appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De Kopgroep wielerpodcast

Drie gepassioneerde wielren-experts - Mart Smeets, Marijn Lansbergen (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) - geven in de wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Vuelta a España.

Podcast afleveringen

#12 - Vuelta: pressure cooker 2020 (S05)

zondag 8 november 2020, 21:29 uur

De laatste aflevering van De Kopgroep voor wielerseizoen 2020. Nog een keer stappen Mart Smeets, Martijn Hendriks en Marijn Lansbergen samen op, vergezeld door ervaren wegkapitein Michael Boogerd. Met een allerlaatste Mr. 69 die net als Michael uit Den Haag komt, maar liefst twee demarrages van Mart en het eindklassement van de Natte Vinger. Namens de heren veel dank aan alle luisteraars en wie weet... Tot volgend jaar!

#11 - Vuelta: penúltimo (S05)

donderdag 5 november 2020, 20:22 uur

Nog twee keer stappen de mannen van De Kopgroep op, om de laatste wielerronde van het jaar te analyseren. De Vuelta die inmiddels bij steeds frissere temperaturen verreden wordt, zorgt nog voor een laatste week koersplezier in wielerjaar 2020. In deze een-na-laatste aflevering doet ook Michael Boogerd weer mee. Hij wisselde nooit van tijdritfiets, maar het geluid van dichte tijdritwielen vindt hij, net als Martijn, een van de mooiste geluiden die er bestaan. Martijn zelf raakt geïnspireerd door de naam van Mr. 69. Horen we daar een nieuwe rebus? Mart gaat aan de leiding in het klassement van de Natte Vinger, demarreert naar het Spanje van Franco en Marijn breidt de Thomas De Gendt fanclub uit met een nieuwe renner; Tim Wellens. De heren praten na over snelle fietswissels en lange renners en stellen zich de vraag: had Tom Dumoulin eigenlijk überhaupt op moeten stappen deze Vuelta?
Genoeg stof om de komende dagen te overdenken, tot zondag de laatste aflevering verschijnt!

#10 - Vuelta: Wiskunde (S05)

zondag 1 november 2020, 21:45 uur

De knettersteile Angliru stond vandaag op het programma in de Vuelta. Een etappe die niet te missen was, al hadden sommige leden van De Kopgroep wel even iets anders aan hun hoofd. Een nieuwe aflevering met Marijn Lansbergen, Martijn Hendriks en Mart Smeets, kersverse opa van kleindochter Coco.

#9 - Zo mooi (S05)

donderdag 29 oktober 2020, 22:34 uur

Met Michael Boogerd in het midden, is De Kopgroep unaniem enthousiast over de Vuelta. De finales zijn vaak spannende man-tegen-mangevechten, uitgevochten tegen een decor van grandioze Spaanse landschappen, uitgelicht door de laagstaande herfstzon, schitterend in beeld gebracht door de Spaanse regisseurs. Kleine dissonant is de kleding van "Superman" Primoz Roglic, fout tot aan de groene sokken toe. "Kan daar een modekoning naartoe?", vraagt Martijn zich af. Marijn heeft de Sloveen inmiddels omgedoopt tot teenage mutant ninja turtle. Wel laat Roglic weer zien dat hij ijzersterk is.

Willie Smit for President!

Ook ijzersterk is Willie Smit. Niet alleen werd de Zuidafrikaan in een week tijd twee keer 69e, hij heeft voor zijn dertigste meer meegemaakt dan alle leden van De Kopgroep bijeen. En dan rekenen we Mart Smeets en Michael Boogerd mee.... Hij overwon een -op zijn zachtst gezegd- moeilijke jeugd en toont zich in zijn uitingen op social media humoristisch en taalvaardig. Zo tweette hij na het afstappen van Tom Dumoulin dat je zoiets als leeuw/kampioen kan doen. Zelf is hij een aasgier die strijdt om de overblijfselen. Afgelopen voorjaar reed hij in 37 uur 1000 km op de rollerbank, waaronder 10000 hoogtemeters! En oh ja, zonder ventilator. Een waardiger Señor sesenta y nueve (69) is haast ondenkbaar. Maar Madrid is nog ver.

#8 - Bonus: Mash up Giro (S05)

dinsdag 27 oktober 2020, 08:14 uur

Fragmenten uit de Giro podcast van de afgelopen weken, gemonteerd over de Giro tune, de electro swing mix van Torna a Surriento van Ernesto de Curtis.

#7 - Giro: Fine (S05)

zaterdag 24 oktober 2020, 23:00 uur

De Giro d'Italia zit erop, met Tao Geoghegan Hart stond er een Brit in het roze in Milaan en was het niet Wilco Kelderman of zijn ploeggenoot Jai Hindley die de 'Trofea Senza Fine' omhoog mocht houden. Lang de tijd om te treuren is er niet voor de mannen van De Kopgroep, want de Vuelta rijdt gewoon verder. En dus wordt er weer opgestapt, vandaag wederom in het gezelschap van Michael Boogerd.

#6 - Bonusaflevering: een cadeautje van Mart Smeets (S05)

zaterdag 24 oktober 2020, 12:00 uur

Speciaal voor de luisteraars van De Kopgroep: een cadeautje van Mart. Hij leest voor uit zijn eigen koersherinneringen en neemt je mee naar de eerste keer dat hij in de Italiaanse wielerwereld terecht kwam...

#5 - Giro: Koppie (S05)

vrijdag 23 oktober 2020, 09:36 uur

Wilco Kelderman pakte gisteren in een spannende etappe het roze, maar houdt hij dat aan tot in Milaan? Veel zal afhangen van zijn koppie, hoe staat het daarmee? En hoe staat het met het koppie van Tom Dumoulin in de Vuelta? Beluister het in een nieuwe aflevering van De Kop(pie)groep!

#4 - Giro: Pastel de nata (S05)

woensdag 21 oktober 2020, 11:13 uur

Een nieuwe aflevering met maar liefst twee grote rondes om te bespreken; de Giro d'Italia en de Vuelta a España. Zoals Mart het zegt: 'onze Lieve Heer moet een wielerfan geweest zijn'. Komen de Nederlandse wielerfans na de fantastische Ronde van Vlaanderen afgelopen zondag dit seizoen nog vaker aan hun trekken? Of kun je beter neutrale kijker zijn?

#3 - Giro: Autunno (S05)

vrijdag 16 oktober 2020, 11:01 uur

Na de Siciliaanse- en Calabrische zon is de Giro nu de herfst ingereden. Regen en kou geselen de renners. Bram Tankink rijdt vandaag mee in De Kopgroep en hij weet als geen ander wat dit met het lijf van een wielrenner doet en hoe je een regenjasje als tactisch wapen in de koers kunt gebruiken. Mart haalt herinneringen op aan Gerrit Solleveld en Sean Yates die altijd in de kopgroep zaten als het bar weer was. Verder is het wachten tot de strijd tussen de grote tenoren ontbrandt. Wanneer komt Nibali uit zijn hok? Is Almeida toch sterk genoeg om het vol te houden of kunnen we ons opmaken Keldermania? En na het uitvallen van onder anderen Simon Yates, Steven Kruiswijk en de hele ploeg van Jumbo-Visma door Corona, dient de vraag zich aan of de Giro de meet in Milaan gaat halen. "Het begon mooi, maar toen verschenen er barstjes in het emaille." , aldus Mart Smeets, die er allang aan gewend is dat positief in het wielrennen een negatieve lading heeft.

#2 - Giro: espresso (S05)

vrijdag 9 oktober 2020, 13:53 uur

Een nieuwe aflevering van De Kopgroep waarin Mart Smeets, Martijn Hendriks en Marijn Lansbergen met hulp van Michael Boogerd terugblikken op de eerste week van de Giro, en verder terug. Over rollende bidonnen, de fanclub van Thomas De Gendt, de bijnaam van Antwan Tolhoek, rosse renners, en sterke Italiaanse koffie. Luisteren!

#1 - Giro: Cazzo (S05)

vrijdag 2 oktober 2020, 15:53 uur

De heren van De Kopgroep stappen weer op voor de volgende ronde. Joost Vullings heeft zijn fiets tijdelijk aan de wilgen gehangen, maar neoprof Marijn Lansbergen houdt zijn stoeltje warm en voert bijgestaan door oud-prof Michael Boogerd, zijn collega's Martijn Hendriks en Mart Smeets de komende weken over de Italiaanse wegen. Want twaalf dagen na de Tour de France staat nu de grote ronde van Italië op het programma. Morgen begint 'ie, de Giro!

Giro - De Kopgroep

donderdag 1 oktober 2020, 20:54 uur

De Kopgroep is terug! Zonder bezielende leiding van Joost Vullings, maar met zijn zegen...

#25 - Machtsoverdracht (S04)

maandag 21 september 2020, 12:16 uur

De allerlaatste aflevering van De Kopgroep voor deze Tour, tijd voor een stukje evaluatie en 360 graden feedback. Om dat proces te begeleiden is ook Michael Boogerd weer aangeschoven. Wat vonden de heren van deze Tour? En hoe zit het inmiddels tussen Michael en Thomas Dekker? Luister naar de extra lange laatste aflevering en je bent weer helemaal bij.

#24 - Verrassing (S04)

zondag 20 september 2020, 08:18 uur

De heren van De Kopgroep praten na over de verrassende ontknoping van de Tour, gisteren in de tijdrit. Geen van de mannen had deze uitslag aan zien komen. Wat ze wel aan zien komen, is winst voor een sprinter op de Champs-Élysées in Parijs. Een laatste Natte Vinger, want morgen wordt het klassement opgemaakt en geëvalueerd. En van wie is toch die pornosnor waarover gesproken wordt?

#23 - Tijdrit (S04)

zaterdag 19 september 2020, 09:25 uur

De eerste en enige tijdrit deze Tour staat vandaag op het programma. Wordt het een nieuwe overwinning voor de mannen van Jumbo-Visma? De Kopgroep voorspelt van wel, al lopen de meningen uiteen over welke zwart-gele renner er met de dagwinst vandoor gaat. Mart blikt terug op de laatste Tour waarbij het spannend was tussen de nummer 1 en 2 in het algemeen klassement.

#22 - Opgesloten (S04)

vrijdag 18 september 2020, 10:28 uur

De hand-in-hand finish van Kwiatkowski en Carapaz verdeelt ook de gelederen van De Kopgroep. Zijn we belazerd, of was dit juist een mooie prestatie van twee sportmannen? Martijn weet alles van de uitsluiting van Merijn Zeeman, Mart verhaalt over een verdacht plasje uit '88 en Joost deelt lange vingers uit.

#21 - Superman (S04)

donderdag 17 september 2020, 10:33 uur

Martijn geniet van een luxe chalet, Joost verdiept zich in de geletruidrager in Den Haag en Mart 'agrees' met Bradley Wiggins.
De zegetocht van Superman. was een mooi spektakel, maar de Tour is gisteren desondanks wel beslist, denken de heren van De Kopgroep. Tenzij dat geniepige gravelstrookje natuurlijk roet in het eten gooit..

#20 - Bangmakertje (S04)

woensdag 16 september 2020, 10:38 uur

De mannen van de kopgroep werden gewekt door een wielerflits: Bernal abandon! Tijd voor een vergrootglas op de ploeg Ineos, vindt Mart. Verder: hoe zouden Willem en Max de bolletjestrui staan, welke kleur is zwarter dan zwart en wat deden Mart en Indurain naast elkaar in alleen een onderbroekje?

#19 - Scheelzicht (met Michael Boogerd) (S04)

dinsdag 15 september 2020, 10:50 uur

Op de dag dat de tête de la course van politiek Den Haag bij de koning aanschuift, ontvangen de mannen van De Kopgroep de belangrijkste Hagenaar: Michael Boogerd. In een XL-aflevering komen zij te spreken over scheelkijkende renners, John Deere-trekkers als cadeautjes en hoe het voorwiel van Michael op schoot bij Mart in de auto belandde.

#18 - Fiat 500 (S04)

maandag 14 september 2020, 10:35 uur

Is dit het einde van een tijdperk, vragen de mannen van De Kopgroep zich af? Maar ook: wat als Pogacar niet in de verkeerde waaier zat? Waarom lijken alle Franse renners op elkaar? En zat Higuita in de ambulance die Bob Jungels aanreed? Mart denkt aan Californische wijngaarden, Martijn aan de buzz rondom de covid-testen en Joost zit met zijn hoofd bij Prinsjesdag. Kortom, het is rustdag.

#17 - Koninginnenrit (S04)

zondag 13 september 2020, 08:10 uur

De heren van De Kopgroep blikken terug op gisteren, waar knechten misschien niet blij waren met hun kopmannen, de plannende Sunwebbies hun tweede overwinning binnenhaalden en Thomas de Gendt zijn benen te koop aanbood. Op naar een nieuwe dag waarin de Koninginnerit van deze Tour wordt gereden. Of wordt dit de dag die de boeken in gaat als het einde van De Kopgroep, wegens een verschil van mening over de Natte Vinger?

#16 - Hersenschudding (S04)

zaterdag 12 september 2020, 08:28 uur

De Tour gaat verder, zelfs voor renners met een hersenschudding, en ook door rood gebied. De Kopgroep zet de mondkapjes op en reist mee. Al hebben ze wel kritiek op de Tourdokter, zou die niet moeten aftreden?

#15 - Kwakje (S04)

vrijdag 11 september 2020, 09:13 uur

De Kopgroep steekt de loftrompet voor Marc Hirschi, die gisteren na een ontsnapping alsnog een etappe wist te pakken. Vandaag wordt een belangrijke dag voor renners met klassementsambities, die serieuze verschillen kunnen gaan maken in de bergen, voorspellen de heren. Maar wat vooral blijft hangen zijn de praktijken die Mart Smeets in zijn rubriek Mart Demarreert naar boven haalt...

#14 - Verjaardagspartijtje (S04)

donderdag 10 september 2020, 10:27 uur

Staat er een pot met toverdrank in Slovenië, vraagt de kopgroep zich af. Hoe moet sprinten anno 2020 eruit zien? Mart demarreert terug in de tijd naar een etappe van maar liefst 350 kilometer, die werd gewonnen door een Nederlander. De heren breken hun hoofd over welke aanvaller er vandaag met de etappewinst vandoor gaat. En wie is er niet welkom op het verjaardagsfeestje van Mart?

#13 - Laatste sprintkans (S04)

woensdag 9 september 2020, 07:40 uur

De Kopgroep maakt zich klaar voor de voorlopig laatste sprintetappe voordat de Tour Parijs bereikt. Maar gaan we Parijs bereiken? Niet alleen Tourbaas Prudhomme bleek gisteren positief getest op corona, ook vier medewerkers van ploegen hadden het virus onder de leden en moesten naar huis. Hoe zal dat volgende week gaan, als er opnieuw getest moet worden? De Kopgroep bekijkt de regels en blikt vooruit op de etappe van vandaag.

#12 - Ooh la la (S04)

dinsdag 8 september 2020, 10:25 uur

De Kopgroep-bubbel heeft de coronatest doorstaan en de benen weer opgeladen in de rustdag. Met de natte vinger in de lucht laat Martijn vandaag het waaieralarm afgaan, Mart wijst ons op de waanzinnige bruggen tijdens het eilandhoppen, terwijl Joost met zijn hoofd nog bij het pak van Wiebes is. En we krijgen eindelijk een verklaring wat er achter die monsieur 69 zit.. Ooh la la!

#11 - Wattenstaafje (S04)

maandag 7 september 2020, 09:32 uur

De Kopgroep spreekt op deze rustdag met Sunweb-renners Joris Nieuwenhuis en Cees Bol. Naast uitrusten en de media te woord staan, hebben de renners ook een coronatest op het programma staan. Dringen de zenuwen al door tot het peloton, of gaat Parijs gewoon worden gehaald? En Mart doet een biecht over een Australische renner in de Tour een baguette, wat honing en twee geprakte bananen.

#10 - Hoop (S04)

zondag 6 september 2020, 08:47 uur

De Kopgroep is in verwarring over de tactiek van Team Jumbo-Visma. Wat was hun bedoeling in de Pyreneeënrit van gisteren? Mart vraagt zich af of iedereen collectief z'n verstand een beetje kwijt was. Ondertussen loopt de spanning in en om het peloton op. Na de rit van vandaag volgt een rustdag, waarop alle renners getest moeten worden. Wat gaat dat opleveren? Luister naar de extra lange zondagse ontbijtversie van De Kopgroep!

#9 - Kunst (S04)

zaterdag 5 september 2020, 10:52 uur

Een zinderende etappe met waaiers achter de rug en bergen voor de deur: De Kopgroep kan zijn geluk niet op. Maar hoe kon het toch dat zoveel renners gisteren zaten "te snurken". Blijkt maar weer dat rijden in een waaier een kunst is. Over kunst gesproken: Mart hoorde Joop Zoetemelk gisteren vertellen hoe die een door Herman Brood voor hem gemaakte tekening weggaf aan Jelle Nijdam. Joop wist niet wie die doorgesnoven man was. En gaat Wout van Aert na zijn tweede etappezegen serieus meedoen om het groen? Hij zegt van niet, maar hij zei ook dat hij niet voor etappes zou gaan mee sprinten......

#8 - Rug (S04)

vrijdag 4 september 2020, 08:45 uur

Hoewel Martijn tot diep in de nacht bier dronk met een Vlaamse cameraman, weet hij toch het een en ander op te diepen over de mr. 69 van gisteren; Diego Rosa. Mart vertelt over de legendarische Peter Post. Wat heeft die gemeen met oud-minister Maxime Verhagen? Joost weet meer over de naam van Cees Bol, want hoe hoor je die nou eigenijk uit te spreken? Luister naar De Kopgroep voor alle antwoorden en wielertrivialiteiten.

#7 - De Neef (S04)

donderdag 3 september 2020, 10:52 uur

Een wandeletappe culmineerde in een strijd der Lage Landen, De Kopgroep-lieveling Van Aert zegevierde. De rest van de etappe was er niet een waar het hart sneller van ging kloppen, weet Martijn. Mart brengt een ode aan het Frankrijk van de jaren '50 en Joost tipt het wielertalent van Ferd Grapperhaus. Maar wie durft er nog aan te schuiven bij het kerstdiner van Julian Alaphilippe?

#6 - Tourbroeders (S04)

woensdag 2 september 2020, 10:30 uur

De mannen van de Kopgroep weten niet van wie ze nu meer onder de indruk moeten zijn, Roglic, Küss of Van Aert. Ondertussen bespreken ze een Monsieur 69 die ooit de greppel in werd geknuppeld, de moeizame relatie met Hilversum en historische broederkoppels in de Tour. De Natte Vinger ontspint zich tot een complexe wedloop in tellers en noemers. Gaat een massasprint vandaag meer duidelijkheid brengen?

#5 - Pocket rocket (S04)

dinsdag 1 september 2020, 11:25 uur

De Kopgroep ontwaakte uit zijn middagdutje voor de turbosprint van Caleb - de wombat uit Sydney - Ewan. Maar niet alleen de Pocket Rocket schreeuwde het uit, ook Joost Vullings is in de gloria na alweer een juiste voorspelling. Ondertussen weet Mart Smeets de fijnste wijn uit Nieuw-Zeeland, verklaart Martijn Hendriks het verband tussen Mitchelton-Scott en de Muppet Show en maakt Joost Vullings zich zorgen om grote metalen pennen in de rotswanden. Bovenal kunnen de heren niet wachten op de volgende etappe, want wat gaat er gebeuren op die Haagse loper?

#4 - Schifting (S04)

maandag 31 augustus 2020, 09:16 uur

De Kopgroep blikt terug op de etappe van gisteren, die niet alleen Julian Alaphilippe de winst opleverde, ook Joost Vullings ging er met zijn voorspelling voor de Franse renner met de punten vandoor in de Natte Vinger. Mart merkt op dat er na 2 etappes al een flinke schifting in het peloton is ontstaan. Vandaag zal daar waarschijnlijk nog niet veel aan veranderen. Er staat een sprintetappe van Nice naar Sisteron op de planning. Joost voorspelt Caleb Ewan, Martijn gaat voor Peter Sagan en Mart speelt Nils Politt. Verder bespreken de heren een pannenkoek, poepen met een gebroken heiligbeentje en prachtige helikopterbeelden.

#3 - Weergoden (S04)

zondag 30 augustus 2020, 10:56 uur

Na de glibberige etappe van gisteren wordt het medisch bulletin opgemaakt en likken de renners hun wonden. Wat staat er vandaag op het programma? De mannen van de Kopgroep blikken vooruit en blikken nog even terug op de openingsetappe. Want ook de mr. 69 van gisteren, de condor van Varsseveld, Robert Gesink, had daar interessante dingen over te zeggen. En wie was de renner die Mart ooit rondom Nice de berg op duwde? Luister naar De Kopgroep!

#2 - Anders (S04)

vrijdag 28 augustus 2020, 12:22 uur

Daags voor de start in Nice maakt De Kopgroep zich op voor een Tour die in alle opzichten 'anders' wordt. Een ronde die ooit bedacht was om de krant en de mensheid door komkommertijd te helpen wordt nu in september verreden. Niet alleen het weer is anders, ook het parcours is onderscheidend van andere rondes. Bijna elke dag moet er wel geklommen worden. Een ronde die klimmers in de kaart speelt. Mart denkt dat de Colombianen erbij gebaat zijn, zij hebben tijdens de lockdown toch al maandenlang rode bloedlichaampjes getankt daar op grote hoogte. En hoe zit het nou precies met de Corona regels in de Tour? Martijn vertrouwt op zijn Kopgroep-mondkapje maar gaat de topman van de UCI om duidelijkheid vragen. Kan het zijn dat de Tour gestaakt wordt? Mart haalt herinneringen op aan de Tour van 1978 toen de renners staakten tegen de omstandigheden waaronder ze de Tour moesten verrijden.

#1 - Oranje en rood (S04)

donderdag 27 augustus 2020, 16:47 uur

Het nulnummer van Tourpodcast De Kopgroep van 2020. Terwijl de landkaart van Frankrijk steeds meer rode plekken vertoont maken de leden van de kopgroep zich op voor een ronde die anders zal zijn dan alle vorige edities. Haalt de Tour Parijs?

#24 - Tour: Fin (S03)

maandag 29 juli 2019, 10:45 uur

We zijn er, ook De Kopgroep heeft Parijs bereikt. Nog een laatste keer stappen de mannen op om deze Tour de France te bespreken, de laatste nieuwtjes door te nemen en de En om de winnaar van het Natte Vinger klassement te eren. Dat is dit jaar de Leeuw uit Leiden; Joost Vullings zelf!

Luister de extra lange laatste Kopgroep van 2019. De heren hebben de Tour van volgend jaar al met potlood in hun agenda gezet!

#23 - Tour: Parijs! (S03)

zondag 28 juli 2019, 10:23 uur

Met het officieuze WK voor sprinters eindigen we de Tour van 2019 vanavond op de Champs Élysées. Vanavond ja, de renners zullen namelijk pas tegen 21:30 over de finish rollen. Genoeg tijd om deze extra lange aflevering van De Kopgroep te luisteren dus! Nog een laatste keer wagen de heren zich aan een voorspelling. Mart hoopt op Dylan Groenewegen, maar gaat vanwege het spel voor Alexander Kristoff. Martijn past eenzelfde tactiek toe, maar gaat voor Elia Viviani. Logischerwijs voorspelt Joost dus de winst voor Dylan Groenewegen.

Weet u het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe uw voorspelling dan voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op één van de laatste t-shirts van De Kopgroep!

#22 - Tour: Gekarameliseerde gele trui (S03)

zaterdag 27 juli 2019, 10:34 uur

Nu de rook van gisteren weer is opgetrokken, de hagel is gesmolten en de sneeuw is weggeschoven, stapt ook de kopgroep weer op. Want hoe is het in het peloton na die hectische dag van gisteren? En wat gaat er vandaag gebeuren, nu de rit vanwege de weersomstandigheden ook flink is ingekort? De hele kopgroep is eigenlijk overtuigd van de winst van Bernal, maar voor de vorm voorspelt Mart vandaag winst voor Simon Yates. Joost blijft chauvinistisch en gaat voor Steven Kruijswijk, maar Martijn gunt Bernal het zoet, en wenst hem met een overwinning vandaag een gekarameliseerde gele trui toe.

Weet u het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe uw voorspelling dan voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#21 - Tour: Dan toch Bernal (S03)

vrijdag 26 juli 2019, 10:33 uur

De Kopgroep voorspelde de ritwinnaar van gisteren niet goed, ook special guest Laurens ten Dam niet. Maar weinigen hadden dan ook zien aankomen dat Nairo Quintana zich niets zou aantrekken van de stalorders van zijn ploeg Movistar. Geen wonder dat vandaag het nieuws naar buiten kwam dat hij volgend jaar naar Arkea-Samsic vertrekt.

In de geschiedenis van de 'maillot jaune' vertelt Mart over de eerste Canadese gele-trui-drager: Alex Stieda. Hij verscheen in 1986 per ongeluk in zijn tijdrit-tenue aan de start, maar won prompt het geel die dag.

Voor vandaag tipt de Kopgroep als winnaar: Simon Yates (Mart), Adam Yates (Martijn) en Fabio Aru (Joost).

Weet u het beter dan de leden van de Kopgroep? Doe voor 15 uur uw voorspelling op www.nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

De Kopgroep krijgt vandaag versterking. Niemand minder dan wielrenner Laurens ten Dam (CCC) schuift vandaag aan. Hij brengt de laatste nieuwtjes rondom zijn ploeg en inzichten vanuit het peloton.

Uiteraard bespreken de mannen het akkefietje tussen Martin en Rowe en de beslissing om ze uit koers te halen. In de communicatie na afloop bespeurde Joost een Haagse gewoonte om het hele voorval zo klein mogelijk te houden.

Gisteren voorspelde Joost de winnaar goed, maar vandaag wordt er hardop gelachen om zijn voorspelling dat Valverde gaat winnen. Mart Smeets doet weer een wilde gok: Alaphilippe. Martijn denkt dat Pinot opnieuw tijd gaat pakken en Laurens ziet Simon Yates voor de derde keer als eerste over de streep gaan.

Weet u het beter dan de leden van de Kopgroep? Doe voor 15 uur uw voorspelling op www.nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#19 - Tour: Altijd wat in Gap (S03)

woensdag 24 juli 2019, 10:31 uur

De renners rijden vandaag naar Gap, en volgens De Kopgroep gebeurt er dan altijd wel wat. Ook al is het in het routeboek een overgangsrit, volgens Martijn kan de etappe vandaag nog wel leuker worden dan menigeen denkt. Omdat alle ploegen die nog niet hebben gewonnen - en dat zijn er maarliefst 15 - zich vandaag willen laten zien, verwacht hij een grote kopgroep van een man of 20 met veel bekende namen. Vlak voor de finish ligt nog een colletje van de derde categorie en dan is het volle bak afdalen richting Gap. Mart verwacht dat Damiano Caruso daar zijn wiel als eerst over de streep drukt, terwijl Martijn voor Magnus Cort Nielsen gaat. Joost, ook wel bekend als de Leeuw van Leiden, voorspelt vandaag een samenwerking tussen Adam Yates en Matteo Trentin in de kopgroep, en verwacht dat Trentin dan uiteindelijk de winst zal pakken.

Weet u het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe uw voorspelling dan voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#18 - Tour: Criteriumpje Nîmes (S03)

dinsdag 23 juli 2019, 10:47 uur

De rustdag is voorbij en ook De Kopgroep zit weer in het zadel. De renners fietsen vandaag 177 kilometer in een rondje, van Nîmes naar Nîmes. Een vrij vlakke etappe, die volgens Martijn een soort criteriumpje Nîmes is, dus een uitgelezen kans voor de sprinters die de bergen goed zijn doorgekomen. Mart voorspelt winst voor Sonny Colbrelli, Martijn gaat voor de nog fitte Dylan Groenewegen en Joost denkt dat Caleb Ewan vleugels heeft gekregen doordat hij gisteren zijn te vroeg geboren dochter Lily voor het eerst buiten het ziekenhuis gezien heeft en daarop naar de winst zal vliegen.

Weet u het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe uw voorspelling dan voor 15:00 op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

#17 - Tour: Rustdag in de Camargue (S03)

maandag 22 juli 2019, 10:53 uur

Opnieuw rustdag in de Tour, maar dat betekent niet dat De Kopgroep de benen stil houdt. Alle nieuwtjes uit het peloton worden doorgenomen en er wordt een voorzichtige voorspelling voor de eindoverwinning gedaan. Krijgen Mart en Martijn gelijk en zal Pinot inderdaad met de winst aan de haal gaan, komende zondag in Parijs?

#16 - Tour: De top 3 is kwetsbaar (S03)

zondag 21 juli 2019, 10:37 uur

Het was een mooie etappe, die met finish bovenop de Tourmalet. Het was bovendien een etappe die een boel duidelijk maakte: het ‘mottige muisje’ Bardet zakte er definitief doorheen, evenals de gebroeders Yates. Maar ook de top 3 oogde kwetsbaar. Thomas verloor tijd, Alaphillipe moest geregeld op zijn tanden bijten en Kruijswijk kon zijn eigen ploeggenoten af en toe niet bijbenen. Dat belooft nog wat voor de laatste week.

Monsieur 69 is de Vlaming Jasper de Buyst. Hij maakte furore als baanwielrenner, maar trekt inmiddels al enige tijd de sprint aan voor Caleb Ewan.

In het grote Gele-Trui-geschiedenisboek van Mart Smeets treffen we vandaag de Fransman Pascal Lino. Hij pakte in 1992 tot zijn eigen verbazing het geel, en behield die trui maar liefst elf dagen. Met die winst verloor hij echter wel iets anders: de vriendschap met Richard Virenque.

De etappe van vandaag voert weer door de Pyreneeën. De Kopgroep doet een poging om de winnaar te voorspellen. Martijn voorziet een tweede winst voor Pinot, Mart gokt op Uran en Joosts chauvinistische inborst doet hem inzetten op Steven Kruijswijk.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep wie de etappe van vandaag wint? Laat iedere dag vóór 15.00 je voorspelling achter op: https://www.nporadio1.nl/sport/17449-voorspel-beter-dan-podcast-de-kopgroep-met-de-natte-vinger

#15 - Tour: De magie van het geel (S03)

zaterdag 20 juli 2019, 10:55 uur

De Kopgroep werd opnieuw verrast. Het was niet Thomas die dichterbij een eindoverwinning kwam, maar Alaphillipe pakte de winst en verstevigde daarmee zijn positie bovenaan het klassement. Daar had vrijwel niemand rekening mee gehouden. Maar zoals wel vaker: het geel deed ook hem vliegen.

Wie de etappe van vandaag gaat winnen is ook niet eenvoudig te voorspellen. Maar de rit, met aankomst bovenop de Tourmalet, belooft er één met vuurwerk te worden. Wordt het weer Alaphillipe, of revancheren Fuglsang of Bardet zich?

Monsieur 69 is William Bonnet, een behoorlijk onbekende Franse renner. Hij heeft twee grote wapenfeiten. Hij won in 2010 een rit in de Parijs-Nice door Sagan te verslaan. En hij was in 2015 de veroorzaker van de gigantische valpartij in de Tour, waarna velen, inclusief Dumoulin en hijzelf moest afstappen.

In het grote geschiedenisboek van de gele trui staat Mart Smeets stil bij de eerste Poolse renner die hem droeg: Lech Piasecki in 1987. De renner van achter het ijzeren gordijn werd geruild voor materiaal.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep wie de etappe van vandaag wint? Laat iedere dag vóór 15.00 je voorspelling achter op: https://www.nporadio1.nl/sport/17449-voorspel-beter-dan-podcast-de-kopgroep-met-de-natte-vinger

#14 - Tour: Nog twee echte kanshebbers (S03)

vrijdag 19 juli 2019, 10:37 uur

De etappe van donderdag 18 juli was een moeilijke om te voorspellen, maar dat maakte hem misschien juist wel leuk. Mart Smeets veerde in elk geval op toen de kopgroep van veertig man de ruimte kreeg. En met Simon Yates kreeg hij ook nog eens een mooie winnaar. Maar toch... de Tour begon er nog steeds niet echt, want de klassementsrenners hielden zich koest.

In de tijdrit van vandaag moet dat veranderen. Joost Vullings voorspelt als winnaar tijdritspecialist Stefan Küng, Martijn ziet Geraint Thomas zijn slag slaan en Mart zet alles in op de Belg Wout Aerts. Ook doet de Kopgroep een voorspelling welke vrouw La Course wint. Is dat Marianne Vos, Lucinda Brand of toch gewoon Annemiek van Vleuten?

Mart memoreert een zwart hoofdstuk uit het geschiedenisboek van de Gele Trui, het verhaal van de Rabobankrenner Michael Rasmussen. In de tour van 2007 moest hij in de gele trui de koers verlaten, in verband met gemiste dopingcontroles. Maar de ploeg had al kunnen weten dat er iets geks was met deze renner, want daar waren ze al op voorhand voor gewaarschuwd.

Monsieur 69 is de Colombiaan Rigoberto Uran. Een vaak vergeten renner voor wielerprono's, maar dat is onterecht, want stiekem rijdt hij vaak heel erg goede uitslagen.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep wie de etappe van vandaag wint? Laat iedere dag vóór 15.00 je voorspelling achter op: https://www.nporadio1.nl/sport/17449-voorspel-beter-dan-podcast-de-kopgroep-met-de-natte-vinger

#13 - Tour: een banddikte (S03)

donderdag 18 juli 2019, 10:44 uur

Zoals Mart Smeets al voorspelde: Caleb Ewan pakte de overwinning in Toulouse, tot het grote chagrijn van de Amsterdammer Dylan Groenewegen. Vandaag wordt het zeker geen sprint-etappe, want de Pyreneeën doemen op. De finish is na dertig kilometer dalen en dat maakt voorspellen wie er vandaag wint heel erg lastig. Mart denkt - na heel lang nadenken - dat Geraint Thomas zijn slag zal slaan. Joost Vullings gokt op Fabio Aru en Martijn Hendriks speelt vandaag diens ploeggenoot Rui Costa, die al eerder Tour-etappe's wist te winnen.

De historische gele trui hangt om de schouders van Henk Lubberding. Hij wist in zijn twaalfde Tour, die van 1988, voor één dag het geel te pakken. In deze aflevering een kleine ode aan de man met het mooie haar.

Monsieur 69 is Tanel Kangert, een Est. Zijn instagram-account leert dat hij een hondje heeft (of - in de woorden van Joost - een 'blaffende cavia') en van verkleedfeestjes houdt. Martijn weet nog een mooie anekdote over zijn Nederlandse (!) fanclub en over bidons.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep wie de etappe van vandaag wint? Laat iedere dag vóór 15.00 je voorspelling achter op: https://www.nporadio1.nl/sport/17449-voorspel-beter-dan-podcast-de-kopgroep-met-de-natte-vinger

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1