Sport
MAX

Neuspleister Feyenoord-spits Santiago Giménez: placebo of werkt het echt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Neuspleister Feyenoord-spits Santiago Giménez: placebo of werkt het echt?

Feyenoord-spits Santiago Giménez is on fire: hij rekende gisteren in zijn Champions League-debuut hoogstpersoonlijk af met Lazio Roma. De Mexicaan was verantwoordelijk voor twee van de drie Rotterdamse doelpunten. Is zijn ongekende rendement toe te schrijven aan de pleister over zijn neus, of is er sprake van een placebo-effect?

KNO-arts Tom van der Laan van het UMC Groningen zegt in Villa VdB dat het zeker effect kan hebben, maar dat het er vanaf hangt op welke neus je hem plakt: "Het is normaal dat wanneer je steviger door je neus in- en uitademt, je vacuüm trekt in je neusholte en daardoor kans hebt dat het zachte gedeelte van de neus naar binnen komt. De opening van de neus wordt dan kleiner. Wat je met zo’n pleister eigenlijk doet, is dat je invallen tegen gaat. Je plakt de pleister over het zachte gedeelte heen en die houdt de neus dan open zodat de luchtstroom redelijk ongestoord kan passeren."

Verhoogd vertrouwen

Of de sportieve prestaties van Giménez samenvallen met het gebruik van de pleister, valt nog maar te bezien: "Boven een bepaald inspanningsniveau zal de mond altijd open gaan en ga je door je mond adem halen", aldus Van der Laan. "Maar als het prettig voelt -en ik kan me best voorstellen dat het subjectief fijn voelt, dat je toch net een wat meer open ademweg hebt- dan doet het zeker geen kwaad."

Alleen al het idee hebben dat het werkt, kan volgens de KNO-arts best helpen: "Het placebo-effect, of het subjectieve idee dat het beter is, kan ook tot betere prestaties leiden, alleen maar door het verhoogde vertrouwen." En voor iedereen die de hoop heeft ooit net zo veel te scoren als de Mexicaanse spits van Feyenoord; zo’n pleister op je neus plakken is volgens de KNO-arts in ieder geval niet schadelijk: "Ik zou er geen wonderen van verwachten maar het kan geen kwaad het te proberen. Het is maar hoe je je erbij voelt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie