Sport

De Kopgroep: de Lance-lijst van Mart Smeets

foto: AVROTROSfoto: De Kopgroep
 1. Nieuwschevron right
 2. De Kopgroep: de Lance-lijst van Mart Smeets

Een boekenlijst van Mart Smeets, voor iedereen die meer wil weten over 'de periode Armstrong'.

In de loop der tijd, beginnend in september 2010, las en herlas Mart Smeets een groot aantal boeken dat geheel of gedeeltelijk over het leven en de gedragingen van Lance Armstrong ging. Hieronder een leeslijst voor iedereen die daar ook interesse in heeft:

 • It’s not about the bike, my journey back to life
  Opgeschreven in de ik-vorm. Journaliste Sally Jenkins verwierf er grote bekendheid door in de VS. Levensverhaal voor een groot publiek, heroïsch, zoet en soms te mooi gemaakt. Ze verdiende er een topsalaris aan. Good for her.
  Yellow Jersey Press, ISBN 0-224-06087-2
 • Every second counts
  Weer opgepend door Sally Jenkins. Bestseller over de hele wereld, net als het eerste boek. Zelfde patroon, in de ik-vorm geschreven. Amerika leert Lance Armstrong en de Tour kennen. Enigszins zoet. Verdiensten groot. Ook een boek voor vrouwen. Veel familievertellingen.
  Broadway Books, ISBN 0-7679-1448-1
 • Lance, the making of the world’s greatest champion
  Geschreven door de Brit John Wilcockson, een man die al drie decennia in de VS woont. Intens, goed gedetailleerd boek. Wilcockson wordt in het wereldje wel “de huisschrijver van Lance” genoemd. Inderdaad, zelden kritisch, soms adorerend. Een leven in bijna 400 pagina’s. Boeiend.
  Da Capo Press, ISBN 978-0-306-81587-4
 • 23 dagen in juli, hoe Lance Armstrong zijn zesde Tour won
  Wederom een Wilcockson boek. Over de toen recordronde. Volgens de flaptekst: met een onthullende blik achter de schermen van de Tour. Dag-per-dag beschrijving van eenvoudige Tourzege. Vertaald door Edwin Krijgsman en Gert Jan de Vries, die soms wat moeite hebben met de echte wielertaal. Toch prettig leesbaar.
  De Arbeiderspers, ISBN 90-295-6256-0

 • The Lance Armstrong performance Program
  Samenwerking met Chris Carmichael, ooit Armstrongs coach en manager. Opgetekend door Peter Joffre Nye, een typisch Amerikaanse wielerjournalist. Voor de fanatieke wielertoeristen, die een beetje Lance willen worden. Gaat over training, voeding en alles dat een mens een betere renner kan maken. Men spreekt er met geen woord over…
  Niets voor lezers op een stadsfiets.
  Rodale, ISBN 1-57954-270-0
 • A significant other, riding the Centenary Tour de France with Lance Armstrong Opgetekend met Matt Rendell, die zelf Hodgkin overwon. Elegante manier van beschrijving hoe Victor Hugo Pena de Tour reed en in het geel kwam te rijden. Britse manier van aanpak. Leuk boek, sterk in de analyses.
  Phoenix, ISBN 0-75381-874-4
 • Tour de France companion
  Door de onvolprezen Bob Roll. Deze vrije geest verklaart voor Amerikanen de Tour en profwielrennen. Met leuke lijstjes en dingen die handig zijn te weten voor kroegkwisjes. Roll en het spel? No word.
  Workman Publishing, ISBN 07611-3520-0

 • How Lance does it, put the success formula of a champion into everything you do
  Door Armstrong's vroegere triatlon tegenstander Brad Kearns geschreven. Een volkomen overbodig, niet te begrijpen boek, waar ik niets mee heb. Stel je voor dat de hele wereld uit mensen als Lance Armstrong zou bestaan! Voor carrièremakers en strebers.
  McGraw-Hill, ISBN 0-07-147740-3
 • Rough Ride, behind the wheel with a pro cyclist
  Door Paul Kimmage, ’s wereld grootste Armstrong-hater. De Ier schrijft open over zijn eigen leven als middelmatige profrenner. Boek won een bekende Ierse prijs. Terecht. Nuttig om te lezen. Je leert Kimmage kennen en komt dichter tot Armstrong.
  Yellow Jersey Press, ISBN 0-224-055145-8

 • We might as well win
  Het verhaal van ploegleider Johan Bruyneel, opgetekend met de vroegere Armstrong-fan Bill Strickland. Opmerkelijk boek dat in vele talen verscheen. Is het daarom goed? Neen, wel uiterst leerzaam. Stickland kwam in de lente van 2011 in het zwarte boekje van Armstrong te staan, na geschreven te hebben niet meer in de onschuld van de Texaan te geloven. Dan was het Austin-kartel meedogenloos hard. Bruyneel werd een beetje rijk van dit boek.
  Houghton Mifflin, ISBN 978-0-618-87937-3

 • Inside Dope
  Over doping dus, beschreven door de tsaar van de Wada, de Canadese advocaat Dick Pound die een gekend Armstrong tegenstander was en waarschijnlijk nog is. Zakelijk, soms saai geschreven boek over dopinggebruik binnen de grote sportwereld met ruime aandacht en uitleg over The Boss. Leerzaam en taai om door te komen.
  Wiley, ISBN 0-470-83733-0

 • L.A. Confidentiel, les secrets de Lance Armstrong
  Geschreven door de Ier David Walsh en de Fransman Pierre Ballester. Felle aanklacht tegen de Amerikaan. Franse uitgave. Woordenboek! Serie aanklachten, vele niet bewezen. Beetje chaotisch opgebouwd, verhalen schieten alle kanten op. Aanrader voor insiders. Niet bijster Armstrong-vriendelijk, hoewel de Amerikaan toch genoeg complimenten krijgt. Editions de la Martiniere, ISBN2-84675-130-7

 • Vuil spel. Het systeem Armstrong
  Wederom het Iers-Franse dubbelspel. Gelezen in vertaling (uit het Frans) van Jan Heyvaart. Dat moet in alle haast gebeurd zijn. Ook hier weer: chaos in de verhalen. Een beetje herhaling, een beetje nieuw. Smakelijk opgedist toch, met nu aanvallen over alle flanken. Soms ook gezocht. Er moet nog een boek komen waar de twee schrijvers twijfelen aan het feit of Armstrong inderdaad wel kanker gehad heeft.
  Nomonkeybooks, ISBN 978-94-900-4601-9

 • From Lance to Landis, inside the American doping controversy at the Tour de France Auteur: David Walsh. Solo. Ja, hij heeft een fijn pennetje. De Ier toont zijn werkelijke weerzin van alles rond Armstrong. Felle aanklacht waarbij anderen niet gespaard worden. Soms herhaling van eerste boek. Twijfel als basis voor journalistiek.
  Ballantine books, ISBN 978-0-345-49962-2

 • Positively false: Floyd Landis
  Opgeschreven door Loren Mooney, een New Yorkse journaliste. Een volkomen overbodig boek, naar we nu weten. Het heette bij uitkomst de “real story” te zijn. Hoeveel echte verhalen zal Landis nog vertellen?
  Memoir, ISBN 978-1-4169-5023-3

 • Lance en de rest, Tourverhalen uit het nieuwe milennium
  Door Raymond Kool, een Nederlandse krantenjournalist. Schrijft zijn verhalen vanachter de televisie. Dat is te merken en dat bedoel ik niet negatief. In 75 minuten uitgelezen. Soms een korte glimlach. Goede cover.
  BZZToH, ISBN 90-453-0047-8

 • The 2005 Tour de France, Armstrong’s farewell
  Door (weer) Wilcockson en Andrew Hood, een in Spanje wonende Amerikaanse wielerjournalist. Leuk en makkelijk te lezen boek over een belangwekkende (Armstrongs schijnbaar laatste) ronde. Vrij precies volgen de auteurs de gebeurtenissen in de koers. Aardige opmaak.
  Velopress, ISBN 1-931382-68-9

 • Lance Armstrong, beelden van een kampioen
  Fotowerk van Graham Watson, teksten van The Boss zelf, voorwoord van Robin Williams, nawoord van Eddy Merckx. Voor minder doen ze het niet. Foto’s zijn wondermooi, aan de bijschriften zou wat gedaan kunnen worden. Goede cijfermatige informatie ook. Vertaling Jolanda te Lindert.
  Forte Uitgevers, ISBN 90-5877-398-1

 • Comeback 2.0, up close and personal, Lance Armstrong
  Prachtige foto’s van de in Austin wonende Elizabeth Kreutz. Tekst: Lance Armstrong. Vrouwelijke touch qua foto’s. Aanbevolen. Veel uit het Astana-jaar. Ook privé foto’s die ineens niet zo privé overkomen.
  SimonandSchuster, ISBN 978-1-4391-7314-5

 • Lance Armstrong’s oorlog
  Door Daniel Coyle. Misschien wel een der opvallendste boeken over Armstrong geschreven. Vertaling: Benjo Maso. En daar schuilt het geheim; deze vertaler kent de echte wielertaal en dat maakt dit boek zo leesbaar. Amerikaanse schrijver die een jaar lang alles van Lance en kornuiten volgt. Woont vlak bij ze, mag in de bus komen en ziet en hoort alles, maar juist “dat” ziet hij dus niet en dat blijft me een Gods raadsel. Interessant en volgens de auteur waarheidsgetrouw.
  LJ Veen, ISBN 90-204-0547-0

 • Lance Armstrong, Tour de Force
  Zelfde boek, maar dan in het Engels. Maarrrr. Dit boek is aangepast en kent een update van 2009. Jammer. De verklarende woordenlijst is ridicuul. Gek, maar waar; de Nederlandse vertaling is beter dan het origineel. Wel een lekker formaat.
  Harper Sport, ISBN 978-0-00-719528-2

Voorts las ik in:

Cycle Sport, Velo, Wielersport, ProCycling, Cycle Sport America, Cyclysme 2005, Fast Company, Sports Illustrated, Vanity Fair, ‘l Equipe, de Suddeutsche Zeitung, het AD, Het Nieuwsblad en de International Herald Tribune en diverse Internetsites. Ik vermeed zo veel mogelijk de forums op Internet. Slecht voor de volksgezondheid. Tot slot vertrouwde ik op mijn, door de vele jaren heen, aangelegde Tour de France plakboeken met uitslagen en aantekeningen en luisterde ik geduldig de zeven lange interviews, door de jaren gemaakt, met Armstrong af.

En welk het allerbeste boek is dat over Lance Armstrong geschreven is? Dat van de Pools-Amerikaanse journaliste Juliet Macur. Het boek heet 'Cycle of Lies' (Uitgeverij HarperCollinsPublishers, ISBN 9780062277220) en is ook in het Nederlands vertaald.

Macur ontleedt de mens Armstrong zoals waarschijnlijk alleen een vrouw dat kan. Ze spit in zijn verleden, legt merkwaardigheden bloot, spreekt met vriend en vijand en zet een spijkerhard portret neer van een mens dat loog en bedroog en dat in dat liegen en bedriegen een uitweg vond naar een nieuw en rijk leven. Een man die wereldberoemd werd, die een anti-kanker organisatie opbouwde die ook wereldberoemd werd en dat even later snel afgebrand werd. Macur zet Armstrong neer als een intelligente bedrieger en weldoener met manieren. Dit boek is zo goed dat alle schrijvers van alle andere Armstrong-boeken (inclusief mijn eigen De Lance Factor uit 2011, uitgeverij De Kring, in alle oprechtheid van die tijd opgeschreven) een ommetje mogen maken als zij ter plekke verschijnt.

Wat een top boek.

#4 - Vuelta: Wachten tot de baas iets zegt (S08)

Dit artikel is geschreven door Mart Smeets voor podcast De Kopgroep. Beluister de nieuwe aflevering op de website van NPO Radio 1 of via je favoriete podcast-app en volg De Kopgroep op Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie