appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zondag
Afbeelding

De Kopgroep wielerpodcast

Drie gepassioneerde wielren-experts - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) - geven in de wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France.

Podcast afleveringen

#25 - Machtsoverdracht (S04)

maandag 21 september 2020, 12:16 uur

De allerlaatste aflevering van De Kopgroep voor deze Tour, tijd voor een stukje evaluatie en 360 graden feedback. Om dat proces te begeleiden is ook Michael Boogerd weer aangeschoven. Wat vonden de heren van deze Tour? En hoe zit het inmiddels tussen Michael en Thomas Dekker? Luister naar de extra lange laatste aflevering en je bent weer helemaal bij.

#24 - Verrassing (S04)

zondag 20 september 2020, 08:18 uur

De heren van De Kopgroep praten na over de verrassende ontknoping van de Tour, gisteren in de tijdrit. Geen van de mannen had deze uitslag aan zien komen. Wat ze wel aan zien komen, is winst voor een sprinter op de Champs-Élysées in Parijs. Een laatste Natte Vinger, want morgen wordt het klassement opgemaakt en geëvalueerd. En van wie is toch die pornosnor waarover gesproken wordt?

#23 - Tijdrit (S04)

zaterdag 19 september 2020, 09:25 uur

De eerste en enige tijdrit deze Tour staat vandaag op het programma. Wordt het een nieuwe overwinning voor de mannen van Jumbo-Visma? De Kopgroep voorspelt van wel, al lopen de meningen uiteen over welke zwart-gele renner er met de dagwinst vandoor gaat. Mart blikt terug op de laatste Tour waarbij het spannend was tussen de nummer 1 en 2 in het algemeen klassement.

#22 - Opgesloten (S04)

vrijdag 18 september 2020, 10:28 uur

De hand-in-hand finish van Kwiatkowski en Carapaz verdeelt ook de gelederen van De Kopgroep. Zijn we belazerd, of was dit juist een mooie prestatie van twee sportmannen? Martijn weet alles van de uitsluiting van Merijn Zeeman, Mart verhaalt over een verdacht plasje uit '88 en Joost deelt lange vingers uit.

#21 - Superman (S04)

donderdag 17 september 2020, 10:33 uur

Martijn geniet van een luxe chalet, Joost verdiept zich in de geletruidrager in Den Haag en Mart 'agrees' met Bradley Wiggins.
De zegetocht van Superman. was een mooi spektakel, maar de Tour is gisteren desondanks wel beslist, denken de heren van De Kopgroep. Tenzij dat geniepige gravelstrookje natuurlijk roet in het eten gooit..

#20 - Bangmakertje (S04)

woensdag 16 september 2020, 10:38 uur

De mannen van de kopgroep werden gewekt door een wielerflits: Bernal abandon! Tijd voor een vergrootglas op de ploeg Ineos, vindt Mart. Verder: hoe zouden Willem en Max de bolletjestrui staan, welke kleur is zwarter dan zwart en wat deden Mart en Indurain naast elkaar in alleen een onderbroekje?

#19 - Scheelzicht (met Michael Boogerd) (S04)

dinsdag 15 september 2020, 10:50 uur

Op de dag dat de tête de la course van politiek Den Haag bij de koning aanschuift, ontvangen de mannen van De Kopgroep de belangrijkste Hagenaar: Michael Boogerd. In een XL-aflevering komen zij te spreken over scheelkijkende renners, John Deere-trekkers als cadeautjes en hoe het voorwiel van Michael op schoot bij Mart in de auto belandde.

#18 - Fiat 500 (S04)

maandag 14 september 2020, 10:35 uur

Is dit het einde van een tijdperk, vragen de mannen van De Kopgroep zich af? Maar ook: wat als Pogacar niet in de verkeerde waaier zat? Waarom lijken alle Franse renners op elkaar? En zat Higuita in de ambulance die Bob Jungels aanreed? Mart denkt aan Californische wijngaarden, Martijn aan de buzz rondom de covid-testen en Joost zit met zijn hoofd bij Prinsjesdag. Kortom, het is rustdag.

#17 - Koninginnenrit (S04)

zondag 13 september 2020, 08:10 uur

De heren van De Kopgroep blikken terug op gisteren, waar knechten misschien niet blij waren met hun kopmannen, de plannende Sunwebbies hun tweede overwinning binnenhaalden en Thomas de Gendt zijn benen te koop aanbood. Op naar een nieuwe dag waarin de Koninginnerit van deze Tour wordt gereden. Of wordt dit de dag die de boeken in gaat als het einde van De Kopgroep, wegens een verschil van mening over de Natte Vinger?

#16 - Hersenschudding (S04)

zaterdag 12 september 2020, 08:28 uur

De Tour gaat verder, zelfs voor renners met een hersenschudding, en ook door rood gebied. De Kopgroep zet de mondkapjes op en reist mee. Al hebben ze wel kritiek op de Tourdokter, zou die niet moeten aftreden?

#15 - Kwakje (S04)

vrijdag 11 september 2020, 09:13 uur

De Kopgroep steekt de loftrompet voor Marc Hirschi, die gisteren na een ontsnapping alsnog een etappe wist te pakken. Vandaag wordt een belangrijke dag voor renners met klassementsambities, die serieuze verschillen kunnen gaan maken in de bergen, voorspellen de heren. Maar wat vooral blijft hangen zijn de praktijken die Mart Smeets in zijn rubriek Mart Demarreert naar boven haalt...

#14 - Verjaardagspartijtje (S04)

donderdag 10 september 2020, 10:27 uur

Staat er een pot met toverdrank in Slovenië, vraagt de kopgroep zich af. Hoe moet sprinten anno 2020 eruit zien? Mart demarreert terug in de tijd naar een etappe van maar liefst 350 kilometer, die werd gewonnen door een Nederlander. De heren breken hun hoofd over welke aanvaller er vandaag met de etappewinst vandoor gaat. En wie is er niet welkom op het verjaardagsfeestje van Mart?

#13 - Laatste sprintkans (S04)

woensdag 9 september 2020, 07:40 uur

De Kopgroep maakt zich klaar voor de voorlopig laatste sprintetappe voordat de Tour Parijs bereikt. Maar gaan we Parijs bereiken? Niet alleen Tourbaas Prudhomme bleek gisteren positief getest op corona, ook vier medewerkers van ploegen hadden het virus onder de leden en moesten naar huis. Hoe zal dat volgende week gaan, als er opnieuw getest moet worden? De Kopgroep bekijkt de regels en blikt vooruit op de etappe van vandaag.

#12 - Ooh la la (S04)

dinsdag 8 september 2020, 10:25 uur

De Kopgroep-bubbel heeft de coronatest doorstaan en de benen weer opgeladen in de rustdag. Met de natte vinger in de lucht laat Martijn vandaag het waaieralarm afgaan, Mart wijst ons op de waanzinnige bruggen tijdens het eilandhoppen, terwijl Joost met zijn hoofd nog bij het pak van Wiebes is. En we krijgen eindelijk een verklaring wat er achter die monsieur 69 zit.. Ooh la la!

#11 - Wattenstaafje (S04)

maandag 7 september 2020, 09:32 uur

De Kopgroep spreekt op deze rustdag met Sunweb-renners Joris Nieuwenhuis en Cees Bol. Naast uitrusten en de media te woord staan, hebben de renners ook een coronatest op het programma staan. Dringen de zenuwen al door tot het peloton, of gaat Parijs gewoon worden gehaald? En Mart doet een biecht over een Australische renner in de Tour een baguette, wat honing en twee geprakte bananen.

#10 - Hoop (S04)

zondag 6 september 2020, 08:47 uur

De Kopgroep is in verwarring over de tactiek van Team Jumbo-Visma. Wat was hun bedoeling in de Pyreneeënrit van gisteren? Mart vraagt zich af of iedereen collectief z'n verstand een beetje kwijt was. Ondertussen loopt de spanning in en om het peloton op. Na de rit van vandaag volgt een rustdag, waarop alle renners getest moeten worden. Wat gaat dat opleveren? Luister naar de extra lange zondagse ontbijtversie van De Kopgroep!

#9 - Kunst (S04)

zaterdag 5 september 2020, 10:52 uur

Een zinderende etappe met waaiers achter de rug en bergen voor de deur: De Kopgroep kan zijn geluk niet op. Maar hoe kon het toch dat zoveel renners gisteren zaten "te snurken". Blijkt maar weer dat rijden in een waaier een kunst is. Over kunst gesproken: Mart hoorde Joop Zoetemelk gisteren vertellen hoe die een door Herman Brood voor hem gemaakte tekening weggaf aan Jelle Nijdam. Joop wist niet wie die doorgesnoven man was. En gaat Wout van Aert na zijn tweede etappezegen serieus meedoen om het groen? Hij zegt van niet, maar hij zei ook dat hij niet voor etappes zou gaan mee sprinten......

#8 - Rug (S04)

vrijdag 4 september 2020, 08:45 uur

Hoewel Martijn tot diep in de nacht bier dronk met een Vlaamse cameraman, weet hij toch het een en ander op te diepen over de mr. 69 van gisteren; Diego Rosa. Mart vertelt over de legendarische Peter Post. Wat heeft die gemeen met oud-minister Maxime Verhagen? Joost weet meer over de naam van Cees Bol, want hoe hoor je die nou eigenijk uit te spreken? Luister naar De Kopgroep voor alle antwoorden en wielertrivialiteiten.

#7 - De Neef (S04)

donderdag 3 september 2020, 10:52 uur

Een wandeletappe culmineerde in een strijd der Lage Landen, De Kopgroep-lieveling Van Aert zegevierde. De rest van de etappe was er niet een waar het hart sneller van ging kloppen, weet Martijn. Mart brengt een ode aan het Frankrijk van de jaren '50 en Joost tipt het wielertalent van Ferd Grapperhaus. Maar wie durft er nog aan te schuiven bij het kerstdiner van Julian Alaphilippe?

#6 - Tourbroeders (S04)

woensdag 2 september 2020, 10:30 uur

De mannen van de Kopgroep weten niet van wie ze nu meer onder de indruk moeten zijn, Roglic, Küss of Van Aert. Ondertussen bespreken ze een Monsieur 69 die ooit de greppel in werd geknuppeld, de moeizame relatie met Hilversum en historische broederkoppels in de Tour. De Natte Vinger ontspint zich tot een complexe wedloop in tellers en noemers. Gaat een massasprint vandaag meer duidelijkheid brengen?

#5 - Pocket rocket (S04)

dinsdag 1 september 2020, 11:25 uur

De Kopgroep ontwaakte uit zijn middagdutje voor de turbosprint van Caleb - de wombat uit Sydney - Ewan. Maar niet alleen de Pocket Rocket schreeuwde het uit, ook Joost Vullings is in de gloria na alweer een juiste voorspelling. Ondertussen weet Mart Smeets de fijnste wijn uit Nieuw-Zeeland, verklaart Martijn Hendriks het verband tussen Mitchelton-Scott en de Muppet Show en maakt Joost Vullings zich zorgen om grote metalen pennen in de rotswanden. Bovenal kunnen de heren niet wachten op de volgende etappe, want wat gaat er gebeuren op die Haagse loper?

#4 - Schifting (S04)

maandag 31 augustus 2020, 09:16 uur

De Kopgroep blikt terug op de etappe van gisteren, die niet alleen Julian Alaphilippe de winst opleverde, ook Joost Vullings ging er met zijn voorspelling voor de Franse renner met de punten vandoor in de Natte Vinger. Mart merkt op dat er na 2 etappes al een flinke schifting in het peloton is ontstaan. Vandaag zal daar waarschijnlijk nog niet veel aan veranderen. Er staat een sprintetappe van Nice naar Sisteron op de planning. Joost voorspelt Caleb Ewan, Martijn gaat voor Peter Sagan en Mart speelt Nils Politt. Verder bespreken de heren een pannenkoek, poepen met een gebroken heiligbeentje en prachtige helikopterbeelden.

#3 - Weergoden (S04)

zondag 30 augustus 2020, 10:56 uur

Na de glibberige etappe van gisteren wordt het medisch bulletin opgemaakt en likken de renners hun wonden. Wat staat er vandaag op het programma? De mannen van de Kopgroep blikken vooruit en blikken nog even terug op de openingsetappe. Want ook de mr. 69 van gisteren, de condor van Varsseveld, Robert Gesink, had daar interessante dingen over te zeggen. En wie was de renner die Mart ooit rondom Nice de berg op duwde? Luister naar De Kopgroep!

#2 - Anders (S04)

vrijdag 28 augustus 2020, 12:22 uur

Daags voor de start in Nice maakt De Kopgroep zich op voor een Tour die in alle opzichten 'anders' wordt. Een ronde die ooit bedacht was om de krant en de mensheid door komkommertijd te helpen wordt nu in september verreden. Niet alleen het weer is anders, ook het parcours is onderscheidend van andere rondes. Bijna elke dag moet er wel geklommen worden. Een ronde die klimmers in de kaart speelt. Mart denkt dat de Colombianen erbij gebaat zijn, zij hebben tijdens de lockdown toch al maandenlang rode bloedlichaampjes getankt daar op grote hoogte. En hoe zit het nou precies met de Corona regels in de Tour? Martijn vertrouwt op zijn Kopgroep-mondkapje maar gaat de topman van de UCI om duidelijkheid vragen. Kan het zijn dat de Tour gestaakt wordt? Mart haalt herinneringen op aan de Tour van 1978 toen de renners staakten tegen de omstandigheden waaronder ze de Tour moesten verrijden.

#1 - Oranje en rood (S04)

donderdag 27 augustus 2020, 16:47 uur

Het nulnummer van Tourpodcast De Kopgroep van 2020. Terwijl de landkaart van Frankrijk steeds meer rode plekken vertoont maken de leden van de kopgroep zich op voor een ronde die anders zal zijn dan alle vorige edities. Haalt de Tour Parijs?

#24 - Tour: Fin (S03)

maandag 29 juli 2019, 10:45 uur

We zijn er, ook De Kopgroep heeft Parijs bereikt. Nog een laatste keer stappen de mannen op om deze Tour de France te bespreken, de laatste nieuwtjes door te nemen en de En om de winnaar van het Natte Vinger klassement te eren. Dat is dit jaar de Leeuw uit Leiden; Joost Vullings zelf!

Luister de extra lange laatste Kopgroep van 2019. De heren hebben de Tour van volgend jaar al met potlood in hun agenda gezet!

#23 - Tour: Parijs! (S03)

zondag 28 juli 2019, 10:23 uur

Met het officieuze WK voor sprinters eindigen we de Tour van 2019 vanavond op de Champs Élysées. Vanavond ja, de renners zullen namelijk pas tegen 21:30 over de finish rollen. Genoeg tijd om deze extra lange aflevering van De Kopgroep te luisteren dus! Nog een laatste keer wagen de heren zich aan een voorspelling. Mart hoopt op Dylan Groenewegen, maar gaat vanwege het spel voor Alexander Kristoff. Martijn past eenzelfde tactiek toe, maar gaat voor Elia Viviani. Logischerwijs voorspelt Joost dus de winst voor Dylan Groenewegen.

Weet u het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe uw voorspelling dan voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op één van de laatste t-shirts van De Kopgroep!

#22 - Tour: Gekarameliseerde gele trui (S03)

zaterdag 27 juli 2019, 10:34 uur

Nu de rook van gisteren weer is opgetrokken, de hagel is gesmolten en de sneeuw is weggeschoven, stapt ook de kopgroep weer op. Want hoe is het in het peloton na die hectische dag van gisteren? En wat gaat er vandaag gebeuren, nu de rit vanwege de weersomstandigheden ook flink is ingekort? De hele kopgroep is eigenlijk overtuigd van de winst van Bernal, maar voor de vorm voorspelt Mart vandaag winst voor Simon Yates. Joost blijft chauvinistisch en gaat voor Steven Kruijswijk, maar Martijn gunt Bernal het zoet, en wenst hem met een overwinning vandaag een gekarameliseerde gele trui toe.

Weet u het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe uw voorspelling dan voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#21 - Tour: Dan toch Bernal (S03)

vrijdag 26 juli 2019, 10:33 uur

De Kopgroep voorspelde de ritwinnaar van gisteren niet goed, ook special guest Laurens ten Dam niet. Maar weinigen hadden dan ook zien aankomen dat Nairo Quintana zich niets zou aantrekken van de stalorders van zijn ploeg Movistar. Geen wonder dat vandaag het nieuws naar buiten kwam dat hij volgend jaar naar Arkea-Samsic vertrekt.

In de geschiedenis van de 'maillot jaune' vertelt Mart over de eerste Canadese gele-trui-drager: Alex Stieda. Hij verscheen in 1986 per ongeluk in zijn tijdrit-tenue aan de start, maar won prompt het geel die dag.

Voor vandaag tipt de Kopgroep als winnaar: Simon Yates (Mart), Adam Yates (Martijn) en Fabio Aru (Joost).

Weet u het beter dan de leden van de Kopgroep? Doe voor 15 uur uw voorspelling op www.nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

De Kopgroep krijgt vandaag versterking. Niemand minder dan wielrenner Laurens ten Dam (CCC) schuift vandaag aan. Hij brengt de laatste nieuwtjes rondom zijn ploeg en inzichten vanuit het peloton.

Uiteraard bespreken de mannen het akkefietje tussen Martin en Rowe en de beslissing om ze uit koers te halen. In de communicatie na afloop bespeurde Joost een Haagse gewoonte om het hele voorval zo klein mogelijk te houden.

Gisteren voorspelde Joost de winnaar goed, maar vandaag wordt er hardop gelachen om zijn voorspelling dat Valverde gaat winnen. Mart Smeets doet weer een wilde gok: Alaphilippe. Martijn denkt dat Pinot opnieuw tijd gaat pakken en Laurens ziet Simon Yates voor de derde keer als eerste over de streep gaan.

Weet u het beter dan de leden van de Kopgroep? Doe voor 15 uur uw voorspelling op www.nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#19 - Tour: Altijd wat in Gap (S03)

woensdag 24 juli 2019, 10:31 uur

De renners rijden vandaag naar Gap, en volgens De Kopgroep gebeurt er dan altijd wel wat. Ook al is het in het routeboek een overgangsrit, volgens Martijn kan de etappe vandaag nog wel leuker worden dan menigeen denkt. Omdat alle ploegen die nog niet hebben gewonnen - en dat zijn er maarliefst 15 - zich vandaag willen laten zien, verwacht hij een grote kopgroep van een man of 20 met veel bekende namen. Vlak voor de finish ligt nog een colletje van de derde categorie en dan is het volle bak afdalen richting Gap. Mart verwacht dat Damiano Caruso daar zijn wiel als eerst over de streep drukt, terwijl Martijn voor Magnus Cort Nielsen gaat. Joost, ook wel bekend als de Leeuw van Leiden, voorspelt vandaag een samenwerking tussen Adam Yates en Matteo Trentin in de kopgroep, en verwacht dat Trentin dan uiteindelijk de winst zal pakken.

Weet u het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe uw voorspelling dan voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#18 - Tour: Criteriumpje Nîmes (S03)

dinsdag 23 juli 2019, 10:47 uur

De rustdag is voorbij en ook De Kopgroep zit weer in het zadel. De renners fietsen vandaag 177 kilometer in een rondje, van Nîmes naar Nîmes. Een vrij vlakke etappe, die volgens Martijn een soort criteriumpje Nîmes is, dus een uitgelezen kans voor de sprinters die de bergen goed zijn doorgekomen. Mart voorspelt winst voor Sonny Colbrelli, Martijn gaat voor de nog fitte Dylan Groenewegen en Joost denkt dat Caleb Ewan vleugels heeft gekregen doordat hij gisteren zijn te vroeg geboren dochter Lily voor het eerst buiten het ziekenhuis gezien heeft en daarop naar de winst zal vliegen.

Weet u het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe uw voorspelling dan voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#17 - Tour: Rustdag in de Camargue (S03)

maandag 22 juli 2019, 10:53 uur

Opnieuw rustdag in de Tour, maar dat betekent niet dat De Kopgroep de benen stil houdt. Alle nieuwtjes uit het peloton worden doorgenomen en er wordt een voorzichtige voorspelling voor de eindoverwinning gedaan. Krijgen Mart en Martijn gelijk en zal Pinot inderdaad met de winst aan de haal gaan, komende zondag in Parijs?

#16 - Tour: De top 3 is kwetsbaar (S03)

zondag 21 juli 2019, 10:37 uur

Het was een mooie etappe, die met finish bovenop de Tourmalet. Het was bovendien een etappe die een boel duidelijk maakte: het ‘mottige muisje’ Bardet zakte er definitief doorheen, evenals de gebroeders Yates. Maar ook de top 3 oogde kwetsbaar. Thomas verloor tijd, Alaphillipe moest geregeld op zijn tanden bijten en Kruijswijk kon zijn eigen ploeggenoten af en toe niet bijbenen. Dat belooft nog wat voor de laatste week.

Monsieur 69 is de Vlaming Jasper de Buyst. Hij maakte furore als baanwielrenner, maar trekt inmiddels al enige tijd de sprint aan voor Caleb Ewan.

In het grote Gele-Trui-geschiedenisboek van Mart Smeets treffen we vandaag de Fransman Pascal Lino. Hij pakte in 1992 tot zijn eigen verbazing het geel, en behield die trui maar liefst elf dagen. Met die winst verloor hij echter wel iets anders: de vriendschap met Richard Virenque.

De etappe van vandaag voert weer door de Pyreneeën. De Kopgroep doet een poging om de winnaar te voorspellen. Martijn voorziet een tweede winst voor Pinot, Mart gokt op Uran en Joosts chauvinistische inborst doet hem inzetten op Steven Kruijswijk.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep wie de etappe van vandaag wint? Laat iedere dag vóór 15.00 je voorspelling achter op: https://www.nporadio1.nl/sport/17449-voorspel-beter-dan-podcast-de-kopgroep-met-de-natte-vinger

#15 - Tour: De magie van het geel (S03)

zaterdag 20 juli 2019, 10:55 uur

De Kopgroep werd opnieuw verrast. Het was niet Thomas die dichterbij een eindoverwinning kwam, maar Alaphillipe pakte de winst en verstevigde daarmee zijn positie bovenaan het klassement. Daar had vrijwel niemand rekening mee gehouden. Maar zoals wel vaker: het geel deed ook hem vliegen.

Wie de etappe van vandaag gaat winnen is ook niet eenvoudig te voorspellen. Maar de rit, met aankomst bovenop de Tourmalet, belooft er één met vuurwerk te worden. Wordt het weer Alaphillipe, of revancheren Fuglsang of Bardet zich?

Monsieur 69 is William Bonnet, een behoorlijk onbekende Franse renner. Hij heeft twee grote wapenfeiten. Hij won in 2010 een rit in de Parijs-Nice door Sagan te verslaan. En hij was in 2015 de veroorzaker van de gigantische valpartij in de Tour, waarna velen, inclusief Dumoulin en hijzelf moest afstappen.

In het grote geschiedenisboek van de gele trui staat Mart Smeets stil bij de eerste Poolse renner die hem droeg: Lech Piasecki in 1987. De renner van achter het ijzeren gordijn werd geruild voor materiaal.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep wie de etappe van vandaag wint? Laat iedere dag vóór 15.00 je voorspelling achter op: https://www.nporadio1.nl/sport/17449-voorspel-beter-dan-podcast-de-kopgroep-met-de-natte-vinger

#14 - Tour: Nog twee echte kanshebbers (S03)

vrijdag 19 juli 2019, 10:37 uur

De etappe van donderdag 18 juli was een moeilijke om te voorspellen, maar dat maakte hem misschien juist wel leuk. Mart Smeets veerde in elk geval op toen de kopgroep van veertig man de ruimte kreeg. En met Simon Yates kreeg hij ook nog eens een mooie winnaar. Maar toch... de Tour begon er nog steeds niet echt, want de klassementsrenners hielden zich koest.

In de tijdrit van vandaag moet dat veranderen. Joost Vullings voorspelt als winnaar tijdritspecialist Stefan Küng, Martijn ziet Geraint Thomas zijn slag slaan en Mart zet alles in op de Belg Wout Aerts. Ook doet de Kopgroep een voorspelling welke vrouw La Course wint. Is dat Marianne Vos, Lucinda Brand of toch gewoon Annemiek van Vleuten?

Mart memoreert een zwart hoofdstuk uit het geschiedenisboek van de Gele Trui, het verhaal van de Rabobankrenner Michael Rasmussen. In de tour van 2007 moest hij in de gele trui de koers verlaten, in verband met gemiste dopingcontroles. Maar de ploeg had al kunnen weten dat er iets geks was met deze renner, want daar waren ze al op voorhand voor gewaarschuwd.

Monsieur 69 is de Colombiaan Rigoberto Uran. Een vaak vergeten renner voor wielerprono's, maar dat is onterecht, want stiekem rijdt hij vaak heel erg goede uitslagen.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep wie de etappe van vandaag wint? Laat iedere dag vóór 15.00 je voorspelling achter op: https://www.nporadio1.nl/sport/17449-voorspel-beter-dan-podcast-de-kopgroep-met-de-natte-vinger

#13 - Tour: een banddikte (S03)

donderdag 18 juli 2019, 10:44 uur

Zoals Mart Smeets al voorspelde: Caleb Ewan pakte de overwinning in Toulouse, tot het grote chagrijn van de Amsterdammer Dylan Groenewegen. Vandaag wordt het zeker geen sprint-etappe, want de Pyreneeën doemen op. De finish is na dertig kilometer dalen en dat maakt voorspellen wie er vandaag wint heel erg lastig. Mart denkt - na heel lang nadenken - dat Geraint Thomas zijn slag zal slaan. Joost Vullings gokt op Fabio Aru en Martijn Hendriks speelt vandaag diens ploeggenoot Rui Costa, die al eerder Tour-etappe's wist te winnen.

De historische gele trui hangt om de schouders van Henk Lubberding. Hij wist in zijn twaalfde Tour, die van 1988, voor één dag het geel te pakken. In deze aflevering een kleine ode aan de man met het mooie haar.

Monsieur 69 is Tanel Kangert, een Est. Zijn instagram-account leert dat hij een hondje heeft (of - in de woorden van Joost - een 'blaffende cavia') en van verkleedfeestjes houdt. Martijn weet nog een mooie anekdote over zijn Nederlandse (!) fanclub en over bidons.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep wie de etappe van vandaag wint? Laat iedere dag vóór 15.00 je voorspelling achter op: https://www.nporadio1.nl/sport/17449-voorspel-beter-dan-podcast-de-kopgroep-met-de-natte-vinger

#12 - Tour: Alternative Racing (S03)

woensdag 17 juli 2019, 11:26 uur

De rustdag is voorbij, er wordt weer gefietst! Vandaag van Albi naar Toulouse, en ook De Kopgroep is weer opgestapt. Tot nu toe pakken de voorspellingen van de heren nog niet echt goed uit, maar zou daar vandaag verandering in kunnen komen? Het lijkt weer op een sprint uit te draaien en Mart gunt de anderen alle Groenewegens van de wereld, maar gaat zelf voor Caleb Ewan. Martijn hoopt dat ‘ie vanavond bij Alexander Kristoff langs mag gaan, en Joost houdt de nationale eer hoog door Dylan Groenewegen te voorspellen.

Martijn heeft op de rustdag meer geleerd over het Alternative Racing Programme van Education First en vertelt over races als GB Duro en Dirty Kanza.

#11 - Tour: Rustdag (S03)

dinsdag 16 juli 2019, 11:38 uur

Het is rustdag vandaag en dus blikt de kopgroep terug op wat is geweest en vooruit op wat nog gaat komen. Wat heeft de succesvolle Jumbo-Visma ploeg bijvoorbeeld bij elkaar gefietst? En natuurlijk staan de heren ook even stil bij Laurens ten Dam, die gisteren bekendmaakte na dit seizoen een punt achter zijn carrière te zetten.

#10 - Tour: Klein beetje klootzak (S03)

maandag 15 juli 2019, 10:37 uur

De etappe van vandaag, aankomst in Albi, belooft een opnieuw een sprint-etappe te worden. De winst van afgelopen vrijdag heeft behalve de renner zelf, ook de wielerkenners van de Kopgroep, Mart Smeets, Martijn Hendriks en Joost Vullings veel vertrouwen gegeven. Alledrie voorspellen ze winst voor de Amsterdammer Dylan Groenewegen.
Mart memoreert een bijzondere renner: Charly Grosskost die in 1968 enkele dagen het geel droeg. Maar wat er vooral speciaal aan hem is, is dat hij op mannen viel. En dat is - merkwaardig genoeg - een groot taboe in het peloton. Nog steeds. Hoewel er hier en daar wel gefluisterd wordt...
Monsieur 69 is Wilco Kelderman van Sunweb. Getalenteerde renner, maar het ontbreekt een beetje aan 'grinta' en 'een klein beetje klootzakkerigheid'.

Zelf voorspellen wie de etappe wint? Doe dat voor 15 uur op nporadio1.nl/nattevinger. Wellicht wint u het unieke Kopgroep-t-shirt!

#9 - Tour: Quatorze Juillet (S03)

zondag 14 juli 2019, 11:45 uur

Op deze Franse Feestdag rijden de renners 170,5 kilometer van Saint-Étienne naar Brioude. Volgens Martijn de uitgelezen kans voor Julian Alaphilippe, Mart voorspelt winst voor sprinter Michael Matthews en Joost gaat opnieuw voor Wout van Aert.

Wie wint volgens u deze etappe? Doe uw voorspelling voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#8 - Tour: Dylan (S03)

zaterdag 13 juli 2019, 10:55 uur

Een volle Tourweek zit erop, het is alweer tijd voor etappe 8. Vandaag fietsen de renners 199 kilometer van Mâcon naar Saint-Étienne over een ‘Frans vlak’ parcours. Volgens Martijn is waarschijnlijk maar tien centimeter van de etappe vlak. Een dag voor ontsnappers zoals Niki Terpstra, of misschien lukt het Tim Wellens de bolletjestrui nog steviger om zijn schouders te krijgen?

De Kopgroep heeft weer een uiteenlopende voorspelling voor deze dag. Mart voorspelt winst voor ‘een Dylan’ en noemt Dylan Teuns en Dylan van Baarle als kanshebbers, maar sluit daarbij ook Bob Dylan niet uit. Martijn gaat voor Luis León Sánchez, de man die telkens aan een nieuw wielerleven begint. Joost gaat voor Wout van Aert, omdat ‘ie het hem zo gunt.

Wie wint volgens u deze etappe? Doe uw voorspelling voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

Monsieur 69
De Zuid-Afrikaan Daryl Impey kwam gisteren als 69e over de finish en is daarmee vandaag onze Monsieur 69. Mart herinnert zich een incident in de Ronde van Turkije met Theo Bos en Joost gloeit van trots als hij vertelt over die keer dat hij op Strava in hetzelfde rijtje stond met Daryl Impey.

Honderd jaar gele trui
Vandaag blikt Mart terug op de ronde van 1968, die werd gewonnen door Jan Janssen. Voor de Belgen was er een andere hoofdrolspeler die Tour; George Vandenberghe. Een kleine knecht die maar liefst elf etappes lang in de gele trui mocht rondfietsen.

#7 - Tour: Bardet is een mottig muisje (S03)

vrijdag 12 juli 2019, 12:04 uur

De Tour de France is losgebarsten. Klassementsrenners als Kruijswijk en Bardet kraakten. Anderen daarentegen stegen boven zichzelf uit, want Thomas had zich in deze vorm nog niet laten zien dit jaar. Gaat hij dan toch een tweede Tour-overwinning pakken? Wielerkenners Mart Smeets, Joost Vullings en Martijn Hendriks bespreken de etappe van gisteren en of fietsen niet eigenlijk gewoon over asfalt moet in plaats van over grindpaadjes. Ook doen zijn een voorspelling voor de langste etappe van deze Tour, die waarschijnlijk eindigt in een sprint (u snapt: Mart gaat tennis kijken). Is het dan eindelijk de beurt aan Groenewegen, of wordt het toch weer Viviani of misschien dark horse Kristoff?
Mart Smeets vertelt over Gerben Karstens, die in de Tour van 1974 twee dagen het geel droeg. Alleen had niemand in Nederland dat in de gaten, omdat het land massaal naar een nationaal trauma aan het toewerken was. Inderdaad: de verloren WK-voetbalfinale. In deze aflevering van de Kopgroep een klein eerbetoon aan die vergeten gele trui.

#6 - Tour: Waar is Niki Terpstra? (S03)

donderdag 11 juli 2019, 11:16 uur

De Tour gaat vandaag echt beginnen. Als Mart Smeets het zegt, dan is het zo. Een etappe waar de klassementsrenners zich niet meer kunnen verschuilen. Sterker nog: alle keren dat de Tour de Planche des Belles Filles aandeed, was diegene die daar het geel pakte, tevens de eindwinnaar op de Champs-Elysees. Misschien is dat vandaag wel Adam Yates, Bernal, Pinot of Kruijswijk?

'Monsieur 69' is de Australische renner Jack Haig. Niet heel bekend, maar dat is misschien wel onterecht. Dit is er één om in de gaten te houden, zoals dat heet. Een andere renner is misschien onterecht alweer vergeten is: Jevgeni Berzin, die in 1996 een legendarische klimtijdrit won. En een renner die we niet zijn vergeten, maar we zien hem wel heel weinig: Niki Terpstra. Rijdt hij deze tour voor zijn sponsor of gaat ie daadwerkelijk nog een etappe pakken?

Onze wielerkenners Joost Vullings, Martijn Hendriks en Mart Smeets nemen u mee langs de kastelen van de Vogezen. Maar over die kastelen is van alles te vertellen, of eigenlijk niet. Want in de Dertigjarige oorlog is er in die streek van alles gebeurd. Mart Smeets vertelt u hoe het zit met de Zweden, de meisjes en de kastelen.

#5 - Tour: Rotstreek (S03)

woensdag 10 juli 2019, 11:39 uur

Vandaag gaat de Tour de Vogezen in. De leden van de Kopgroep zijn er wel aan toe na de dodelijk saaie etappe van gisteren. Een etappe die aantoont dat het wielrennen moet vernieuwen om in de toekomst aantrekkelijk te blijven als schouwspel. “ Je gaat niet vijf uur naar niets zitten kijken.”, aldus Mart Smeets. “De renners bepalen hoe ze rijden, dat is hun recht maar de kijker is niet gek.”

Spannend nieuws is er ook. Over Amsterdam dat de Tourstart in 2025 wil binnenhalen. En de geruchten over een nieuwe ploeg rondom toptalent Mathieu van der Poel. Ook zijn vader komen we nog tegen. In Honderd jaar gele trui vertelt Mart Smeets het verhaal van de gele trui van Adri van der Poel. De Nederlander droeg in zijn carrière 1 dag het geel. Dat was in 1984. Maar een huldiging als geletruidrager liep hij mis. Na afloop van de etappe van Valenciennes naar Béthune kreeg de Belg Ferdi van den Haute de gele trui uitgereikt. ’s Avonds laat werd de trui met excuses alsnog bezorgd in het hotel waar de Kwantumhallenploeg verbleef. Ploegleider Jan Raas was woedend. En Mart Smeets kan zich daar wel wat bij voorstellen: “ Van den Haute reed voor La Redoute, en de etappe finishte die dag in Noord-Frankrijk waar dat bedrijf gevestigd is. Deze vergissing kwam ze wel heel goed uit.” Van der Poel liep een huldiging en de kussen van de rondemissen mis. Het leverde hem wel 35 jaar later een plek op in De Kopgroep.

#4 - Tour: Sprintgeweld (S03)

dinsdag 9 juli 2019, 11:20 uur

Etappe 4 is er op papier een voor de sprinters. Volgens Martijn is de organisatie met een strijkijzer over de route van vandaag gegaan, zo vlak is ‘ie. Totaal 213,5 kilometer van Reims naar Nancy. Zou Dylan Groenewegen genoeg hersteld zijn van zijn val om zich daar weer te mengen in het sprintgeweld? Joost heeft er het volste vertrouwen in en zet zijn geld op Groenewegen. Mart gaat voor Peter Sagan en Martijn kiest wederom voor Michael Matthews.

Wie wint volgens u deze etappe? Doe uw voorspelling voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

Een relatief onbekende naam voor een aantal leden van de Kopgroep; Joey Rosskopf van CCC is vandaag Monsieur 69. Voor Mart is Rosskopf geen onbekende, hij volgt de jonge Amerikaan al sinds het begin van diens carrière en weet te vertellen dat hij zelfs al eens een etappe won in de Ronde van Rwanda.
Martijn zette een joker in en vroeg Rosskopfs CCC-ploeggenoot Laurens ten Dam om hulp. Weet hij meer te vertellen over deze lange Amerikaan?

Mart blikt terug naar de jaren ’60, toen de Nederlander Albertus Geldermans, beter bekend als Ab Geldermans. Een renner die zijn grootste successen behaalde in dienst van Franse ploegen. In 1962 reed hij zijn beste Tour. In de 6e etappe van Dinard naar Brest pakte hij de gele trui, die hij 2 dagen vasthield. Aan het einde van de tour stond hij 5e. Later werd hij ploegleider van Jan Jansen en daar doen nogal wat wildwestverhalen over de ronde, weet Mart.

#3 - Tour: Opnieuw Jumbo-Visma feest? (S03)

maandag 8 juli 2019, 11:20 uur

Met de ploegentijdrit nog in de benen, staan de renners vandaag voor een 215 kilometer tellende etappe van Binche naar Épernay. Gaat het Jumbo-Visma lukken opnieuw het geel te behouden? Mart voorspelt opnieuw een Jumbo-Visma feest met Wout van Aert als winnaar op de streep. Martijn Hendriks gaat voor Michael Matthews van Team Sunweb en Joost Vullings voorspelt de winst voor de man in de bolletjestrui; Greg van Avermaet.

Doe voor 15:00 uw voorspelling op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

De Monsieur 69 van vandaag is vanwege de ploegentijdrit niet de nummer 69 van gisteren, maar de nummer 69 van het algemeen klassement. Op die notering staat de Franse renner Nicolas Edet van Cofidis. Een vrij onbekende renner, die in 2013 toch een niet onverdienstelijke uitslag reed in de Vuelta, hij won toen het bergklassement. Martijn weet te vertellen dat het nog maar de vraag is of zijn ouders hem, ondanks dat zij in Frankrijk wonen, deze keer in de Tour kunnen aanmoedigen...

In Honderd jaar gele trui vertelt Mart Smeets het verhaal van Rudy Pevenage, die in de Tour van 1980 de gele trui een week lang kon vasthouden. Ook won hij die Tour de groene trui. Later werd hij de persoonlijk begeleider van Jan Ullrich. Over wie de leden van De Kopgroep ook wel het een en ander te vertellen hebben.

#2 - Tour: Geel! (S03)

zondag 7 juli 2019, 10:44 uur

Met Mike Teunissen in het geel kent de Tour de France van 2019 voor Nederland een droomstart. Dertig jaar geleden won Erik Breukink in Luxemburg de proloog. Het bleef toen bij een dagje geel. Kan Jumbo de gele trui vandaag in de ploegentijdrit verdedigen? Joost Vullings denkt van wel, al rijdt de ploeg met een geblesseerde Dylan Groenewegen. Mart Smeets vreest dat Ineos met zeven gekende tijdrijders in de ploeg met de overwinning aan de haal gaat, terwijl Martijn Hendriks veel verwacht van de krachtpatsers van Mitchelton-Scott.

Doe voor 1500 uw voorspelling op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een T-Shirt van De Kopgroep.

In Honderd jaar gele trui vertelt Mart Smeets het verhaal van Rini Wagtmans die ooit, tot ongenoegen van zijn ploeggenoot Eddy "De Kanibaal" Merckx eenderde van een dag in het geel reed. Wagtmans kende zijn plek als knecht en verstopte zich in het peloton. 's Avonds was hij verlost van de trui die enigszins knelde.

Omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat Merckx zijn eerste touroverwinning pakte, introduceert De Kopgroep dit jaar de rubriek Monsieur 69. Elke dag wordt de nummer 69 van de etappe van de dag daarvoor besproken. Fabio Felline is de eerste renner die die eer ten deel valt. Een beloftevolle renner die ooit het puntenklassement in de ronde van Spanje won. De laatste jaren wordt hij geplaagd door tegenslag. Zo sloeg hij in de Amstel Goldrace van 2016 nog voor de koers werd vrijgegeven hard tegen het asfalt nadat hij met zijn hand tussen de spaken van zijn voorwiel terecht kwam. In 2017 stapte hij in de achtste etappe van de Tour af wegens ziekte. Het bleek om toxoplasmose ook wel kattenziekte te gaan. Vorig jaar had hij er nog steeds last van. Dit voorjaar moest hij in de Tirreno-Adriatico afstappen met knieklachten. De leden van De Kopgroep wensen hem het beste toe.

#1 - Tour de France: Brussel (S03)

vrijdag 5 juli 2019, 10:47 uur

Nog een dag en dan start de Tour in Brussel. De leden van de Kopgroep zijn er helemaal klaar voor. Het gaat over Eddy Merckx wiens touroverwinning 50 jaar geleden de reden is voor de start in de Belgische hoofdstad. Martijn zag hoe de grootste wielrenner aller tijden daar op indrukwekkende wijze werd geëerd.

Er is meer historie: dertig jaar geleden was Erik Breukink de laatste Nederlander in het geel. Dylan Groenewegen kan hem zaterdag opvolgen door te winnen in Brussel. Zijn kansen zijn goed, zegt Martijn Hendriks.
En de gele trui voor de leider in de Tour bestaat dit jaar honderd jaar. Mart staat daar dagelijks bij stil met een bijzonder historisch verhaal. Vandaag gaat het over Jean Robic. De man die in 1947 de Tour won zonder een dag in het geel gereden te hebben. Een prestatie die hij deelt met Jan Janssen, die in 1968 in de afsluitende tijdrit de eindoverwinning pakte. Robic verongelukte in 1980 nadat hij huiswaarts reed na het overwinningsfeest van de laatste Nederlandse tourwinnaar Joop Zoetemelk.

Joost weet zeker dat Steven Kruijswijk de opvolger wordt van Zoetemelk. De Fransen wachten ook al 34 jaar op een nieuwe tourwinnaar. En daarom is deze Tour op maat gemaakt voor Romain Bardet, weet Mart, die toch denkt dat Yates de eindzege gaat opeisen. Alleen welke Yates? Martijn denkt dat Geraint Thomas net als vorig jaar de beste gaat blijken. Wie er gelijk heeft, het zal blijken. Een ding is zeker: Parijs is nog ver.

#5 - Giro: Epiloog (S02)

zondag 2 juni 2019, 21:25 uur

Voor het eerst wint een Ecuadoriaan een grote ronde. Helaas was de Giro van 2019 geen grootse ronde. Als de laatste tijdrit iets duidelijk maakte dan was het wel dat de klassementsrijders er behoorlijk doorheen zaten. Mart denkt dat erop kan duiden dat het een schone ronde was. En dát is dan wel weer positief.
Tijd voor de heren van De Kopgroep om een paar dagen te herstellen van de inspanningen en dan na een kort maar intensief trainingskamp op naar Brussel waar over ruim een maand de Tour de France begint. Een etappe die welhaast moet eindigen met een massasprint. Kan Dylan Groenewegen daar het geel pakken? To be continued…

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1