almere City FC

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De succesformule van Almere City FC

De jongste betaald voetbalclub van Nederland schreef gisteren geschiedenis. De spelers van Almere City FC versloegen FC Emmen en dat betekent dat ze voor het eerst mee gaan doen in de Eredivisie. Sportjournalist Wouter Bouwman maakte twee jaar geleden de podcast Promoveren met Almere en doet het promotiegeheim van de Flevolandse profclub uit de doeken in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Twee jaar geleden lukte het de profclub uit de polderprovicie net niet om te promoveren. Wat hebben ze dit jaar anders gedaan? Een belangrijke component die Almere toen niet had en nu wel is trainer Alex Pastoor. Deze oefenmeester, die eerder Excelsior en Sparta succesvol de Eredivisie in leidde, is een vakman als het op promoveren aankomt. Toen Almere in 2022 in zwaar weer verkeerde en onderaan het rechterrijtje van de Eerste divisie bungelde, werd Pastoor aangesteld. De trainer wist de ploeg uit Almere uit het slop te trekken. Een bijzondere man, dat is het volgens Bouwman.

De Almeerse sudoku

Zo is het voor de ESPN-verslaggever altijd spannend hoe Pastoor reageert tijdens interviews. Bouwman: "Je weet nooit welke kant het opgaat." Niet alleen voor journalisten, maar ook voor de FC Ally-spelers was het een bijzondere verschijning, weet Bouwman. "Hij is een van de beste trainers die ze ooit hebben gehad, maar wel een rare vogel." Iemand die hem in balans houdt, is assistent-trainer Hedwiges Maduro.

Volgens meesterpuzzelaar Maduro moet een team on-analyseerbaar zijn. De assistent-trainer houdt ervan spelers steeds op verschillende plekken te zetten zodat tegenstanders niet doorhebben hoe ze nou eigenlijk staan. De opstelling van Almere wordt door analisten ook wel 'de Almeerse sudoku' genoemd, zegt Bouwman. Maar het puzzelen blijkt effectief.

Gerelateerde podcast

Promoveren met Almere

Promoveren met Almere

Link met Almere

Naast goede begeleiding vanaf de kant, heeft het succesvolle Almere ook belangrijke sleutelspelers op het veld. Zoals aanvoerder Damian van Bruggen. "Hij is de link met Almere", zegt Bouwman. "Je merkt nu langzaam dat er jongens zijn zoals Van Bruggen die uit Almere komen en geen achtergrond hebben in Amsterdam." Deze ontwikkeling vindt ook plaats bij de supporters, merkt Bouwman op: "In het begin zag je nog wel eens mensen in een Ajax-shirt zitten op de tribune, nu zie je dat bijna niet meer."

Goede investeringen

Tijdens de winterstop heeft Almere ook nog goed geshopt, vertelt Bouwman. "Er kwamen toen hele ervaren spelers binnen en zo'n club als Almere moet ook gewoon wachten of mensen afvallen bij andere clubs." De club investeerde in voetballers als Rajiv van La Parra en Anthony Limbombe. "Jongens die eigenlijk zonder club zaten, maar echt voor dit niveau geweldige spelers zijn", aldus de ESPN-verslaggever. Zo werd de valse start van het begin van het seizoen weggepoetst.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie